Ξεκινώντας την Αθηνόραμα Digital Windows 8 Week, καλύτερο θα ήταν να αποσαφηνίσουμε μερικά... απολύτως "βασικά" για το νέο λειτουργικό, πριν προχωρήσουμε στα "πώς και τα γιατί" του. Τί είναι τα Windows 8 σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις; Ποιές διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές εκδόσεις του; Τί χρειάζεται για να τα χρησιμοποιήσει κανείς και τί για να τα αξιοποιήσει στο 100%; Σαφείς απαντήσεις, σε προφανείς ερωτήσεις. Να τις δούμε μία-μία;
Είναι τα Windows 8 διάδοχος των Windows 7, όπως ήταν αυτά των Windows Vista;
Και ναι, και όχι. Από τη μία πλευρά... ναι, επειδή (α) μπορούν άνετα να εγκατασταθούν σε υπάρχοντα PC, ως αναβάθμιση "πάνω από" τα Windows 7 και επειδή (β) προσφέρουν 100% συμβατότητα με συσκευές και προγράμματα των Windows 7. Από την άλλη... όχι, επειδή ο νέος τρόπος χειρισμού των Windows 8 έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για συσκευές με οθόνη αφής κι όχι μόνο για καθιερωμένα PC με πληκτρολόγιο και mouse.
Για όλα αυτά μπορούν να ειπωθούν πολλά, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital ωστόσο μπορούν να σκέφτονται τα Windows 8 ως εξής: ένα λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για πολύ μεγαλύτερη γκάμα συσκευών απ' ότι τα παλαιότερα Windows και, ως εκ τούτου, προσφέρει δύο διαφορετικά περιβάλλοντα χρήσης, σε μία έκδοση.
Χρειάζομαι καινούργιο PC για να χρησιμοποιήσω τα Windows 8;
Και πάλι... και ναι, και όχι. Όχι, επειδή τα Windows 8 μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα σε οποιονδήποτε Η/Υ μέχρι σήμερα στηριζόταν σε Windows Vista/7. Ναι, επειδή για να αξιοποιήσει κανείς στο έπακρο το νέο γραφικό περιβάλλον της Microsoft (αν το θέλει πάντοτε) χρειάζεται οθόνη αφής. Αυτό για τον πιο πολύ κόσμο σημαίνει αγορά καινούργιου PC, καθώς δεν ήταν μέχρι σήμερα πολλοί οι Η/Υ με Windows και οθόνη αφής στην αγορά. Και με πληκτρολόγιο/mouse είναι εφικτός ο χειρισμός του νέου περιβάλλοντος, όμως είναι "εξομοίωση" χειρονομιών αυτό που πρακτικά συμβαίνει. Με άλλα λόγια, απέχει από το ιδανικό - εδώ που τα λέμε, και από τον τρόπο με τον οποίο η Microsoft έχει φανταστεί ως τον σωστό για χρήση από συσκευές με οθόνη αφής.
Τί κόστους νέο PC χρειάζομαι και ποιά έκδοση των Windows 8 να προτιμήσω;
Εδώ τα νέα είναι καλά και στους δύο τομείς. Πρώτον, οι απαιτήσεις των Windows 8 σε hardware όχι μόνο δεν είναι υψηλότερες από των 7, είναι πρακτικά... χαμηλότερες. Οποιοδήποτε PC με επεξεργαστή ταχύτητας 1 GHz, 2 GB μνήμης, 20 GB διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο και κάρτα γραφικών τριετίας "τρέχει'' τα Windows 8 άνετα - άρα ακόμη και Η/Υ κόστους €450 (με οθόνη). Φυσικά, όσο περισσότερα χρήματα καταβάλλει κανείς, τόσο υψηλότερες οι επιδόσεις. Για το καταναλωτικό κοινό, δε, οι εκδόσεις των νέων Windows για PC είναι μόνο δύο: η "απλή" και η Pro. Η δεύτερη διαφέρει από την πρώτη μόνο σε χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν μ' επαγγελματική χρήση, όπως την απομακρυσμένη σύνδεση με εταιρικά δίκτυα ή την κρυπτογράφηση σκληρών δίσκων για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Οι λειτουργίες Windows Media Center προσφέρονται στην έκδοση Pro των Windows 8 δωρεάν, ενώ στην απλή επί πληρωμή... αλλά αυτές δεν είναι (πλέον) στοιχείο που θεωρούμε παράγοντα επιλογής.