Apple iPhone 4: η γνώμη μας

Το καλύτερο ever; Ω, ναι.

Στο πρώτο άρθρο με τις εντυπώσεις μας από το iPhone 4 είχαμε κάνει αναφορά στη νέα κάμερα των 5 Megapixels που βρίσκεται στο πίσω μέρος, καθώς και σε αυτήν της πρόσοψης. Η εφαρμογή, φυσικά, που έχει κατ' εξοχήν δημιουργηθεί για να αξιοποιεί και τις δύο δεν είναι άλλη από το FaceTime, το οποίο αναλαμβάνει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων για πρώτη φορά σε iPhone. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο όταν και οι δύο ομιλούντες έχουν στα χέρια τους iPhone 4 και έχουν πρόσβαση στο Internet μέσω Wi-Fi (και όχι μέσω δικτύων τηλεφωνίας 3G). Η συσκευή μάλιστα δίνει τη δυνατότητα έναρξης βοντεοκλήσης μέσω FaceTime απευθείας από το κεντρικό menu, αλλά και να μετατρέψει μία απλή φωνητική (κλήση) σε video-κλήση με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Η σύνδεση των δύο συσκευών χρειάζεται περίπου 10 δευτερόλεπτα και η εντύπωση που αφήνει η όλη διαδικασία είναι ικανοποιητική. Η ποιότητα της εικόνας δεν είναι η καλύτερη δυνατή - η κάμερα της πρόσοψης είναι χαμηλής ανάλυσης - ο ήχος όμως είναι διαυγέστατος και το iPhone 4 ολοφάνερα φροντίζει ώστε η επικοινωνία συνολικά να μην πάσχει από ενοχλητικές "διακοπές" στη μετάδοση της φωνής. Απλούστατη είναι κι η εναλλαγή ανάμεσα στις δύο κάμερες, έτσι ώστε μέσω του FaceTime να είναι δυνατή η προβολή εικόνας που βρίσκεται είτε μπροστά είτε πίσω από το κινητό.

Ένα από τα πιο μεγάλα θέματα που είχαν προκύψει αμέσως μετά την κυκλοφορία του iPhone 4 στις ΗΠΑ ήταν αυτό του λεγόμενου... death grip: της περίπτωσης στην οποία, αν ο χρήστης κρατούσε το κινητό με τέτοιο τρόπο ώστε να ακουμπά και τα δύο μέρη της εξωτερικής κεραίας που πλαισιώνει το κινητό - τρόπο πολύ κοντά στον απολύτως φυσιολογικό όμως - η συσκευή εμφάνιζε συμπτώματα απώλειας σήματος αρκετά για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χρήση της. Όπως είχαμε υποψιαστεί από διάφορες αναφορές, το θέμα είναι μεν υπαρκτό αλλά αφορά κυρίως στην αμερικανική αγορά: το εκεί δίκτυο της AT&T είναι αναξιόπιστο και ασταθές στην κάλυψή του, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να φαίνεται σημαντικά μεγαλύτερο απ' όσο πραγματικά είναι.

Κατά την διάρκεια της (πρακτικά... non-stop!) χρήσης του iPhone 4 που κάναμε τις ημέρες αυτές, σε εσωτερικούς χώρους και έξω, με συνδέσεις των Cosmote και Vodafone, δεν διαπιστώσαμε ούτε κατά διάνοια το είδος των προβλημάτων - χαμένες κλήσεις, αποσύνδεση από το Internet - που ανέφεραν οι Αμερικανοί καταναλωτές. Μόνο σε μία και μοναδική περίπτωση η απώλεια του σήματος ήταν της τάξης της... μίας μπάρας, και πάλι όμως η κλήση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Ακόμη κι όταν επίτηδες προσπαθούσαμε να πιάσουμε σφιχτά το κινητό με... death grip, η σύνδεση με το δίκτυο τηλεφωνίας δεν χάθηκε. Για τους Έλληνες καταναλωτές, λοιπόν, φαίνεται πως με το συγκεκριμένο θέμα δεν θα υπάρξει πρόβλημα άξιο... επανάστασης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ