Είναι γνωστό πως στον κόσμο της τεχνολογίας οι ημέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες περνούν... ταχύτερα απ' ότι σε άλλες αγορές - εξ ου και το συναίσθημα του... "μόλις χθες" που έχουμε για την διάθεση των πολυσυζητημένων Windows 10. Το νεότερο λειτουργικό της Microsoft κυκλοφόρησε πέρυσι τέτοιο καιρό έχοντας υψηλούς στόχους όχι μόνο όσον αφορά στην εμπορική του επιτυχία, αλλά και όσον αφορά στις αλλαγές που είχε την φιλοδοξία να φέρει στον τρόπο με τον οποίο η Microsoft προωθεί και εξελίσσει τα Windows συνολικά. Μόλις 24 ώρες πριν την μεγάλη επετειακή αναβάθμιση των Windows 10, και μετά από αυτήν την διαδρομή των 12 μηνών, τί κρατάμε, τί... θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε και σε τί προσβλέπουμε όσον αφορά στα Windows 10 συνολικά; Οι απαντήσεις είναι εύκολες. Τόσο εύκολες που θα μπορούσαμε να τις δώσουμε και ως μεμονωμένες προτάσεις - και λέμε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Ή κάτι σαν αυτό, τέλος πάντων. Έστω, προτάσεις ομαδοποποιημένες!
Τί κρατάμε: δωρεάν αναβάθμιση, γρήγορες ενημερώσεις, συνολική ποιότητα
Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι, από πλευράς ποιότητας κώδικα και αντίστοιχης έλλειψης προβλημάτων, τα Windows 10 είναι μακράν το καλύτερο λειτουργικό της Microsoft. Το έχουμε εγκαταστήσει και χρησιμοποιήσει εντατικά σε τουλάχιστον 8 διαφορετικά PC από πέρυσι, από το πλέον ταπεινό netbook των €300 έως το πιο ισχυρό desktop των €5000 και αποδίδει παντού όπως πρέπει. Η μέθοδος του αμερικανικού κολοσσού να συμπεριλαμβάνει εθελοντικά ως beta testers πολλές χιλιάδες χρήστες έχει αποδώσει, καθώς με αυτόν τον τρόπο όλα τα αρχικά "θέματα" ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα και όσα νέα προκύπτουν αντιμετωπίζονται άμεσα. Η δυνατότητα που δόθηκε, άλλωστε, σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες των Windows 7/8.1 να μεταβούν στα Windows 10 δωρεάν, αμαυρώθηκε μεν από τις κακές πρακτικές της Microsoft, αποδείχθηκε όμως άκρως αποτελεσματική: τα σχεδόν 400 εκατομμύρια "ενεργών χρηστών" στις διαφορετικές συσκευές που στηρίζουν τα Windows 10 - PC, Xbox One και κάποια Lumia - είναι μία πελατειακή βάση που κανένα άλλο λειτουργικό σύστημα δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει μέσα σε έναν χρόνο στο παρελθόν. Το δωρεάν ουδείς εμίσησε, ακόμη κι αν δεν αξιοποίησε.
Τί θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε: κακές πρακτικές προώθησης, ασέβεια ιδιωτικότητας
Κανείς δεν χρεώνει, πάντως, στην Microsoft την έλλειψη... προσπάθειας για την αξιοποίηση της προσφοράς αναβάθμισης από τα 1.2 δισεκατομμύρια χρήστες των Windows 7/8.1. Για την ακρίβεια, το αντίθετο: η συχνότητα, η επιθετικότητα και οι τρόποι που χαρακτήρισαν την προσπάθεια αυτή κινήθηκαν στο επίπεδο του απαράδεκτου (ενίοτε και πέρα από αυτό), σε βαθμό που ξεσήκωσε την οργή και πάρα πολλών "παραδοσιακών" χρηστών Windows. Οι αλλεπάλληλες τέτοιες προσπάθειες των Αμερικανών, σε συνδυασμό με την συλλογή εξ ορισμού πλήθους προσωπικών πληροφοριών χρήσης από το εκάστοτε PC, ήταν τόσο αρνητικές για την εικόνα των Windows 10, που σχεδόν... ισορρόπησαν την θετική τους πλευρά των επιδόσεων, της σταθερότητας, της αξιοπιστίας. Σχεδόν. Πολλοί από μας, ακόμη και με όλα τα παραπάνω γνωστά, κάναμε την μετάβαση στα νέα Windows για την ποιότητά τους και μπήκαμε στην διαδικασία ν' απενεργοποιήσουμε μία-μία όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των χρηστών, έχοντας αποδεχθεί πως οι servers της Microsoft συνεχίζουν να λαμβάνουν από το PC μας δεδομένα που μόνο "αθώα" και "απρόσωπα" δεν είναι: το τίμημα του "δωρεάν".
Σε τί προσβλέπουμε: σταθερή υποστήριξη, περισσότερη διαφάνεια
Έχοντας καταθέσει τα παραπάνω, τί θα θέλαμε να δούμε από την Microsoft μέσα στον δεύτερο χρόνο διαδρομής των Windows 10 στην αγορά; Τα προφανή: πιο πολλά από τα θετικά και λιγότερα από τ' αρνητικά του πρώτου χρόνου. Θα θέλαμε να δούμε την υποστήριξη σε αναβαθμίσεις, προσθήκες και βελτιστοποιήσεις του κώδικα των Windows 10 να συνεχίζεται αμείωτη, ώστε να παραμείνουν γρήγορα, εύχρηστα κι ασφαλή. Θα θέλαμε να δούμε το ίδιο και για τα Windows 10 Mobile, κι ας έχουν ναυαγήσει εμπορικά, γιατί το κοινό πού έχει τιμήσει τα συμβατά Lumia μπορεί όντως να γίνει περισσότερο αποδοτικό συνδυάζοντας την χρήση PC και κινητών με Windows 10. Και θα θέλαμε να δούμε πιο πολλή διάθεση για ειλικρινή πληροφόρηση και διαφάνεια από την Microsoft: έναν πλήρη κατάλογο με τα δεδομένα που συλλέγει ακόμη και όταν οι χρήστες έχουν απενεργοποιήσει τις σχετικές επιλογές, καθώς και έναν εύκολο, κατανοητό τρόπο να έχει κανείς το επίπεδο ιδιωτικότητας που επιθυμεί, αλλά και ο αμερικανικός κολοσσός τα δεδομένα που χρειάζεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων (μα μόνο αυτά). Οι κυνικοί θα ισχυριστούν πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ίσως έχουν δίκιο. Όμως τα ζητάμε.
Και... ο απολογισμός: πρόσημο θετικό ή αρνητικό;
Θα ήταν εύκολο, βάσει των παραπάνω, να κάνουμε έναν... συμψηφισμό και να καταλήξουμε γρήγορα σε μία θετική αποτίμηση των Windows 10: δεν παύει να είναι, άλλωστε, το συνολικά καλύτερο λειτουργικό σύστημα για Η/Υ αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα είναι πως αυτή η προσέγγιση δεν καλύπτει απαραίτητα όλους τους χρήστες, καθώς ουκ ολίγοι από αυτούς αξιολογούν π.χ. την ιδιωτικότητα υψηλότερα από την δωρεάν παροχή της νεότερης έκδοσης και τις επιλογές που θέλουν να έχουν ως προς την επιλογή λειτουργικού συστήματος υψηλότερα από π.χ. extra δυνατότητες που ενδεχομένως δεν τούς ενδιαφέρουν. Το πρόσημο των Windows 10, όταν όλα έχουν ειπωθεί, για την πλειοψηφία του κοινού είναι θετικό. Θα μπορούσε όμως αυτό να μην είναι καν θέμα συζήτησης αν η Microsoft δεν έκανε αμφιλεγόμενες επιλογές οι οποίες δεν είμαστε βέβαιοι αν και η ίδια τις θεωρεί πια σωστές. Τώρα που έχει καταστεί σαφές πως ο υπεραισιόδοξος στόχος που είχε βάλει η ίδια για τα νέα Windows δεν είναι επιτεύξιμος, ας ελπίσουμε πως θα πρυτανεύσει η ψυχραιμία και πως η Microsoft του 2016-2017 θα ωθήσει χωρίς εκβιαστικές πρακτικές και σπασμωδικές κινήσεις, με σταθερή υποστήριξη και διαφάνεια, τα Windows 10 εκεί που τούς αξίζουν: πολύ ψηλά.