banner

WWDC 2021: Η Apple έχει επίσημα ξεμείνει από ιδέες

Μόνο αντιγραφή και διορθώσεις να περιμένουμε πια από το λογισμικό των συσκευών της, λοιπόν;

Η παρουσίαση που κάνει κάθε χρόνο η Apple στο πλαίσιο της εκδήλωσης WWDC - η οποία είναι αφιερωμένη στο λογισμικό των συσκευών της - ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες και τώρα έρχεται για τους δημοσιογράφους η ώρα της... πατροπαράδοτης σύγκρισης. Όχι της σύγκρισης ανάμεσα στο "τί περιμέναμε" και στο "τί τελικά επιδείχθηκε", καθώς με την Apple δεν κάνουμε πια τέτοια λάθη. Της σύγκρισης ανάμεσα στο "ποιά ήταν η εντύπωσή μας καθώς παρακολουθούσαμε την παρουσίαση" και στο "ποιά είναι η εντύπωσή μας τώρα που έχουμε συλλέξει κι αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν". Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δε, κανένας λόγος σύγκρισης: η παρουσίαση της WWDC 2021 ήταν απογοητευτική όσο παρακολουθούσαμε και απογοητευτική έχοντας όλες τις πληροφορίες στα χέρια μας, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Αυτό, δεν που γίνεται επώδυνα σαφές μετά και την ψύχραιμη αξιολόγηση του σχετικού υλικού είναι το γεγονός ότι η Apple δεν είναι πλέον ικανή να "καινοτομήσει" όσον αφορά στο λογισμικό. Σε κανένα επίπεδο.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης αυτής - η οποία κράτησε για σχεδόν δύο ώρες που μάς... φάνηκαν για τέσσερις - τα στελέχη της Apple αναφέρθηκαν σε όλες τις προσθήκες και αλλαγές που τα επερχόμενα iOS 15, iPadOS 15, tvOS 15, watchOS 8 και macOS Monterey φέρνουν στο προσκήνιο. Κάθε μία από αυτές τις αλλαγές είναι πράγματα που η Apple έπρεπε να έχει διορθώσει εδώ και πολύ καιρό και κάθε μία από αυτές τις προσθήκες είναι πράγματα που άλλοι έχουν ήδη κάνει στο παρελθόν (συχνά εδώ και χρόνια μάλιστα). Πολλά από αυτά τα νέα στοιχεία είναι απλώς απόδειξη του γεγονότος ότι η Apple ακολουθεί εταιρείες που την έχουν προσπεράσει, ενώ τα πιο πολλά από αυτά τα στοιχεία έχουν υλοποιηθεί με τρόπο που στην ουσία παραπέμπουν και πάλι σε προϊόντα ή υπηρεσίες της Apple για να αξιοποιηθούν.

Η λίστα που το αποδεικνύει είναι μεγάλη μα αξίζουν αναφοράς ορισμένα παραδείγματα. Το Facetime έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε στην λειτουργία του να θυμίζει τα Zoom ή Teams, επιτρέποντας παράλληλα την κοινή χρήση μουσικής και video. H μόνη προσθήκη του άξια λόγου είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε κλήσεις Facetime κι ανθρώπων με συσκευές Android ή Windows, μέσα από browser και ειδικό link που μπορεί να στείλει κάτοχος συσκευής της Apple. Το iMessage επίσης θυμίζει πλέον τα Viber ή Whatsapp στην οργάνωση των μηνυμάτων του, κάνοντας παράλληλα ευκολότερη την παραπομπή σε εξωτερικές πηγές περιεχομένου. Το Live Text είναι η εκδοχή της Apple του Google Lens, αναγνωρίζοντας κείμενο μέσα σε φωτογραφίες και επιτρέποντας την αξιοποίησή του με διάφορους τρόπους. Το Universal Control, που επιτρέπει την μεταφορά σε πραγματικό χρόνο δεδομένων από π.χ. ένα iPad σε έναν Mac με μια απλή κίνηση του mouse, είναι η εκδοχή της Apple εφαρμογών όπως τα Logitech Flow ή Synergy. Εύκολα διακρίνει οποιοσδήποτε τί... ακριβώς συμβαίνει, θεωρούμε.

Η εταιρεία προωθεί ως νέα χαρακτηριστικά ακόμη και αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού. Το δίχως λογική και πρακτικά άχρηστο μέχρι σήμερα σύστημα ειδοποιήσεων (notifications) στο iOS, για παράδειγμα, έχει ανασχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί διαφορετικά. Τα εφαρμογίδια (widgets) στο iPadOS μπορούν τώρα να είναι μεγαλύτερα στην αρχική οθόνη των tablet και ορισμένες νέες χειρονομίες ελέγχου υποτίθεται πως θα βοηθήσουν στην διαχείριση πολλαπλών apps ταυτόχρονα, η οποία τώρα είναι εξαιρετικά δύσχρηστη. Η Siri μπορεί επίσης για ορισμένα απλά πράγματα να λειτουργήσει και χωρίς Δικτυακή σύνδεση. Όλα ευπρόσδεκτα, αλλά σε καμία περίπτωση πράγματα με τα οποία μπορεί να... ενθουσιαστεί κανείς.

Σε ορισμένους τομείς η Apple δείχνει να έχει καταβάλλει κάποια έστω προσπάθεια. Η προτεραιότητα που έχει δώσει ο αμερικανικός κολοσσός, για παράδειγμα, στην υγεία είχε ως αποτέλεσμα μερικές χρήσιμες προσθήκες σχετικές στο watchOS 8.0. Σημασία για την Apple συνεχίζει να έχει επίσης - όπως διαλαλεί σε κάθε ευκαιρία - και η προστασία της ιδιωτικότητας του χρήστη, έχουν λοιπόν προστεθεί και ορισμένες νέες επιλογές στα apps των Mail και Safari. Μιλώντας για Safari, αυτός είναι η μόνη ουσιαστική αλλαγή άξια λόγου στο νέο macOS, καθώς έχει ανασχεδιαστεί ριζικά. Και πάλι, ωστόσο, τίποτε απ' όλα αυτά δεν αντιστοιχεί συνολικά σε έναν χρόνο ανάπτυξης λογισμικού, ακόμη κι αν αυτός ο χρόνος κύλησε στο πλαίσιο μίας πανδημίας.

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, μακριά από τους παιάνες του marketing, τα εξοργισμένα σχόλια στο Web και την γενική σύγχυση των χρηστών προϊόντων της Apple - πολλοί εκ των οποίων ολοφάνερα περίμεναν περισσότερα από την φετινή WWDC - ένα πράγμα γίνεται φανερό: δεν έχει απομείνει κανείς στο Apple Park, σε εκείνο το campus σχήματος διαστημοπλοίου, που μπορεί να συλλάβει αληθινά πρωτότυπες ιδέες σε επίπεδο λογισμικού. Η Apple πλέον μόνο αντιγράφει από άλλους και διορθώνει τα δικά της κακώς κείμενα. Ως εκεί. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι αρκετή για λίγο καιρό, αλλά ήδη υπάρχει η αίσθηση πως περιορίζει τις δυνατότητες των προϊόντων της (ξεκινώντας από τα iPad Pro) και σίγουρα δεν βοηθά στην εξέλιξή τους.

Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε... 12 ακόμη μήνες προκειμένου να διαπιστώσουμε αν η Apple το έχει αντιληφθεί αυτό ή αν αυτή η εξαιρετικά συντηρητική και απογοητευτική προσέγγισή της στην ανάπτυξη λογισμικού είναι στην ουσία το πλάνο της για το μέλλον. Ας ελπίσουμε, προς όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών, πως θα διαπιστώσουμε το πρώτο και όχι το δεύτερο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner