Windows 10: επιβραδύνεται ο ρυθμός εξάπλωσής τους

Δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί για πάντα υψηλός, ανησυχητικά όμως ορισμένα πρόσθετα στοιχεία

Όλοι το... βλέπαμε να έρχεται, φυσικά, υπό την έννοια πως ήταν πρακτικά αδύνατο το αντίθετο, όμως ομολογούμε πως περιμέναμε τα πρώτα ενδεικτικά σημάδια μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τελικά, έκαναν την εμφάνισή τους πολύ νωρίτερα: στατιστικά στοιχεία τόσο της NetMarketShare όσο και της Stat Counter, που παρακολουθούν την χρήση τνω προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως, υπογραμμίζουν μία πτώση στον ρυθμό της εμφάνισης νέων εγκαταστάσεων Windows 10. Αυτός παραμένει θετικότατος, βέβαια, αλλά είναι και επίσημα πια μικρότερος από τον άκρως θεαματικό που παρατηρήσαμε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ανησυχητικά, δε, είναι και κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία έχουν πιθανότατα θορυβήσει και την ίδια τη Microsoft σε κάποιο βαθμό.

Συγκεκριμένα: τα Windows 10 μέσα στον Νοέμβριο αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους μόλις κατά 1.03%, ενώ τον Οκτώβριο το είχαν αυξήσει κατά 1.31% και τον Σεπτέμβριο κατά 1.42%. Συνολικά δεν παύουν, βεβαίως, να πλησιάζουν το 10% (ίσως το ξεπεράσουν πριν το τέλος του χρόνου), το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό ποσοστό για λειτουργικό σύστημα ηλικίας... 5 μηνών. Η επιβράδυνση αυτή, ωστόσο, ενώ όλα τα νέα PC από τον Σεπτέμβριο και μετά πωλούνται ούτως ή άλλως με Windows 10 προεγκατεστημένα, σημαίνει πως το ποσοστό των χρηστών που έχει την πρόθεση να αναβαθμίσει δωρεάν το υπάρχον PC του έχει παραμείνει στάσιμο ή έχει μειωθεί κιόλας. Την διαπίστωση αυτή στηρίζουν και τα στοιχεία των NetMarketShare και StatCounter, τα οποία αν μη τί άλλο αναφέρουν οριακή αύξηση (!!!) του μεριδίου αγοράς των Windows 7 και 8.1 - ακριβώς δηλαδή των λειτουργικών συστημάτων που τα Windows 10 θα έπρεπε να περιορίζουν στην παγκόσμια αγορά.

Όπως προαναφέραμε, θα ήταν απλώς αφύσικο τα Windows 10 να διατηρούσαν για πάρα πολύ καιρό τον εκρηκτικό ρυθμό εξάπλωσης με τον οποίο αναβάθμιζαν τα PC τους οι έμπειροι και απαιτητικοί κυρίως χρήστες, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της διάθεσης του νέου λειτουργικού. Όμως η απροθυμία τόσων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών να αξιοποιήσουν μία αναβάθμιση που τούς προσφέρεται χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτε - χρηματικά τουλάχιστον... - προς ένα λειτουργικό σύστημα ασυζητητί καλύτερο από αυτό που χρησιμοποιούν, θα έπρεπε σαφώς να είναι πηγή προβληματισμού για τη Microsoft.

Η περίφημη θεωρία του... "good enough" όσον αφορά στο υπάρχον λειτουργικό υπάρχοντος PC εξηγεί εν μέρει μόνο το τί θα μπορούσε να συμβαίνει: δεν αρκεί για να δικαιολογήσει επαρκώς την εικόνα αυτής της επιβράδυνσης. Είναι οι χρήστες επιφυλακτικοί λόγω των προσωπικών δεδομένων που τα Windows 10 συλλέγουν ακόμη και μετά τη σχετική ρύθμισή τους για το αντίθετο; Περιμένουν να δουν ποιά άλλα ενδεχόμενα "θέματα" θα γίνουν γνωστά και ποιά άλλα προβλήματα θα απικαλυφθούν και αντιμετωπιστούν, πριν πάρουν τη σχετική απόφαση; Είναι κάποιος άλλος ο λόγος; Ή απλώς δεν σκοπεύουν να αναβαθμίσουν ποτέ το υπάρχον PC τους γιατί δεν διακρίνουν κάποιο σημαντικό, απτό πλεονέκτημα των Windows 10 έναντι παλαιότερων εκδόσεων και θα μεταβούν σε αυτά μόνο με την αγορά νέου Η/Υ;

Ο αμερικανικός κολοσσός προφανώς έχει διακρίνει την τάση αυτή νωρίτερα, γι' αυτό και θα καταφύγει σε περισσότερο... τολμηρά μέτρα για την "παρότρυνση" των χρηστών να αναβαθμίσουν τους Η/Υ τους σε Windows 10 από τον Ιανουάριο. Το σίγουρο είναι πως στα μεγάλα σχέδια της Microsoft για 1 δισεκατομμύριο συσκευές βασισμένες σε Windows 10 μέσα σε τρία χρόνια, δεν υπήρχε σενάριο στο οποίο ο ρυθμός της εξάπλωσης του νέου λειτουργικού θα μειωνόταν ευδιάκριτα - ούτε σενάριο κατά το οποίο τα Windows 10 θα χρειάζονταν τρία χρόνια... μόνο για να αγγίξουν το μερίδιο του 56% που κατέχουν αυτή τη στιγμή τα Windows 7. Θα αλλάξει η κατάσταση μετά τις γιορτές; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ