banner

Windows 11: δύο χρόνια μετά, ανολοκλήρωτα κι αχρείαστα

Το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft ήδη ένα από τα λιγότερο δημοφιλή στην ιστορία της

Ναι, κι όμως: πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τότε που η Microsoft ξεκίνησε επίσημα την διάθεση των Windows 11, του νεότερου λειτουργικού της συστήματος για Η/Υ, στο ευρύ κοινό. Το έκανε μετά από τέσσερις μήνες σύγχυσης, απογοήτευσης κι αβεβαιότητας όσης δεν έχει ποτέ χαρακτηρίσει την κυκλοφορία άλλου λειτουργικού συστήματος. Προσέφερε την σχετική αναβάθμιση από Windows 10 δωρεάν αλλά με τρόπο άκρως συζητήσιμο, έκανε με τα Windows 11 έναν αριθμό από αλλαγές που δεν άρεσαν σε κανέναν, τα παρέδωσε δε σε κατάσταση ολοφάνερα ημιτελή και με σημαντικό αριθμό από ανακοινωμένες δυνατότητες ή λειτουργίες να λείπουν (χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους). Ήταν, απολύτως κυριολεκτικά, μία εκκίνηση-φιάσκο για ένα λειτουργικό σύστημα που δεν ζήτησε κανείς. Κάτι που συνεχίσει ν' αντικαθρεπτίζει τί πιστεύουν οι πιο πολλοί χρήστες Windows 10 για τα Windows 11 σήμερα.

Μετά από δύο χρόνια μπορεί να υποστηρίξει οποιοσδήποτε πως η νεότερη έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος στον κόσμο απέτυχε οικτρά. Ούτε πολλές από τις υποσχέσεις που είχε αρχικά δώσει εκπλήρωσε, ούτε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα Windows 10 στο ίδιο PC έχει, ούτε νέα πράγματα που αληθινά αξίζουν την σχετική αναβάθμιση προσφέρει αρκετά, ούτε διευκολύνει σε βαθμό σημαντικό όσα κάνει ο πιο πολύς κόσμος με το PC του καθημερινά (κατά βάση... δυσκολεύει κι από πάνω εκείνους που χρησιμοποιούν Windows για πάρα πολλά χρόνια). Μετά από μεγάλο αριθμό ενημερώσεων λογισμικού και διορθώσεων, καθώς και δύο μεγάλων αναβαθμίσεων, το μόνο που έχει καταφέρει η Microsoft είναι να προσφέρει ένα κλάσμα των όσων υποσχόταν και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες εκκρεμότητες που πρέπει κάποια στιγμή να λυθούν.

Το χειρότερο όλων είναι πως τα Windows 11 συνεχίζουν να δίνουν την εντύπωση του ανολοκλήρωτου λειτουργικού συστήματος που στην ουσία αναπτύσσεται ενόσω χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως. Το γραφικό του περιβάλλον είναι απολύτως ενδεικτικό της κατάστασης: τμήματά του έχουν παραμείνει ως έχουν από την εποχή των Windows 8, το περίφημο Dark Mode δεν λειτουργεί παντού και σωστά, ενώ η μετάβαση συνολικά στην νέα αισθητική "Fluent" της Microsoft γίνεται με τόσο, μα τόσο αργούς ρυθμούς, που είναι πραγματικά ντροπιαστικό για την εταιρεία. Η ανομοιογένεια και ασυνέχεια του γραφικού περιβάλλοντος χρήσης των Windows 11 είναι αυτή που προδίδει πρόχειρο ή κατά βάση ανύπαρκτο σχεδιασμό κατά την ανάπτυξή του - κάτι απαράδεκτο για λειτουργικό σύστημα που κάποτε προσέβλεπε σε περίοπτη θέση στην αγορά.

Αν τα Windows 11 ήταν ακόμη "υπό κατασκευή" όσον αφορά στην όψη μόνο, και πάλι απαράδεκτο θα ήταν μα τουλάχιστον ανεκτό. Πολλά προβλήματα όμως με διάφορα υποσυστήματα PC, αλλά και σοβαρά θέματα με αρχεία ή διαδικασίας ζωτικής σημασίας για ένα λειτουργικό σύστημα, συνεχίζουν να εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τις πιο πολλές φορές μετά από ανεπαρκώς δοκιμασμένες ενημερώσεις λογισμικού). Αυτές οι προβληματικές ενημερώσεις χρειάζονται φυσικά διορθώσεις, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να γίνουν και να φτάσουν στα PC των καταναλωτών - όχι και ό,τι καλύτερο ακριβώς. Φυσικά δεν είναι τα Windows 11... παντελώς ακατάλληλα για χρήση, όμως εν έτει 2023 είναι απαράδεκτο να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται καταναλωτές με... "blue screens of death" και "εκκινήσεις σε λούπα" επειδή η Microsoft αρνείται να επενδύσει τους πόρους που χρειάζονται για σωστή δοκιμή κι επίλυση προβλημάτων λογισμικού πριν διατεθεί στο κοινό.

Σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά - όπου η Microsoft θα έπρεπε να εστιάσει προκειμένου να καταστήσει τα Windows 11 ένα σταθερό, αξιόπιστο και γρήγορο λειτουργικό σύστημα - έρχεται η επιμονή του αμερικανικού κολοσσού να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξ ου και η πρόσφατη ενσωμάτωση του ChatGPT στα Windows 11 σε επίπεδο συστήματος πλέον. Αυτό ήταν και παραμένει σαφώς ριψοκίνδυνο, στην υλοποίηση δε απέχει πάρα πολύ από το ιδανικό (αν κρίνει κανείς από τις εντυπώσεις των χρηστών PC όπως τις καταθέτουν στο Δίκτυο), είναι όμως ενδεικτικό των προθέσεων και των προτεραιοτήτων της Microsoft. Αν μία εταιρεία δεν φροντίζει ώστε τα βασικά σε ένα λειτουργικό σύστημα να λειτουργούν απροβλημάτιστα, κάτι που θα ωφελούσε το κοινό, αλλά προτιμά να ενσωματώνει σε αυτό πειραματικές τεχνολογίες εν δυνάμει επικίνδυνες, ωφελώντας μόνο τον εαυτό της και την θέση της στην αγορά της πληροφορίας, υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί;

Με όλα αυτά ως δεδομένα, καμία έκπληξη εν τέλει που ο κόσμος απέρριψε τα Windows 11: το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν έχει ακόμη αγγίξει το 24% μεριδίου αγοράς δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του και "βρίσκεται πίσω" σημαντικά σε σχέση με τα Windows 10 (τα οποία επίσης ήταν αμφιλεγόμενα για χρόνια και για πολλούς λόγους) στο ίδιο χρονικό σημείο της πορείας τους. Σήμερα τα Windows 10 αντιστοιχούν σχεδόν στο 72% όλων των ενεργών εγκαταστάσεων Windows στον κόσμο, ποσοστό που... δεν έχει μειωθεί για περισσότερο από έναν χρόνο (!). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι κάτοχοι PC βασισμένων σε Windows 10 που έχουν την επιλογή να μεταβούν σε Windows 11 συνειδητά δεν το κάνουν παρ' ότι τούς προσφέρονται δωρεάν. Κάθε πρόσθετη εκατοστιαία μονάδα που προστίθεται με αργούς ρυθμούς στην πελατειακή βάση των Windows 11 προέρχεται ουσιαστικά από πωλήσεις νέων PC, όπου αυτά έρχονται προεγκατεστημένα (οπότε δεν υπάρχει καταναλωτική επιλογή). Η Microsoft αναγκάστηκε ακόμη και να σταματήσει να προσφέρει κωδικούς ενεργοποίησης των Windows 10 εμπορικά, γιατί πάρα πολλοί καταναλωτές που συνθέτουν μόνοι τους τα PC τους ή ακόμη και ορισμένες εταιρείες συναρμολόγησης, αξιοποιούσαν αυτούς αντί να εγκαθιστούν Windows 11!

Εκτός κι αν προκύψει (δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς) κάποιο... θαύμα, όλα δείχνουν πως τα Windows 11 θα εξελιχθούν σε μία από τις λιγότερο δημοφιλείς εκδόσεις Windows που προσέφερε ποτέ η Microsoft. Ναι, η ενισχυμένη ασφάλεια είναι σημαντική και το ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον (όταν ολοκληρωθεί) ευπρόσδεκτο, μα είναι φανερό πως οι καταναλωτές δεν θεωρούν αυτά τα δύο αρκετά ως λόγο αναβάθμισης από τα Windows 10, όταν τα Windows 11 δίνουν την εντύπωση λειτουργικού συστήματος ανολοκλήρωτου. Αν η Microsoft συνεχίσει να διορθώνει προβλήματα και να προσθέτει πράγματα σε αυτό με τον ρυθμό που το κάνει τώρα, τότε τα Windows ίσως πλησιάσουν σε αυτό που είχε αρχικά υποσχεθεί και στο επίπεδο ποιότητας που πρέπει... κάποια στιγμή την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2024. Ίσως. Τότε όμως θα περιμένουμε όλοι να μάθουμε πιο πολλά για τα Windows 12, για τα οποία πολλές πηγές ισχυρίζονται πως στοχεύουν ως χρονικό πλαίσιο κυκλοφορίας το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Ας ελπίσουμε πως δεν θα ξεκινήσει τότε ένας νέος... αχρείαστος κύκλος παρόμοιος με αυτόν που διανύουμε σήμερα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner