banner

Windows 7: οριστικά στο τέλος του δρόμου

Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft δίχως υποστήριξη πλέον, προκλητικός στόχος για τους hackers

H αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια - όταν η Microsoft είχε κάνει την σχετική ανακοίνωση - όμως... πέρασε γρήγορα ο καιρός και τώρα η άμμος στην κλεψύδρα τελείωσε: τα Windows 7, η δημοφιλέστερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος των Αμερικανών μετά από τα θρυλικά XP, ολοκληρώνουν σήμερα την πορεία τους. Από αύριο τα 7 που είναι εγκατεστημένα σε καταναλωτικά PC δεν θα ξαναδεχθούν ενημερώσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει πως οποιαδήποτε αδυναμία τους ανακαλυφθεί από τις 15/1 και μετά δεν θα διορθωθεί από την Microsoft με ενημέρωση λογισμικού: το εκάστοτε PC, αν παραμείνει συνδεδεμένο με το Internet, θα βρίσκεται στο έλεος των απανταχού hackers που επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο οποιουδήποτε Η/Υ απομακρυσμένα για οποιονδήποτε σκοπό. Τα Windows 7, με άλλα λόγια, παύουν να υποστηρίζονται από τον γίγαντα του Redmond, για πάντα.

Στην παραπάνω οριστικά πλέον διαμορφωμένη κατάσταση υπάρχουν δύο... "αστερίσκοι". Πρώτον: η Microsoft προτίθεται να προσφέρει σε επιχειρήσεις - όχι στο ευρύ κοινό - που για κάποιον λόγο θέλουν να παραμείνουν πεισματικά στα Windows 7 υποστήριξη με ενημερώσεις, αλλά με αντίτιμο τόσο υψηλό που κατά βάση δεν έχει νόημα (η αμερικανική εταιρεία έχει ορίσει έτσι το κόστος ακριβώς ως μέσο... αποράρρυνσης). Δεύτερον: λέγεται πως για κάποιον λόγο η Microsoft θα συνεχίσει να ανανεώνει - για αόριστο διάστημα, δεν έχει υπάρξει κανενός είδους επίσημη δεύσμευση - με ενημερώσεις την εφαρμογή Microsoft Security Essentials, η οποία λειτουργεί ως απλοϊκό antivirus για τα Windows 7, αλλά και πάλι για τους εταιρικούς και μόνο χρήστες. Οι οικιακοί έχουν την επιλογή να εγκαταστήσουν εναλλακτικό αντιϊικό, άλλης εταιρείας δηλαδή, όμως αυτό από τις 15/1 και μετά δεν θα τους προστατεύσει από Δικτυακές επιθέσεις που εκμεταλλεύονται "ρωγμές" στην ασφάλεια των Windows 7 σε επίπεδο αρχείων συστήματος.

To ζήτημα που δημιουργείται από την προαναφερθείσα κατάσταση το επόμενο διάστημα παγκοσμίως είναι ολοφάνερα μεγάλο, καθώς - σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες κι ανάλογα με το ποιά θεωρεί κανείς περισσότερο αξιόπιστη - συνεχίζουν να υπάρχουν εν ενεργεία όχι λιγότερα από 220-250 εκατομμύρια PC βασισμένα σε Windows 7 που συνδέονται στο Internet καθημερινά. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως, για να μην εκμεταλλεύτηκαν όλοι αυτοί οι καταναλωτές την προσφορά της Microsoft για δωρεάν μετάβαση στα Windows 10 εδώ και χρόνια, δεν σκοπεύουν να το κάνουν... τώρα. Κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε νέα αδυναμία ασφαλείας στα αρχεία συστήματος των Windows 7 κι αν ανακαλυφθεί από σήμερα, είναι αυτομάτως "κερκόπορτα" γι' αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια PC σε όλον τον κόσμο.

Το αξιοσημείωτο - και δυστυχώς όχι ευρύτερα γνωστό - γεγονός σε όλα αυτά παραμένει εκείνο που αναφέραμε πρόσφατα στο... υπενθυμητικό μας άρθρο για την σημερινή ημέρα λήξης υποστήριξης των Windows 7: θέλοντας έστω και την τελευταία στιγμή να "αφήσει ανοιχτή την πόρτα" στο κοινό που δεν μετέβη στο πλέον πρόσφατο λειτουργικό της σύστημα, η Microsoft επιτρέπει ακόμη την δωρεάν αναβάθμιση ενός PC από Windows 7 σε Windows 10. Μόνος πρακτικός όρος είναι η νομιμότητα του αντιτύπου Windows 7 που χρησιμοποιείται στο PC για το οποίο συζητάμε. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη - υπάρχουν κάποιοι... "αστερίσκοι" κι εκεί μα είναι ελάχιστοι - και την έχουμε περιγράψει αναλυτικά σε ειδικό άρθρο βήμα προς βήμα.

Ακόμη και στο κοινό που χρησιμοποιεί ένα PC με μη νόμιμο αντίτυπο των Windows 7, ωστόσο, θα προτείναμε - σήμερα ακόμη πιο πολύ απ' ότι άλλοτε μάλιστα - αν εννοεί να συνεχίσει την χρήση του συγκεκριμένου Η/Υ συνδεδεμένου στο Ιnternet να δώσει τα απαραίτητα χρήματα για να εγκαταστήσει τα Windows 10. Είναι για αμέτρητους λόγους προτιμότερο να στηρίζεται ένα PC σε νόμιμο λειτουργικό σύστημα, η υποστήριξη δε της Microsoft προς τα Windows 10 θα κρατήσει για πολύ καιρό (αυτό σχετίζεται και με το hardware του εκάστοτε PC για το οποίο συζητάμε βέβαια). Η Microsoft χρεώνει €119 για την έκδοση Ηome των Windows 10, τα οποία δεν είναι λίγα χρήματα... όμως θεωρούμε πως, για να χρησιμοποιηθεί ένα PC με ασφάλεια, δεν είναι ούτε πολλά. Πωλούνται, άλλωστε, κωδικοί ενεργοποίησης σε υπηρεσίες που σε γενικές γραμμές μπορεί να εμπιστευτεί κανείς - όπως το Amazon, το PC Destination, το 2GA και το Kinguin - σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Χωρίς εγγύηση της Microsoft, μεν, αλλά νόμιμα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως από αύριο, 15/1, ένα PC βασισμένο σε Windows 7 και συνδεδεμένο με το Ιnternet δεν θα πρέπει να το εμπιστεύεται κανείς για παραγωγική δουλειά και ως μέσο αποθήκευσης δεδομένων που έχουν σημασία. Είναι, κατά την άποψη πολλών μέσων ενημέρωσης και ειδικών σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, απλώς θέμα χρόνου να εμφανιστεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες μία Δικτυακή απειλή τύπου WannaCry η οποία θα στοχεύει Η/Υ με Windows 7 συγκεκριμένα (200 εκατομμύρια PC είναι απλώς... υπερβολικά προκλητικός στόχος για να μην συμβεί κάτι τέτοιο). Υπάρχει πάντοτε η επιλογή της αναβάθμισης σε Windows 10 που προαναφέραμε, υπάρχει και αυτή της εκ νέου εγκατάστασης Windows 10, υπάρχει και η επιλογή αποσύνδεσης του εκάστοτε PC από το Internet. Για να στηρίζεται σε Windows 7 ακόμη, άλλωστε, το πιθανότερο είναι τα τα... "έχει βγάλει πια τα λεφτά του". Ο νοών, νοείτω!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner