banner

Honor GPU Turbo: πρακτικές εντυπώσεις

Ποιά είναι τα οφέλη της τεχνολογίας βελτίωσης των games σε Android;

Στα games για Android που έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αξιοποιούν την τεχνολογία GPU Turbo της Honor επιδεικνύουν διαφορετικά αποτελέσματα από τα πρώτα που δοκιμάσαμε. Η εταιρεία προτείνει τον τίτλο που ομολογουμένως ξεκίνησε το όλο... "κίνημα" των Battle Royale, το πασίγνωστο πλέον PUBG, καθώς και έναν από τους διασημότερους της επίσης δημοφιλέστατης κατηγορίας MOBA, το Mobile Legends Bang Bang. Είναι μάλιστα games αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους ώστε να δίνουν μια καλή ιδέα του πώς μπορεί να αποδώσει σε άλλες παραγωγές των ίδιων ή παρόμοιων κατηγοριών το GPU Turbo στο μέλλον.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: το PUBG, στις βέλτιστες ρυθμίσεις του, στο Honor 10 χωρίς το GPU Turbo εγκατεστημένο, σε τρεις διαφορετικές μετρήσεις κατέγραψε ως μέσο όρο 31 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ το Honor Play 40. Η διαφορά δεν είναι... χαώδης, είναι όμως αξιόλογη. Αργότερα, εφαρμόζοντας την σχετική αναβάθμιση στο Honor 10, καταγράψαμε 37 καρέ - διαφορά ευθυγραμμισμένη με τα υποσυστήματα των δύο συσκευών. Στο Mobile Legends, που είναι λιγότερο απαιτητικό, δεν είχε πρόβλημα να πλησιάσει τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο τόσο στο Honor Play όσο και στο Honor 10, όμως με μια σημαντικότατη διαφορά που εξηγούμε αμέσως. Σημειώνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις είχαμε θέσει τις δύο συσκευές σε Game Mode, ενεργοποιώντας τις ρυθμίσεις του Game Suite app της Honor.

Αυτό που αξίζει προσοχής δεν είναι τόσο η διαφορά στο PUBG των 6 καρέ του Honor 10 ανάμεσα στην εκδοχή ενεργοποίησης της λειτουργίας GPU Turbo και της μη ενεργοποίησης, όσο δύο άλλα στοιχεία: αυτό της σταθερότητας του ρυθμού προβολής των καρέ και του περιορισμού της απότομης μείωσής τους. Στο Honor 10 δίχως το GPU Turbo η σταθερότητα αυτή απεικόνισης αντιστοιχούσε στο 62% του χρόνου παιχνιδιού, ενώ στο Honor Play στο 89%. Τα... "σκαμπανεβάσματα", δε, στα καρέ, στο Honor 10 ανέρχονταν σε έως και 5 σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ στο Honor Play σε 2 καρέ το πολύ. Παράλληλα, σχεδόν εξίσου σημαντικό, η ενέργεια που κατανάλωσε το Honor Play σε σχέση με το Honor 10 στην ίδια ώρα παιχνιδιού ήταν μειωμένη κατά 18%-20%. Σε πρακτικό πλαίσιο αυτό ισοδυναμεί με μεγαλύτερη αυτονομία για την πρώτη συσκευή, κάτι πάντοτε θεμιτό για smartphone.

Η απροβλημάτιστη "ροή" της κινούμενης εικόνας στα games με το Honor Play, ωστόσο, είναι εν τέλει σημαντικότερη. Όπως θα επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε PC gamer, σε πολλούς τίτλους αυτό που ενοχλεί περισσότερο δεν είναι να μην προβάλλονται π.χ. σε 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο πάντοτε και μονίμως. Απείρως ενοχλητικότερο είναι πότε να προβάλλονται σε 30 καρέ, πότε σε 40, πότε σε 20, πότε σε 35 και οι εναλλαγές να γίνονται απότομα, ακόμη και με διαφορά κλάσματος του δευτερολέπτου μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί την δυσάρεστη εντύπωση της μη ομαλής κίνησης και δεν επιτρέπει άνετο, απερίσπαστο παιχνίδι. Η Honor με το GPU Turbo έχει καταφέρει είναι όχι να ωθήσει... μαγικά τον ανώτερο αριθμό καρέ σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (αυτό δεν γίνεται κατά βάση χωρίς ισχυρότερο hardware), αλλά να ομαλοποιήσει τον ρυθμό προβολής των καρέ στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι συνολικές μας εντυπώσεις, λοιπόν, από την χρήση της λειτουργίας GPU Turbo δεν μπορούν παρά να είναι θετικές - και όχι γιατί αυτή προσφέρεται δωρεάν. Είναι ένας έξυπνος, ευέλικτος τρόπος να αξιοποιηθεί περισσότερο αποδοτικά το ίδιο hardware, χωρίς ο παίκτης να πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό. Είναι μία τεχνολογία που και προοπτική έχει και μεγάλο ενδιαφέρον (αν δεν είχε δεν θα επεδίωκε να την αντιγράψει η Qualcomm με την αντίστοιχη δική της Adreno Turbo). Το μόνο πρόβλημα είναι, φυσικά, πως δεν υποστηρίζεται ακόμη από πολλά games του Android και πως βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των δημιουργών τίτλων το αν θα βελτιστοποιήσουν τις παραγωγές τους για την λειτουργία GPU Turbo ή όχι.

Ήδη πάντως έχουν ανακοινωθεί τα επόμενα games που θα την αξιοποιούν - τα NBA 2Κ18, Rules of Survival, Arena of Valor και Vainglory - όπως φυσικά και η επόμενη έκδοση GPU Turbo 2.0: αυτή υπόσχεται ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην ομαλή προβολή των καρέ, πιο πολλά κέρδη όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερα "αντανακλαστικά" στον χειρισμό (touch input latency) και ειδικό app διαχείρισης. Χρονοδιάγραμμα για την διάθεση της λειτουργίας GPU Turbo 2.0 δεν υπάρχει επίσημα, όλοι ωστόσο πιστεύουμε πως θα είναι τμήμα της αναβάθμισης των κινητών της Honor σε Android 9.0 Pie, με το γραφικό περιβάλλον EMUI 9.0. Eν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner