Στην τεχνολογία θα περίμενε κανείς πως σχεδόν τα πάντα θα ήταν "κουκιά μετρημένα" ή μάλλον... μετρήσιμα, υπό την έννοια ότι αν σε πολλούς καταναλωτές δημιουργείται μία συγκεκριμένη εικόνα για ένα προϊόν, αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί και πρακτικά με αξιολογήσεις. Όμως χρειάστηκε τελικά μία... ενορχήστρωση απόψεων, πειραμάτων και άρθρων από έναν αριθμό χρηστών του Web για να αποδειχθεί αυτό που πάντοτε υποπτευόμασταν όλοι μα, με κάθε ειλικρίνεια, είχαμε πάψει να υποστηρίζουμε εδώ και πολύ καιρό για να μην μάς αποκαλούν πια "γραφικούς". Λοιπόν όχι, δεν ήταν ιδέα μας: τα iPhone όντως λειτουργούν πιο αργά με την πάροδο του χρόνου, αλλά όχι μόνο λόγω των αναβαθμίσεων λογισμικού της Apple και των διαφόρων apps!
H "ανακάλυψη" - ή μάλλον επιβεβαίωση αφού έχουμε κι επίσημη τέτοια από την Apple μετά από όλα αυτά - προέκυψε ως εξής: σε ένα εκτενές σχετικό θέμα που φιλοξενείται εδώ και καιρό (πού αλλού;) στο Reddit, εκατοντάδες κάτοχοι των iPhone 6 και 6S είχαν καταθέσει την πεποίθησή τους πως τα κινητά αυτά μετά από τον πρώτο χρόνο χρήσης τους (ή και συντομότερα) είχαν χάσει πλέον την αίσθηση της γοργής, άμεσης ανταπόκρισης που τα χαρακτήριζε στην αρχή. Είναι κάτι που όλοι μέχρι σήμερα αποδίδαμε στην - λογικά και... παραδοσιακά - επόμενη έκδοση του λειτουργικού iOS που εγκαθιστούμε στο εκάστοτε iPhone, η οποία έχει πάντα πιο πολλές δυνατότητες και άρα στα ίδια υποσυστήματα δεν αποδίδει το ίδιο. Οι ενημερώσεις - διορθωτικές και άλλες - που διατίθενται από την Apple τους μήνες που ακολουθούν συνεισφέρουν με την σειρά τους σε αυτήν την εντύπωση.
Όλα αυτά ήταν ευρέως αποδεκτά μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν ένα από τα μέλη του Reddit έκανε το... μάλλον ασύνηθες και αντικατέστησε την ενσωματωμένη μπαταρία του iPhone του - αλλά έχοντας πριν κάνει ορισμένες μετρήσεις. Κάνοντας τις ίδιες με καινούργια μπαταρία, στην ίδια έκδοση του iOS, διαπίστωσε σημαντική αύξηση στις επιδόσεις (!), κάτι που δεν είχε εύκολη εξήγηση. Το θέμα κέντρισε έτσι το ενδιαφέρον του John Poole, του δημιουργού ενός από τα δημοφιλέστερα μετροπρογράμματα της αγοράς (Geekbench), ο οποίος το ερεύνησε περαιτέρω και σε βάθος. Το αποτέλεσμα; Σαφείς ενδείξεις πως από έναν "κύκλο φορτίσεων" και μετά η Apple θεωρεί πως η μπαταρία του εκάστοτε iPhone δεν θα διαρκεί αρκετά, οπότε... περιορίζει τις επιδόσεις του κινητού ώστε αυτό να φαίνεται πως διατηρεί την ίδια αυτονομία με αυτήν που είχε στην αρχή (!).
O Poole εξέθεσε τα συμπεράσματά του στην Apple και μετά από την δημοσίευση των πρώτων σχετικών άρθρων στο Web - όπως πάντα... - o αμερικανικός κολοσσός παραδέχθηκε δημόσια πως είναι όντως έτσι: ειδική ρουτίνα που έχει ενσωματωθεί στο iOS "ελέγχει" την εκτιμώμενη αντοχή της εκάστοτε μπαταρίας βάσει της χρήσης που έχει γίνει και γίνεται, ώστε να μειώνει την ταχύτητα λειτουργίας του συστήματος και έτσι να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Σύμφωνα με την Apple η επιλογή αυτή έχει γίνει όχι μόνο για να αντέχει περισσότερο μπαταρία και να παραμένει η αυτονομία των iPhone στο επίπεδο που θέλουν οι κάτοχοί τους, αλλά και για να αποφεύγονται οι ξαφνικές, αδικαιολόγητες απενεργοποιήσεις των συσκευών αυτών, που παρατηρούνταν συχνά την τελευταία διετία.
Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς οι αντιδράσεις του Web στην αποκάλυψη αυτή και την παραδοχή της Apple ήταν... όλων των ειδών. Δικαιολογημένα πολλοί χρήστες - και σημαντική μερίδα του ειδικού Τύπου - θεωρούν τους 12 ή 18 μήνες πολύ μικρό χρονικό διάστημα για ν' αποδέχεται κανείς πως η συσκευή του δεν θα λειτουργεί το ίδιο καλά με την ημέρα που την αγόρασε. Άλλοι χρήστες θεωρούν πως η αυτονομία είναι όντως πολύ σημαντική και προτίθενται να θυσιάσουν κάποιο ποσοστό ταχύτητας λειτουργίας γι' αυτό. Υπάρχουν φυσικά οι... αμετανόητοι οπαδοί της Apple που προθυμοποιούνται να την υποστηρίξουν σε αυτήν την απρόσμενα επιθετική επιλογή. Ακόμη και αυτοί, ωστόσο, δεν μπορούν ν' αρνηθούν πως η γεύση που αφήνει στο στόμα αυτή η αλαζονικά μυστική, καθολικά επιβεβλημένη επιλογή εκ μέρους του αμερικανικού κολοσσού είναι σαφώς πικρή.
Πώς θα μπορούσε να το είχε χειριστεί διαφορετικά η Apple το όλο θέμα; Θα μπορούσε να έχει προσθέσει στις ρυθμίσεις του iOS για iPhone κάποια επιλογή που να εξηγεί με σαφήνεια τί αποτέλεσμα έχει το "on" και το "off" της, μία τύπου "μεγαλύτερη αυτονομία" / "μεγαλύτερη ταχύτητα λειτουργίας". Θα μπορούσε να επιτρέπει την αλλαγή μπαταρίας σε οποιονδήποτε κάτοχο το επιθυμεί, έστω και αποκλειστικά σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα - αντί αυτό να είναι εφικτό μόνο για όσους αποδεικνύουν πως το iPhone τους έφερε ελαττωματική μπαταρία εξ αρχής. Και, το λιγότερο, θα μπορούσε σίγουρα να έχει ενημερώσει με ειλικρίνεια και διαφάνεια το τεράστιο κοινό των iPhone πως, ούτως ή άλλως, οι μπαταρίες τεχνολογίας ιόντων λιθίου είναι αυτές που επιβάλλουν περιορισμούς, ώστε ο κόσμος τουλάχιστον να γνωρίζει τί συμβαίνει "στο παρασκήνιο" και για ποιούς λόγους.
O τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Apple το όλο θέμα, αντιθέτως, παρέχει άφθονα... πυρομαχικά σε όσους εντοπίζουν υστεροβουλία στην επιλογή της αυτή. Με τις αναβαθμίσεις του iOS και τον περιορισμό των επιδόσεων στα υποσυστήματα των νεότερων iPhone να έχουν ως συνέπεια την όχι "όπως παλιά" λειτουργία τους, οι κάτοχοί τους... έμμεσα και διακριτικά (ή όχι και τόσο) ωθούνται προς την αγορά νέου κινητού. Και η αφοσίωση των κατόχων iPhone στα κινητά της Apple είναι δεδομένη - εξ ου και σημαντικό ποσοστό των πωλήσεών τους κάθε χρόνο εν έδει αναβάθμισης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάτοχος iPhone σπάνια κρατά μοντέλο τέτοιο για πιο πολλά από δύο-δυόμισι χρόνια πια: τόσο είναι περίπου το... περιθώριο της υπομονής που υπάρχει, πριν αρχίσει κανείς ν' αναζητά την ταχύτητα που είχε το τωρινό του iPhone, σε επόμενο. Όποιος έχει εγκαταστήσει iOS 11 σε iPhone 6, γνωρίζει πολύ καλά τί εννοούμε. Ε, τώρα - απ' ό,τι φαίνεται - ξέρουμε και το γιατί.