O απόηχος της κυκλοφορίας του iPhone 5 δεν έχει, βεβαίως, καταλαγιάσει ακόμη - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πρώτο του Σ/Κ άγγιξε τα πέντε εκατομμύρια πωλήσεων - όμως η σχετική... γκρίνια για τα διάφορα μικροπροβλήματα του νέου μοντέλου άρχισε από το προηγούμενο 24ωρο. Τότε έγινε διαθέσιμη για όλους η καινούργια εκδοση του λειτουργικού των iPhone, το iOS 6, και... λύθηκε αφενός η απορία εκαντοντάδων χιλιάδων χρηστών, η απάντηση αφετέρου δεν άρεσε σε κανέναν. Η ερώτηση: μπορεί η Apple να αναπτύξει μόνη της και από το μηδέν, μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες, την δική της εκδοχή για μία σημαντική λειτουργία που η Google χρειάστηκε πάνω από 5 χρόνια να τελειοποιήσει; Η απάντηση: όχι. Η γκρίνια, φυσικό επακόλουθο.
Αναφερόμαστε στην εφαρμογή της Apple για την γεωγραφική αναζήτηση και δρομολόγηση διαδρομών, τη γνωστή Maps δηλαδή. Η αμερικανική εταιρεία - προσπαθώντας ν' ανεξαρτοποιηθεί εντελώς από τη Google για μία σειρά από στρατηγικούς και... μη λόγους - αποφάσισε να αφαιρέσει από το iOS την εφαρμογή που αξιοποιούσε την τεχνολογία της δεύτερης και να προσθέσει τη δική της εφαρμογή, με τη δική της τεχνολογία χαρτών. Η οποία όμως δεν είναι μόνο κατώτερη των Google Maps. Είναι ελλιπής, ανακριβής και ανέτοιμη. Ό,τι χειρότερο για μία λειτουργία που χρειάζεται κανείς να είναι απαξάπαντος αξιόπιστη, όπως αυτή της αναζήτησης διευθύνσεων και χάραξης διαδρομών.
Στην επιδερμική δοκιμή μας στα Apple Maps την ημέρα που έγινε διαθέσιμο στο κοινό το iOS 6 δεν είχαμε διαπιστώσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα - από την άλλη, ωστόσο, είχαμε δοκιμάσει τις ικανότητές του μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αποδεικνύεται, όχι στην ελληνική... περιφέρεια μόνο, αλλά σε πάρα πολλά σημεία του κόσμου, ακόμη και στη σημαντική χώρα κι αγορά των ΗΠΑ, τα Apple Maps εμφανίζουν μεγάλα, σε... κωμικό συχνά βαθμό, προβλήματα. Είναι μία λειτουργία όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί με τον καλύτερο ακριβώς τρόπο, αλλά στηρίζεται και σε μία υπηρεσία ανώριμη, πρακτικά αυτό που ονομάζουμε δοκιμαστική (beta). Και τίθεται το αυτονόητο ερώτημα: Apple, γιατί;
Στην αιτία βρίσκεται, ουσιαστικά, το... ενδιαφέρον του πράγματος. Με τα Maps είναι η δεύτερη φορά που η Apple, η οποία στηρίζει τη φήμη της - και σε ένα βαθμό τις πωλήσεις της - στην υποτιθέμενη εμμονή της για το τέλειο, διαθέτει στο κοινό ένα ολοφάνερα ανέτοιμο προϊόν. Η πρώτη ήταν φυσικά πέρυσι, με τη φωνητική... "εικονική βοηθό", τη Siri: μια λειτουργία που, μετά από τις πρώτες λίγες ώρες που... "πλάκα είχε", γινόταν επώδυνα κατανοητό ότι πρακτικά μικρή αξία έχει - ακριβώς επειδή οι ατέλειες του συστήματός της δεν κρύβονταν. Φέτος η Siri είναι καλύτερη (σε κάποια πράγματα), αλλά δεν μιλάμε πια για μία δευτερεύουσα λειτουργία που προσφέρεται ατελής: μιλάμε για τα Maps, τα οποία χρησιμοποιεί πάρα πολύς κόσμος, σίγουρα συχνότερα από τη Siri.
Γιατί, λοιπόν; Ήταν μόνο η επιθυμία της Apple να απεμπλακεί εντελώς από τη Google ο λόγος; Ήταν κάποιου είδους "τελευταία επιθυμία" του Jobs να ανεξαρτητοποιηθεί η Apple όσον αφορά στις σημαντικές λειτουργίες των κινητών της, με κάθε κόστος; Ήταν κάτι άλλο, κάτι σημαντικό "στο παρασκήνιο", που δεν θα μάθουμε; Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση των κατόχων iPhone στα Apple Maps είναι παντού αρνητική, σε βαθμό που μάς παρακινεί... μοιραία να σκεφτούμε: αν ήταν ακόμη ο Jobs στο τιμόνι της Apple και όχι ο Cook, θα άφηνε τη διάθεση μιας ατελούς λειτουργίας στο κοινό; Δεν θα προσπαθούσε να κρατήσει τα Maps της Google (με την οποία ούτως ή άλλως πλησίαζε στο τέλος της χρονικά και η συμφωνία για τη μεταξύ συνεργασία τους) όσο χρειαζόταν για να τελειοποιήσει τα Maps της Apple πριν τα εμφανίσει στο κοινό;
Σε... υποθετικό επίπεδο ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει ό,τι θέλει, βέβαια, όμως το γεγονός ότι η Apple αναγκάστηκε ταπεινωτικά - για τα δικά της δεδομένα πάντα - να παραδεχθεί πως τα Maps της είναι ατελή και πως "θα βελτιώνονται στο πέρασμα του χρόνου" είναι από μόνο του ενδεικτικό. Ο μεγάλος παίκτης του Cuppertino δεν εκτίθεται, παρά μόνο αν δεν έχει καμία άλλη επιλογή. Αυτή τη φορά δεν είχε, ακριβώς γιατί η λειτουργία των Maps είναι σημαντική κι εξώφθαλμα προβληματική. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός επίσης πως όλοι ρωτούν πότε η Google θα διαθέσει αυτόνομα στο App Store τη δική της εφαρμογή Maps, όπως έκανε με την αντίστοιχη (επίσης καλύτερη από την αντίστοιχη της Apple) για το YouTube. Ίσως, εν τέλει, η Apple θα πρέπει να... παραδεχθεί επιτέλους πως "ουδείς τέλειος" και "ουδείς αναμάρτητος". Πως κι αυτή χρειάζεται, φυσιολογικά, χρόνο για να προσφέρει τα πάντα όσο τέλεια "πουλά" ότι το κάνει. Κι ας τσαλακωθεί η εικόνα που καλλιεργεί με τόση προσοχή όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς, κανένας χρήστης με ρεαλιστική διάθεση και αντιπάθεια στις αυταπάτες δεν την πίστεψε... πραγματικά!