Windows 10, "τα τελευταία Windows": η πρόκληση κι η παγίδα

Τί λέει, τί εννοεί, τί μπορεί να κάνει και τί... τελικά θα κάνει η Microsoft στο μέλλον; Απαντήσεις!

Όσοι και όσες παρακολουθούμε από κοντά τα σχέδια της Microsoft για το νέο της λειτουργικό σύστημα, τα Windows 10, γνωρίζουμε πως η στρατηγική των Αμερικανών όσον αφορά στο πώς θα κινηθούν μελλοντικά με τις σχετικές αναβαθμίσεις έχει αλλάξει ριζικά. Είναι ένα ζήτημα σχεδόν εξαντλημένο εδώ και κάποιους μήνες. Σε... όλους αρέσει, ωστόσο, μία ηχηρή "ατάκα" που θα σταθεί αφορμή για εντυπωσιακούς τίτλους άρθρων που θα κατακλύσουν το Web - και ακριβώς μία τέτοια προσέφερε την περασμένη εβδομάδα ένας από τους ανθρώπους της Microsoft που εργάζονται για την προώθηση του καινούργιου λειτουργικού, όταν χαρακτήρισε τα Windows 10 ως "τα τελευταία Windows". Όντως ακούγεται... εντυπωσιακό, σωστά;

Η έκφραση εκτός πλαισίου σχετικής συζήτησης ("out of context" όπως λένε και οι Σάξονες) είναι τόσο... υπερβολική, όσο και λανθασμένη. Φυσικά και τα 10 δεν είναι τα τελευταία Windows. Φυσικά και θα υπάρξουν επόμενες εκδόσεις. Το στέλεχος της Microsoft εννοούσε, στην ουσία, πως αυτή η έκδοση των Windows θα είναι η τελευταία που θα ακολουθήσει το μοντέλο του "κάθε τρία χρόνια μία νέα, μεγάλη έκδοση" όπως είχε συμβεί με τα Windows Vista, 7 και 8. Θα είναι η πρώτη έκδοση των Windows που θα αναβαθμίζεται προοδευτικά, τακτικά και σε βάθος χρόνου, με μικρότερα updates που θα προσθέτουν χαρακτηριστικά, θα διορθώνουν προβλήματα και θα βελτιώνουν επιδόσεις και συμβατότητα.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της ίδιας της αμερικανικής εταιρείας την επόμενη ημέρα, άλλωστε, οι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν ακριβώς αυτό: "Δεν θα σχολιάσουμε τίποτε όσον αφορά τα σχέδιά μας όσον αφορά στην ονομασία και την τοποθέτηση στην αγορά μελλοντικών προϊόντων, όμως τα Windows 10 θα παραμείνουν ενημερωμένα και θα στηρίζουν μία ευρεία γκάμα συσκευών για πολύ καιρό. Τα Windows λαμβάνουν πλέον τη μορφή υπηρεσίας και η διαρκής τους αναβάθμιση θ' αυξάνει την αξία τους στα μάτια τόσο των καταναλωτών όσο και των εταιρικών πελατών μας". Κοινώς: τίποτε δεν αποκλείεται και τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Μπορεί κάλλιστα το 2018 να έχουμε και πάλι νέα "μεγάλα" Windows, με τα Windows 10 να συνεχίζουν ν' αναβαθμίζονται κανονικά.

Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να εξετάσει κανείς σε ρεαλιστική βάση τί ακριβώς θα σήμαινε να ήταν όντως τα Windows 10 τα τελευταία Windows. Θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί: πολλή από τη δουλειά που έχει γίνει "στο παρασκήνιο" με τα Windows 8/8.1, έχει γίνει ώστε το δημοφιλές λειτουργικό να "σπάσει" σε επιμέρους αναβαθμίσιμα τμήματα που δεν επηρεάζουν τα υπόλοιπα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειάζεται κάθε φορά ο ανασχεδιασμός εκ βάθρων που ήταν απαραίτητος στα Windows Vista/7/8. Έτσι θα μπορούσε, π.χ. το 2016 ή το 2017 να εισαχθεί στα Windows 10 ένα νέο σύστημα διαχείρισης αρχείων (filesystem) χωρίς να πρέπει ν' αναπτυχθεί νέο γραφικό περιβάλλον, νέο υποσύστημα διαχείρισης γραφικών (DirectX), νέα apps (αλλά μόνο αναβαθμισμένες εκδόσεις τους) κλπ. Κάποτε αυτό θα ήταν αδιανόητο, όμως τα νέα Windows δεν είναι τα 2000 ή τα XP. Και η "τμηματική" (modular) προσέγγιση στη δομή των λειτουργικών συστημάτων ήταν, κακά τα ψέματα, πάντοτε καλύτερη.

Πρακτικά, ωστόσο, είναι σίγουρα αυτή η προοδευτική, "αθόρυβη" και σε βάθος χρόνου εξέλιξη αυτό που θέλει η Microsoft, οι κατασκευαστές και η αγορά ολόκληρη από τα Windows; Καλώς ή κακώς το λειτουργικό σύστημα των Αμερικανών έχει αναλάβει για δεκαετίες το ρόλο του καταλύτη στις πωλήσεις νέων προσωπικών υπολογιστών: κάθε νέα του έκδοση είναι κίνητρο, αφορμή ή/και αιτία για έναν μεγάλο αριθμό από εταιρείες να προσφέρουν και να προωθήσουν καινούργια προϊόντα τους στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Κάθε "μεγάλη" νέα έκδοση των Windows είναι σχεδόν συνώνυμη με "βήμα μπροστά" για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Και η ανακοίνωση ή διάθεση τριών ή τεσσάρων νέων χαρακτηριστικών των Windows 10 ανά τρίμηνο δεν είναι το ίδιο... sexy εμπορικά όσο μία πλήρης νέα έκδοση Windows με έναν κατάλογο καινούργιων στοιχείων.

Μία μικρογραφία της διαφοράς αυτής μπορεί να δει κανείς σήμερα στις αναβαθμίσεις λογισμικού των PlayStation4 και Xbox One. Η προσέγγιση της Microsoft ίσως είναι καλύτερη από την οπτική γωνία του τί συμφέρει πρακτικά το κοινό, καθώς με κάθε αναβάθμιση στο δικό της σύστημα προσθέτει μεν λίγα πράγματα κάθε μήνα... αλλά κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα, όμως; Ειδησεογραφικά, οι αναβαθμίσεις αυτές "περνούν με ψιλά γράμματα" στην ύλη των μέσων ενημέρωσης. Η Sony, αντιθέτως, μέσα σε μία χρονιά κάνει στο PS4 το πολύ 3-4 "γενναίες" αναβαθμίσεις με νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες (και έναν επίσης μικρό αριθμό από διορθωτικές)... αλλά έτσι "εισπράττει" περισσότερη δημοσιότητα, ακριβώς λόγω του ότι οι 3-4 αυτές αναβαθμίσεις φαίνονται σημαντικότερες.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε πως - ασχέτως του τί λέγεται και τί όχι σε αυτήν την περίοδο που οδηγεί στην κυκλοφορία των Windows 10 - η Microsoft μελλοντικά θα πορευτεί με ένα αμάλγαμα από διαφορετικά στοιχεία στη στρατηγική της. Θα εξελίσσει τα Windows 10 για πολλά χρόνια, ναι. Επόμενη έκδοση των Windows όμως, με άλλο όνομα, θα υπάρξει επίσης. Το πιθανότερο; Να υιοθετηθεί τελικά μία προσέγγιση α λα OS-X, με τα Windows "11" ή "12" να προσφέρονται δωρεάν ως αναβάθμιση στα Windows 10, αλλά και προεγκατεστημένα σε καινούργια PC. Έτσι θα συνεχίσει να έχει ικανοποιημένη την εγκατεστημένη βάση εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών, αλλά και τους εμπορικούς της συνεργάτες με τους οποίους έχει, εν τέλει, σχέση συμβιωτική.

Το... ασυζητητί καλό σε όλα αυτά; Το γεγονός πως όποια κι αν είναι η τακτική που θ' ακολουθήσει η Microsoft με τα Windows στο μέλλον, σε κάθε "σενάριο" ωφέλιμοι αποδεικνύονται οι καταναλωτές: όλα δείχνουν - με τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον - ότι από τα Windows 10 και μετά δεν θα χρειαστεί να ξαναπληρώσουν χρήματα για το λειτουργικό per se της αμερικανικής εταιρείας παρά μόνο για "παρθενική" εγκατάσταση σε υπολογιστές που έχουν συνθέσει οι ίδιοι (και περιμένουμε πως δεν θα είναι πολλά). Ειδάλλως, είτε τα Windows 11/12/13 θα είναι δωρεάν απευθείας αναβαθμίσεις από τα 10, είτε θα είναι προεγκατεστημένα σε νέα PC. Έχει η Microsoft μελετήσει εμπορική πολιτική που θα της επιτρέψει να είναι κερδοφόρα από τα Windows στο μέλλον; Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ