Apple iPhone 4: η γνώμη μας

Το καλύτερο ever; Ω, ναι.

Το iPhone 4, λοιπόν, είναι ένα κινητό τηλέφωνο αληθινά εκπληκτικό. Είναι μακράν η καλύτερη - ικανότερη και ποιοτικότερη - συσκευή της οικογένειας αυτής προϊόντων της Apple. Δικαιωματικά η αμερικανική εταιρεία συνεχίζει να κατέχει το θρόνο ανάμεσα στις κατασκευάστριες smartphones χάρις στη νέα της πρόταση - παρά την ύπαρξη ήδη εξαιρετικών συσκευών από τον ανταγωνισμό και την αναμονή μας για ακόμη εντυπωσιακότερα μοντέλα τους επόμενους μήνες. Τί απομένει, λοιπόν, να ειπωθεί;

Απομένει να απαντηθεί ένα μόνο ερώτημα, κι αυτό είναι το εξής: αξίζει όντως η αγορά του iPhone 4 για όλους όσους θα ενδιαφέρονταν να το αποκτήσουν; Γι' αυτήν την απάντηση θα πρέπει να ληφθεί στα υπόψιν τόσο το τί κινητό τηλέφωνο έχει αυτή τη στιγμή ο ενδιαφερόμενος, όσο και το πώς το χρησιμοποιεί. Η υψηλή τιμή του νέου iPhone, άλλωστε, είναι επίσης διόλου αμελητέα παράμετρος.

Υποπεριπτώσεις, λοιπόν. Όσοι και όσες μπορούν να το αποκτήσουν, τιμολογιακά εννοούμε, μπορούν να το κάνουν άφοβα: είναι πολύ απλά το κινητό που μπορεί να κάνει τα περισσότερα πράγματα αυτή τη στιγμή, βάσει της ανεξάντλητης βιβλιοθήκης των εφαρμογών του (250.000 και αυξάνονται). Όσοι και όσες τυγχάνουν κάτοχοι ενός iPhone 3G, αξίζει να το αγοράσουν ακριβώς επειδή είναι σημαντικό άλμα μπροστά (και για απαλλαγούν από τα προβλήματα του iOS 4... όπως ίσως είχε πάντοτε την πρόθεση η Apple!). Όσοι και όσες τυγχάνουν κάτοχοι ενός 3GS αξίζει να το σκεφτούν λίγο περισσότερο, καθώς ναι μεν είναι καλύτερο το hardware του 4, αλλά το OS και τα apps αυτά καθ' αυτά λειτουργούν με τον ίδιο περίπου τρόπο. Όσοι και όσες, τέλος, "απλώς μιλούν στο τηλέφωνο και στέλνουν μηνύματα", δεν έχει κανένα νόημα να αγοράσουν το iPhone 4: είναι πολλά τα χρήματα για κάτι που δεν θα αξιοποιήσουν ούτε στο 10% των δυνατοτήτων του, γιατί σε... τόσο αντιστοιχούν οι μόνο δύο βασικές αυτές "αποστολές".

Συνολικά: το iPhone 4 μπορεί να μην είναι το... τέλειο κινητό, αλλά τέλειο τεχνολογικό προϊόν δεν υπάρχει ούτως ή άλλως. Θα θέλαμε να μην συνέχιζε να είναι τόσο στενά συνδεδεμένη η χρήση του με το iTunes, θα θέλαμε εναλλάξιμη μπαταρία, θα θέλαμε ίσως και υψηλότερης ανάλυσης κάμερα. Θα θέλαμε σίγουρα και χαμηλότερη τιμή. Η εξαιρετική οθόνη του, όμως, ο ταχύτερος επεξεργαστής και ο μοντέρνος σχεδιασμός καθιστούν το iPhone 4 ένα μεγάλο, αληθινό, σοβαρό βήμα μπροστά σε σχέση με τα 3G/3GS. Και το σύνολο της πρότασης της Apple - αν συμπεριλάβει δηλαδή κανείς στην εξίσωση του iPhone 4 το εύρος εφαρμογών, τα διαθέσιμα περιφερειακά και αξεσουάρ κλπ. - παραμένει κορυφαίο στην κατηγορία των smartphones αυτή τη στιγμή. Εμάς, μάς κέρδισε. Όσους και όσες μπορούν να το έχουν, υποψιαζόμαστε, επίσης!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ