Τα σύγχρονα smartphones έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ την τελευταία πενταετία που, όσον αφορά στις επιδόσεις τους, έχει πλέον νόημα να αναφέρεται κανείς σε κάθε τους υποσύστημα ξεχωριστά. Και όσον αφορά σε αυτό της επεξεργασίας γραφικών ακόμη περισσότερο: αυτό πλέον δεν αναλαμβάνει την προβολή περίπλοκων εικονικών κόσμων σε mobile games, αλλά την επιτάχυνση λειτουργιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR) σε σχετικά apps όπως και την υποβοήθηση σε σημαντικές λειτουργίες όπως π.χ. αυτές των χαρτών ή της φωτογράφησης.
Ισχυρά υποσυστήματα επεξεργασίας γραφικών φέρουν ουκ ολίγα κινητά πια, αλλά το πρόβλημα είναι πως αυτά τα chip δεν μπορούν να λειτουργούν παρά για μικρό χρονικό διάστημα στο maximum των δυνατοτήτων τους - σε αντίθετη περίπτωση αφενός θερμαίνουν ανυπόφορα τις συσκευές, αφετέρου καταναλώνουν τόση πολλή μπαταρία και τόσο γρήγορα, που δεν έχει νόημα η χρήση τους κατ' αυτόν τον τρόπο.
Αυτό ισχύει, τουλάχιστον, με τα σημερινά δεδομένα - γιατί η Honor, που πριν από μερικές ημέρες διέθεσε και στην ελληνική αγορά το εντυπωσιακό Honor 10, έχει αναπτύξει για τα κινητά της μία τεχνολογία που ονομάζει GPU Turbo. Αξιοποιώντας την, μία συσκευή είναι σε θέση να αυξήσει την αποδοτικότητα του εκάστοτε υποσυστήματος γραφικών κατά 60%, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας κατά 40%$ (!), έτσι ώστε η συσκευή που το ενσωματώνει να μην υποφέρει σε τέτοιο βαθμό από τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται τα σημερινά smartphones σε "πιεστικές" συνθήκες χρήσης.
Αυτήν την βελτιστοποίηση των επιδόσεων η Honor την πέτυχε ανασχεδιάζοντας ριζικά το επίπεδο εκείνο του λογισμικού το οποίο ελέγχει το υποσύστημα γραφικών, έτσι ώστε το δεύτερο αφενός να δέχεται απευθείας προγραμματισμό (όχι μόνο μέσα από την "στάνταρ" οδό της υποδομής του Android δηλαδή), αφετέρου ανάμεσα στα καρέ της κινούμενης εικόνας των games να υπολογίζει τις διαφορές μεταξύ τους και όχι κάθε καρέ από την αρχή κι εξ ολοκλήρου. Η πρώτη είναι προσέγγιση που έχουμε δει στο παρελθόν τόσο σε συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, όσο και σε επαγγελματικό λογισμικό καρτών γραφικών σε PC (αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται ειδικά σε κινητά τηλέφωνα), η δεύτερη ακούγεται πάρα πολύ έξυπνη και απομένει να διαπιστώσουμε πόση διαφορά μπορεί να επιφέρει σε πρακτικό επίπεδο σε πολλά και διαφορετικά games του Android.
Το σημαντικό είναι πως η βελτιστοποίηση αυτή δεν αφορά μόνο σε μελλοντικά μοντέλα της Honor, όπως το επερχόμενο Honor Play, αλλά και σε υπάρχοντα - αναφέρθηκαν τα Honor 10, Honor View 10, Honor 9 και Honor 7X - μέσω δωρεάν αναβάθμισης λογισμικού. Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τους ισχυρισμούς της Honor με το Honor 10 κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες (προέκδοση της αναβάθμισης GPU Turbo για το εν λόγω κινητό λέγεται πως θα δοθεί για δοκιμές μέσα στον Ιούλιο). Έως τότε... υπομονή!