Με τη "βροχή ανακοινώσεων" που έγινε πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της Microsoft για τα Windows 10, ασχοληθήκαμε περισσότερο με τα καινούργια πράγματα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία - και τα σημαντικά που προέκυψαν από τις ανακοινώσεις αυτές - και λιγότερο με... τα Windows 10 αυτά καθ' αυτά. Ο κολοσσός του Redmond ωστόσο αποκάλυψε μία σειρά από νέα στοιχεία για το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα και τα πιο σημαντικά από αυτά τα συγκεντρώνουμε στο παρόν άρθρο. Αν μη τί άλλο, έτσι ώστε να παρακολουθούμε βήμα-βήμα την εξέλιξη των Windows 10, όπως αυτή θα διαγράφεται από την ημέρα της ανακοίνωσής τους έως την ημέρα της διάθεσής τους (ελπίζουμε κάποια στιγμή στις αρχές του φθινοπώρου).
Όπως αποδείχθηκε, υπήρχε όντως... "φωτιά και όχι μόνο καπνός": οι φήμες που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες εβδομάδες στο Web για τα Windows 10 επιβεβαιώθηκαν μία προς μία. Ναι, η "έξυπνη βοηθός" με την οποία ο χρήστης επικοινωνεί φωνητικά στα smartphones με Windows Phone 8.1, η Cortana, θα προσφέρεται και σε περιβάλλον... γραφείου, από τα Windows 10 στην "παραδοσιακή" τους μορφή του desktop. Ναι, η Microsoft έχει αναπτύξει έναν νέο Web browser με το κωδικό όνομα "Spartan" (υποθέτουμε μέχρι την κυκλοφορία του λειτουργικού θα αποκτήσει άλλο επίσημο όνομα), o οποίος δίνει περισσότερη έμφαση στην ταχύτητα και την επεκτασιμότητα, προσφέροντας παράλληλα μερικές νέες λειτουργίες (π.χ. αναγνώριση εισαγωγής κειμένου με γραφίδα) και δυνατότητες.
Στο ίδιο πλαίσιο των... επιβεβαιώσεων, ωστόσο, έχουν έλθει στο προσκήνιο σημαντικότερα στοιχεία. Τα Windows 10 σε smartphone ή μικρό tablet θα προσφέρουν εξ ορισμού τα Word, Excel, PowerPoint, Outlook Mail και Calendar σε μορφή "ενοποιημένων" εφαρμογών (universal apps), οπότε θα έχουν την ίδια μορφή και δυνατότητες ανεξαρτήτως συσκευής και θα προσαρμόζεται ο τρόπος παρουσίασής τους ανάλογα με την εκάστοτε οθόνη. Το πώς ακριβώς η Microsoft διαχωρίζει αυτές τις εφαρμογές με τις αντίστοιχες του Office 16 απομένει να διαπιστωθεί πρακτικά, αλλά υποθέτουμε πως αυτά τα apps θα κινούνται στο επίπεδο των Web apps του δωρεάν Δικτυακού Office, ενώ τα apps του "πλήρους" Office στο επίπεδο των Web apps του Office 365: τα πρώτα θα στερούνται αρκετές "εξελιγμένες" λειτουργίες σε σχέση με τα δεύτερα, αλλά θα είναι σχεδιασμένα για περισσότερο άνετη χρήση μέσω οθονών αφής.