Το Black Widow μεγάλη επιτυχία στο Disney Plus

Τί σημαίνει, ωστόσο, αυτό στην πραγματικότητα για το μέλλον;

Είναι πρακτικά βέβαιο πως μία εταιρεία έχει κάτι... εξαιρετικά θετικό να δηλώσει για τον εαυτό της όταν δημοσιοποιεί εμπορικά στοιχεία που δεν δημοσιοποιούσε στο παρελθόν και αυτό ακριβώς συνέβη με την Disney και το Black Widow: ο αμερικανικός κολοσσός έδωσε στην δημοσιότητα τις επιδόσεις της ταινίας των Marvel Studios στο πρώτο της Σαββατοκύριακο όπως κάνει πάντα μα, αυτή τη φορά, συμπεριέλαβε και τα στοιχεία της Δικτυακής της υπηρεσίας, του Disney Plus, όπου το φιλμ έγινε επίσης διαθέσιμο από την πρώτη μέρα. Η τελευταία περιπέτεια της Natasha Romanoff σημείωσε πωλήσεις εισιτηρίων ύψους 80 εκ. δολαρίων στις ΗΠΑ, 78 εκ. δολαρίων στις υπόλοιπες χώρες (δεν περιλαμβάνεται η Κίνα όπου δεν έχει ακόμη προβληθεί) και 60 εκ. δολαρίων από τις πωλήσεις ως τίτλος Premier Access στο Disney Plus.

Τα συνολικά έσοδα των 215 εκ. δολαρίων είναι εντυπωσιακά για οποιαδήποτε ταινία - ειδικά μέσα σε συνθήκες πανδημίας - και ένα ελπιδοφόρο σημάδι ανάκαμψης για την βιομηχανία του σινεμά που διέρχεται μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της τους τελευταίους 18 μήνες λόγω του COVID-19. Δεν έχουμε φυσικά ούτε κατά διάνοια τελειώσει ακόμη με τον κορωνοϊό, όμως όλα δείχνουν πως - αν τηρούνται μέτρα στις κινηματογραφικές αίθουσες - τα σινεμά θα παραμείνουν έστω και εν μέρει λειτουργικά από δω και πέρα. Αυτό, πάντως, όλα δείχνουν πως... δεν συνέβη αρκετά γρήγορα τελικά: οι Δικτυακές υπηρεσίες έχουν πλέον "πιάσει θέση στο τραπέζι" της συζήτησης για το πώς θα γίνεται η διαχείριση των νέων ταινιών από δω και πέρα - και τα έσοδα του Black Widow στο Disney Plus ως επιχείρημα δικό τους μπορεί να τεθεί.

Είναι όμως αυτός ο αριθμός των 60 εκ. δολαρίων τόσο σημαντικός στην πραγματικότητα; Από την μία πλευρά ναι, είναι. Σημαίνει πως πρακτικά περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε περίπου 50 χώρες κατέβαλλαν 30 δολάρια (τρεις φορές πιο πολλά απ' όσα κοστίζει ένα εισιτήριο σινεμά στις ΗΠΑ) για να παρακολουθήσουν μία νέα ταινία στην άνεση, και την ασφάλεια, του σπιτιού τους. Το έκαναν, δε, ενή ήδη πληρώνουν την μηνιαία συνδρομή του Disney Plus. Το γεγονός ότι η Disney έδωσε στην δημοσιότητα αυτό το ποσό εσόδων ενώ δεν είχε κάνει το ίδιο για την Mulan το 2020 και για τα Raya and the Last Dragon ή Cruella φέτος σημαίνει πως το Black Widow σημείωσε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στο οικιακό κοινό από αυτήν εκείνων των ταινιών.

Από την άλλη πλευρά... όχι. Δεν είναι. Δεν είναι ένας αριθμός που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα με οποιαδήποτε βεβαιότητα τον Ιούλιο του 2021 και υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι γι' αυτό. Τα σινεμά δεν λειτουργούν ακόμη κανονικά σε πολλές χώρες του κόσμου, οπότε πάρα πολλοί καταναλωτές δεν είχαν στην ουσία την επιλογή θέασης του φιλμ σε αίθουσα ή στο σπίτι τους. Η κατάσταση της πανδημίας, δε, σαφέστατα επηρέασε και πολλούς από τους καταναλωτές που είχαν την επιλογή, καθώς η προσέλευση στα σινεμά (ακόμη και με τα μέτρα ασφαλείας) ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο από το να... κάτσουν απλώς στο σαλόνι τους. Το Black Widow, άλλωστε, είναι ταινία της Marvel: αυτά τα φιλμ δεν ακολουθούν την τροχιά των άλλων ταινιών καθώς έχουν πια "χτίσει" ένα κοινό το οποίο δεν θα χάσει νέες παραγωγές από το κινηματογραφικό αυτό σύμπαν. Κατά βάση καμία άλλη ταινία εκτός από αυτές της Marvel δεν θα συγκέντρωνε τέτοια έσοδα στο πρώτο της Σ/Κ εν μέσω πανδημίας.

Ενώ λοιπόν αυτός ο αριθμός των 60 εκ. δολαρίων δεν είναι φυσικά αμελητέος - για την ακρίβεια είναι από μόνος του αξιόλογος ασχέτως συνθηκών - δεν είναι επίσης ενδεικτικός για τίποτε... ακόμη. Είναι πάντως ενθαρρυντικός κατά κάποιον τρόπο για την Disney: αν το Disney Plus ως πηγή εσόδων πλησιάζει ήδη την αμερικανική ή παγκόσμια αγορά των παραδοσιακών σινεμά, τότε ίσως έχει νόημα για την εταιρεία να ακολουθήσει αυτήν την "υβριδική" μορφή κυκλοφορίας νέων φιλμ και στο μέλλον. Μιλώντας μόνο για blockbusters, βέβαια, και για μεγάλες αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ, όχι π.χ. για μικρότερες όπως η δική μας (όπου δύσκολα θα πλήρωναν πολλοί καταναλωτές τα €29.99 του Disney Premiere Access και όπου η προσέλευση στα σινεμά έχει σημασία σε πιο πολλά του ενός επίπεδα). Όλα δείχνουν, πάντως, ότι ο αμερικανικός κολοσσός το εξετάζει πια αυτό το ενδεχόμενο ανεξαρτήτως COVID. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ