Windows 10 Anniversary Update στις 2 Αυγούστου

Και οριστική λήξη της δωρεάν προσφοράς αναβάθμισης από προηγούμενα Windows

Με τρόπο όχι ακριβώς... ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια - διαρροή των σχετικών πληροφοριών στο Web και στην συνέχεια επίσημη παραδοχή για λόγους δημόσιας εικόνας - η Microsoft ανακοίνωσε την ημερομηνία διάθεσης της πρώτης μεγάλης αναβάθμισης των Windows 10 από την ημέρα εμφάνισής τους στην παγκόσμια αγορά. Το Anniversary Update, όπως ονομάζεται, προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό να δοθεί στο κοινό μέσω του σχετικού μηχανισμού των Windows 10 την ημέρα των πρώτων "γενεθλίων" τους, στις 29/7 δηλαδή, αλλά τελικά θα καθυστερήσει μερικές ημέρες και θα είναι διαθέσιμη στις 2/8. Αν η μικρή καθυστέρηση συμβαίνει έτσι ώστε να γίνει προσεκτικός έλεγχος στον κώδικα της αναβάθμισης αυτής και να εξασφαλιστεί έτσι η απουσία προβλημάτων κατά την εγκατάστασή της, σαφώς και την επικροτούμε.

Το Anniversary Update των Windows 10 φέρνει στο προσκήνιο μία ευρεία γκάμα προσθηκών και βελτιώσεων - τίποτε το... αληθινά συνταρακτικό, αλλά ευπρόσδεκτες αλλαγές και νέες δυνατότητες που καθιστούν το πιο πρόσφατο λειτουργικό της Microsoft ικανότερο κι ασφαλέστερο. Το υποσύστημα Windows Ink "βάζει σε τάξη" και υλοποιεί αρτιότερα τις λειτουργίες που σχετίζονται με την χρήση γραφίδας σε οθόνες αφής, ο Web browser της Microsoft, ο Edge, αποκτά επεκτασιμότητα, η "ψηφιακή βοηθός" Cortana γίνεται περισσότερο ευφυής (όχι πως αυτό ενδιαφέρει τους Έλληνες χρήστες βέβαια) και ενοποιείται το Microsoft Store ανάμεσα σε PC και Xbox One για κοινά games και apps. Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως οι πιο πρόσφατες δοκιμαστικές εκδόσεις του Anniversary Update για τα Windows 10 διορθώνουν συνολικά περισσότερα από 1800 (!) διαφορετικά λάθη και προβλήματα στον κώδικα του λειτουργικού της Microsoft.

Όπως δείχνουν τα πράγματα - αν και εκπλήξεις "της τελευταίας στιγμής" ποτέ δεν αποκλείονται - η Microsoft δεν σκοπεύει να επεκτείνει χρονικά την δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης σε Windows 10 που προσέφερε για 12 μήνες στους χρήστες Windows 7/8/8.1. Αυτή θα λήξει στις 29/7 όπως είχε ανακοινωθεί. Η επιλογή αυτή είναι πρακτικά βέβαιο πως αποκλείει την επίτευξη του στόχου του 1 δισεκατομμυρίου συσκευών με Windows 10 με τη συμπλήρωση δύο ετών παρουσίας του στην αγορά, τον οποίο ο αμερικανικός κολοσσός φρόντιζε μέχρι πρότινος να αναφέρει σε κάθε ευκαιρία - ακόμη και ο διευθυντής του τμήματος των Windows, ο Terry Myerson, σε πρόσφατη συνέντευξή του αποστασιοποιήθηκε από τον αριθμό αυτόν. Τα 350 εκατομμύρια συσκευές, πάντως, στα οποία βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα με τον πυρήνα των Windows 10 - με άλλα λόγια Η/Υ, κινητά Lumia και Xbox One - δεν είναι καθόλου λίγα και συνιστούν μία υγιή πελατειακή βάση πάνω στην οποία η Microsoft μπορεί να στηρίξει τις επόμενες κινήσεις της.

Αυτό που απομένει ν' αποδειχθεί είναι το αν και κατά πόσο η αμερικανική εταιρεία θα επανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά από τις απαράδεκτες επιλογές της στην προώθηση... "με το ζόρι" της αναβάθμισης σε Windows 10, καθώς και την αποδεδειγμένη συλλογή προσωπικών δεδομένων από το λειτουργικό αυτό σε βαθμό που δεν είναι ούτε κατά διάνοια απαραίτητος. Όσον αφορά στο πρώτο θέμα η Microsoft υποχώρησε για ακόμη μία φορά μετά από πλήθος διαμαρτυριών και άλλαξε ξανά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο μηχανισμός "παρακίνησης για αναβάθμιση", ο οποίος την τελευταία φορά ήταν σκόπιμα παραπλανητικός. Στο μεσοδιάστημα βέβαια δέχθηκε μήνυση από μία κάτοχο Η/Υ η οποία δεν επιθυμούσε την αναβάθμιση αλλά εξαιτίας των τακτικών της Microsoft την ενεργοποίησε χωρίς να το καταλάβει, κερδίζοντας αποζημίωση $10.000 από δικαστήριο της California (αναρωτιόμαστε αν όλοι οι χρήστες που έπαθαν το ίδιο είχαν μηνύσει τον αμερικανικό κολοσσό τί ακριβώς θα είχε συμβεί).

Αναφορικά με αυτήν την άλλοτε τραγελαφική, άλλοτε εξοργιστική επιλογή της Microsoft να χρησιμοποιεί επιθετικές, παρεμβατικές τακτικές για την αναβάθμιση υπαρχόντων PC σε Windows 10, όλα τελειώνουν στις 29/7 - οπότε θεωρητικά δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθούμε με το ζήτημα. Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, αυτό της συλλογής προσωπικών δεδομένων του χρήστη - ακόμη και αν αυτός επί τούτου απενεργοποιήσει τις πιο πολλές από τις εξ ορισμού ενεργές σχετικές επιλογές - φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: οι σχετικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να υφίστανται και να λειτουργούν απρόσκοπτα. Η Microsoft δεν έχει πείσει κανέναν για τις προθέσεις της να σεβαστεί την ιδιωτικότητα των χρηστών - και οι... απλές δηλώσεις για το αντίθετο δεν σημαίνουν τίποτε πρακτικά - αποφεύγοντας επί έναν ολόκληρο χρόνο να κάνει μία καταγραφή των στοιχείων που τα Windows 10 συγκεντρώνουν και αποστέλλουν στους servers της καθημερινά.

Μπορεί τα Windows να είναι το μακράν δημοφιλέστερο λειτουργικό στον κόσμο, και τα 10 η καλύτερη έκδοσή τους μέχρι σήμερα, το θέμα της ιδιωτικότητας ωστόσο η Microsoft δεν μπορεί βολικά να το αγνοεί για πολύ ακόμη. Ή τουλάχιστον... δεν θα έπρεπε να μπορεί. Θα αλλάξει στάση και για το συγκεκριμένο, κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά; Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ