banner

Windows 11, με... "δέκα μέρες προθεσμία"

Οι χρήστες Windows 10 θα πρέπει ν' αποφασίσουν γρήγορα μετά την αναβάθμιση, γιατί... έτσι

Νέες πληροφορίες για το επόμενο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τα Windows 11, συνεχίζει να γνωστοποιείται από διάφορες πηγές και κάποιες από αυτές τις πληροφορίες είναι σημαντικές για τους καταναλωτές - ειδικά για όσους σκέπτονται να αναβαθμίσουν τους Η/Υ τους στα νέα Windows από τα παρόντα Windows 10. Ο κολοσσός του Redmond έχει προωθήσει στους κατασκευαστές PC με τους οποίους συνεργάζεται την επίσημη λίστα ερωτήσεων/απαντήσεων (FAQ) των Windows 11 ώστε αυτοί να είναι σε θέση να λύνουν τις απορίες πελατών τους (οποιοσδήποτε μπορεί να την δει εδώ από το website της MSI σε μορφή PDF). Κάπου εκεί... "θαμμένη" ανάμεσα σε άλλες πληροφορίες είναι μία λεπτομέρεια που πιθανώς θα εκπλήξει πολλούς: οι καταναλωτές έχουν συγκεκριμένο, και πολύ μικρό χρονικό περιθώριο στην διάθεσή τους να σχηματίσουν γνώμη για τα Windows 11 αφού μεταβούν σε αυτά από Windows 10.

Πράγματι: σύμφωνα με αυτό το επίσημο FAQ της Microsoft οι καταναλωτές που θα αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τούς προσφέρει για δωρεάν αναβάθμιση από τα Windows 10 στα Windows 11 - δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο γι' αυτήν - θα έχουν μόλις... δέκα ημέρες στην διάθεσή τους να αποφασίσουν αν προτιμούν το νέο λειτουργικό σύστημα ή το προηγούμενο. Η διαδικασία της αναβάθμισης θα κρατήσει ανέπαφες τις εγκατεστημένες εφαρμογές τους, τις ρυθμίσεις αυτών και όλα τους τα δεδομένα, αλλά οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν αυτήν την αξιολόγηση μέσα σε αυτό το δεκαήμερο. Αν αποφασίσουν πριν την λήξη του ότι τα Windows 11 δεν τους αρέσουν και ότι θέλουν να ξαναγυρίσουν στα Windows 10, ο μηχανισμός "επιστροφής" (rollback) της Microsoft αναλαμβάνει να κάνει ακριβώς αυτό κρατώντας και πάλι ανέπαφες εφαρμογές, ρυθμίσεις και δεδομένα.

Μετά από αυτές τις 10 ημέρες, ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εφικτό: η επιστροφή στα Windows 10 θα απαιτεί αυτό που λέμε "clean install", δηλαδή εγκατάστασή τους από την αρχή. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να πάρουν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους, να διαγράψουν τα πάντα από το drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα (όλες οι εφαρμογές με τις ρυθμίσεις τους εννοείται πως θα χαθούν), να εγκαταστήσουν τα Windows 10, να κάνουν όλες τις σχετικές ενημερώσεις, να εγκαταστήσουν ξανά όλες τις εφαρμογές τους, να τις ρυθμίσουν εκ νέου και μετά να μεταφέρουν τα δεδομένα τους από το αντίγραφο ασφαλείας πίσω στον Η/Υ έτσι ώστε αυτός να επιστρέψει στην μορφή που είχε πριν από την αναβάθμιση σε Windows 11.

Όλο αυτό είναι... ανορθόδοξο, στην καλύτερη περίπτωση. Από την μία πλευρά, θετικό που η Microsoft προσφέρει δυνατότητα "επιστροφής" από τα Windows 11 στα Windows 10 χωρίς να πρέπει να "ξαναχτίσει" κανείς εξ αρχής το περιβάλλον εργασίας του ή να εγκαταστήσει εκ νέου τα games του. Από την άλλη πλευρά αυτό το χρονικό διάστημα των 10 ημερών μοιάζει... τυχαία διαλεγμένο σχεδόν, σαν ένας τεχνητός περιορισμός που δεν εφαρμόζεται με βάση κάποια συγκεκριμένη λογική. Θα μπορούσε να είναι το ίδιο εύκολα μία εβδομάδα ή ένας μήνας ή 90 ημέρες ή ο,τιδήποτε άλλο. Ο μηχανισμός της Microsoft δεν θα λειτουργούσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, κρατώντας ένα πλήρες "αντίγραφο" του συστήματος του χρήστη (snapshot) με Windows 10 και προσφέροντάς του την δυνατότητα να επιστρέψει σε αυτό σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή;

Πρόκειται για μία ακόμη από αυτές τις περίεργες επιλογές που κάνει η Microsoft σχετικά με τα Windows 11, τις οποίες θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει όταν έλθει η ώρα. Είναι επίσης μία απόφαση που δεν έχει νόημα. Ο κολοσσός του Redmond θα έπρεπε, αντί αυτής της επιλογής, να κάνει κάτι άλλο: ξεκινώντας την διαδικασία της αναβάθμισης από Windows 10 να ρωτά τους χρήστες αν θέλουν να κρατήσουν πλήρες "αντίγραφο" (snapshot) της κατάστασης του Η/Υ τους ως έχει εκείνη τη στιγμή και να κάνει ή όχι κάτι τέτοιο σύμφωνα με εντολή τους (ελέγχοντας πρώτα αν υπάρχει φυσικά διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος και ενημερώνοντας σχετικά).

Μετά θα μπορούσε να προχωρά κανονικά η διαδικασία της αναβάθμισης και, όταν τελειώνει, η Microsoft να ενημερώνει τους χρήστες που επέλεξαν την αποθήκευση του "αντιγράφου" Windows 10 ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτό οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον λαμβάνοντας στα υπ' όψιν πως η κατάσταση του συστήματός τους θα είναι αυτή που ήταν στις xx/xx/20xx (την ημέρα της αναβάθμισης). Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τα Windows 11 για όσο καιρό χρειάζονται για κάτι τέτοιο - έτσι κι αλλιώς είναι πρακτικά βέβαιο πως θα υπάρχει τρόπος στην συνέχεια να απελευθερώσουν και τον αποθηκευτικό χώρο που δεσμεύει το "αντίγραφο" των Windows 10 αν αποφασίσουν να συνεχίσουν με τα 11.

Δεν είναι... πυρηνική φυσική. Είναι κάτι πολύ απλό. Πολύ δύσκολο, από την άλλη, είναι να μην αισθάνεται κανείς πως αυτή η... "δοκιμαστική περίοδος" των 10 ημερών δεν είναι ένας περιορισμός που επιβάλλεται τεχνηέντως και σχεδόν εκβιαστικά. Δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε αυτές τις πρακτικές πια, Microsoft. Και το μόνο βέβαιο είναι πως δεν τις χρειαζόμαστε, καθόλου όμως, εμείς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner