banner

Android 9.0: και αλλαγές, και βελτιώσεις

Και η τεχνητή νοημοσύνη - ναι, πάλι - στο επίκεντρο των σχεδίων της Google

Η Google πραγματοποιεί κάθε χρόνο το συνέδριο I/O, όπου ανακοινώνει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδιά της σχετικά με το λογισμικό και τις υπηρεσίες που προωθεί. Πολλά I/O στο παρελθόν είχαν μικρή πρακτική αξία ή ενδιαφέρον, όμως αυτό που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες ήταν σημαντικό για έναν απλό λόγο: σκιαγράφησε την κατεύθυνση στην οποία στρέφεται πλέον η Google για μελλοντική ανάπτυξη, καθώς ένας αριθμός των σημερινών της δραστηριοτήτων θα ξεκινήσει σιγά-σιγά να μην φέρνει τα έσοδα που προσέφερε άλλοτε. Όχι τυχαία, η στροφή αυτή έχει ως χαρακτηριστικό κι αναγνωριστικό της στοιχείο την τεχνητή νοημοσύνη, τομέα στον οποίο το 2018 όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες hardware και software έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση.

Ο περισσότερος κόσμος φυσικά ενδιαφέρεται για την επόμενη έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές στον πλανήτη, του Android. Το υπ' αριθμόν 9.0, μέχρι στιγμής γνωστό ως Android P (περιμένουμε να δούμε τί... γλυκό θα επιλέξει η Google γι' αυτήν την έκδοση το φθινόπωρο που θα κυκλοφορήσει) φέρνει στο προσκήνιο αλλαγές που όντως θα επηρεάσουν πολλά εκατομμύρια καταναλωτών: αντιπροσωπευτική είναι η υιοθέτηση μεγάλου αριθμού χειρονομιών αφής (gestures) η οποία θα καθιστά εφικτό τον χειρισμό του Android 9 με τον τρόπο που το προσφέρει το iOS 10 στο iPhone X (το οποίο δεν έχει κεντρικό πλήκτρο αλλά ούτε και τα τρία καθιερωμένα πλήκτρα του Android).

H Google "βλέπει μπροστά" βέβαια - στα Android smartphones του 2019 ή 2020 που θα έχουν πρόσοψη "όλη μία οθόνη" και θα φέρουν τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την επιφάνειά της - όμως η μεταβατική περίοδος είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα δημιουργήσει σύγχυση και... γκρίνια στους παρόντες χρήστες των συσκευών αυτών, που θα πρέπει να ξαναμάθουν κινήσεις που τούς έχουν "γίνει δεύτερη φύση". Όλα αυτά, φυσικά, αν η Google καταφέρει να ξεπεράσει το πολύ μεγάλο πρόβλημα των μη τακτικών ή προβλέψιμων στην καλύτερη περίπτωση, μη... υπαρκτών στην χειρότερη, αναβαθμίσεων smartphones με νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος.

Tο Android 9 θα φέρει στο προσκήνιο επίσης αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις ειδοποιήσεις, στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιορίσει την χρήση apps σύμφωνα με τις επιθυμίες του χρήστη, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το σύστημα κάνει εξοικονόμηση ενέργειας για μεγαλύτερη αυτονομία (αξιοποιώντας ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης). Η τελευταία άλλωστε θα αξιοποιείται με διάφορους τρόπους από τον Google Assistant για όλων των ειδών τα σενάρια χρήσης και μάλιστα όχι μόνο στο πλαίσιο του Android και των κινητών ή των tablets, αλλά όλων των συσκευών που τον ενσωματώνουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη σταδιακά θ' αναλαμβάνει, βάσει των όσων αποκάλυψε η Google, μεγαλύτερο ρόλο σε όλα της τα προϊόντα: από την αυτόματη συμπλήρωση μηνυμάτων στο Gmail και την ενσωμάτωση του Google Assistant στο Google Maps για προτάσεις σημείων ενδιαφέροντος, μέχρι την "έξυπνη" επεξεργασία φωτογραφιών στο Google Photos ή την απομάκρυνση ψευδών ειδήσεων στα Google News, θα την συναντούμε πλέον παντού. Αυτό που φυσικά... δεν είπε η Google, είναι πως για να γίνονται όλες οι παραπάνω υπηρεσίες εξυπνότερες και περισσότερο "προσωπικές", εκείνη θα συλλέγει τελικά ακόμη πιο πολλά προσωπικά δεδομένα από τα ήδη πολλά που συλλέγει σήμερα. Μα, δυστυχώς, η Google μάς ξέρει πια καλά: μπροστά στην ευκολία μας, ποιά ιδιωτικότητα τώρα...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner