Windows 7: ακόμη σε πάνω από 100 εκ. PC παγκοσμίως

Απίθανο το... πείσμα πολλών να μην μεταβούν ποτέ στα Windows 10, το θέμα πλέον σοβαρό

Πολλά περιμέναμε, ομολογουμένως, να μας μάς κάνουν εντύπωση στον... "τύπου απολογισμό" που έκαναν δύο μεγάλες αμερικανικές στατιστικές εταιρείες - οι StatCounter και NetMarketShare - πριν από μερικές ημέρες για το απερχόμενο 2020, αλλά όχι αυτό: τα Windows 7, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft από την... προ-προηγούμενη δεκαετία πια του οποίου η επίσημη υποστήριξη σε ενημερώσεις τελείωσε πριν από έναν χρόνο, όχι μόνο συνεχίζει να έχει μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια εγκατεστημένη βάση των Windows, αλλά δεν είναι καν μικρό. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες κυμαίνεται ανάμεσα στο 17.5% και το 21% ή, διαφορετικά, σε πάνω από 100 εκατομμύρια ενεργούς προσωπικούς υπολογιστές παγκοσμίως!

Πράγματι: όλα δείχνουν πως παρά την πενταετή "προσφορά" δωρεάν αναβάθμισης της Microsoft από Windows 7 σε Windows 10 - δυνατότητα που, ανεπίσημα, συνεχίζει να είναι διαθέσιμη μάλιστα - και παρά το γεγονός ότι ο κολοσσός του Redmond χρέωνε για όλο το 2020 όχι λιγότερα από $50 ανά εταιρικό PC με Windows 7 για να τού διοχετεύει ενημερώσεις ασφαλείας, είναι ακόμη πάρα πολλοί οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να μην αναβαθμίσουν αυτούς τους Η/Υ, αλλά ούτε και να τους... παροπλίσουν. Ειδικά πολλές κρατικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες χώρες εικάζεται πως και το 2021 θα προτιμήσουν να καταβάλλουν στην Microsoft τα διπλάσια χρήματα, $100 ανά PC δηλαδή, για αυτές τις ενημερώσεις ασφαλείας παρά να αγοράσουν νέα PC με Windows 10 (και σίγουρα όχι να αναβαθμίσουν τα παρόντα σε Windows 10 από τα Windows 7 στα οποία στηρίζονται αυτήν την στιγμή).

Ορισμένοι αναλυτές παραμένουν έκπληκτοι από την εξέλιξη αυτή, άλλοι... όχι και τόσο. Από την μία πλευρά για μεγάλους οργανισμούς, επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς είναι "ολόκληρη διαδικασία" η μετάβαση από ένα λειτουργικό σύστημα σε ένα άλλο, όχι απλή και σίγουρα όχι σε μεγάλη κλίμακα και μικρό χρονικό πλαίσιο - οπότε οι "αντιστάσεις" εκεί είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά το καταναλωτικό κοινό που αρνείται να μεταβεί στα Windows 10 από τα Windows 7 (ακόμη και δωρεάν) είναι πολύ πιθανό πως ενεργεί έτσι από αντίδραση και θυμό απέναντι στις απαράδεκτες πρακτικές που χρησιμοποίησε η Microsoft τα πρώτα 3-4 χρόνια για να τους "πιέσει" να το κάνουν. Υπάρχει, δε, πάντοτε και ο δισταγμός πολλών χρηστών λόγω του αυξημένου όγκου προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν τα Windows 10, θέμα για το οποίο η Microsoft δεν υπήρξε ποτέ ειλικρινής και συνεχίζει να μην είναι. Το πρόβλημα σε όλα αυτά εντοπίζεται στο ότι ενώ εταιρείες και οργανισμοί είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι με τις ενημερώσεις ασφαλείας που η Microsoft προσφέρει επί πληρωμή για τα δικά τους PC με Windows 7 - και πάλι όχι απόλυτα, μα άλλη συζήτηση αυτή - δεν ισχύει το ίδιο για τα αντίστοιχα PC των καταναλωτών, τα οποία παραμένουν "ανοχύρωτα" σε Δικτυακές απειλές ή κακόβουλο λογισμικό και "αδύναμος κρίκος" για το οικοσύστημα των Windows συνολικά.

Με την άποψη "όσοι ήθελαν να αφήσουν τα Windows 7 στο παρελθόν το έχουν ήδη κάνει ενώ όσοι όχι, δεν θα το κάνουν ποτέ" να αποδεικνύεται πλέον αληθής, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί κανείς για το πώς θα εξελιχθεί το 2021 στον τομέα της Δικτυακής ασφάλειας παγκοσμίως. Σε κανέναν δεν αρέσει ο ρόλος της... Κασσάνδρας, μα πώς δεν θα στοχοποιούνται από δω και στο εξής Η/Υ συνδεδεμένοι στο Internet με λειτουργικό σύστημα 10+ ετών; Ας ελπίσουμε πως το 2021 δεν μάς επιφυλάσσει εκπλήξεις τύπου WannaCry εν μέσω πανδημίας...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ