IFA 2016: H Samsung ανακαλεί τα Galaxy Note 7

Και σταματά την πώλησή τους μέχρι νεωτέρας λόγω μπαταριών που αναφλέγονται

Η σχετική φημολογία ξεκίνησε δύο ημέρες πριν από την έναρξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής έκθεσης στην Ευρώπη, της IFA, και αρχικά είχαμε θεωρήσει - όπως έχει συμβεί και άλλοτε - πως το Internet... "έκανε τα δικά του" μεγεθύνοντας μερικά μεμονωμένα περιστατικά σε μεγαλύτερο πρόβλημα. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά, ωστόσο, αποδείχθηκε πως το πρόβλημα ήταν όντως τόσο μεγάλο ώστε να εξελιχθεί στην πλέον ντροπιαστική κίνηση δημοσίων σχέσεων στον χώρο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια: η Samsung όχι μόνο σταματά την διάθεση του νεότερου κορυφαίου της smartphone, του Galaxy Note 7, αλλά ανακαλεί και όσα έχουν πωληθεί μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα από την εμπορική του διάθεση (δύο εβδομάδες περίπου). Ο λόγος; Αναφλεγόμενες μπαταρίες!

Πράγματι, όταν διέρρευσαν τα πρώτα video και φωτογραφίες με Galaxy Note 7 των οποίων η μπαταρία είχε πάρει φωτιά κατά την διαδικασία της φόρτισης ή και εκραγεί (!) σε μερικές περιπτώσεις, όλοι είχαμε διακρίνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της Samsung - αλλά το ενδεχόμενο της περιορισμένης κατασκευαστικής αστοχίας παρέμενε. Τα μόλις 35 τέτοια κρούσματα που επικαλείται στο επίσημο δελτίο Τύπου του ο κορεατικός κολοσσός αρχικά αυτήν την εντύπωση δημιουργούν, όμως στην συνέχεια και η ίδια η Samsung παραδέχεται πως μετά από δική της σχετική έρευνα - και... κατόπιν εορτής φυσικά - εντόπισε όντως πρόβλημα στις ενσωματωμένες μπαταρίες των Galaxy Note 7 το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση κι ανάφλεξή τους. Πράγμα που σημαίνει πως, ακόμη και μόνο σε κατασκευαστική αστοχία να αποδοθούν οι αναφορές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η Samsung κρίνει πως το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό ώστε οι πιθανότητες να εμφανιστούν πολύ περισσότερα κρούσματα είναι ουκ ολίγες (με εκθετικά αρνητικές επιπτώσεις στην όλη κατάσταση προφανώς). Εξ ου και η ανάκληση των πωληθέντων συσκευών και η παύση πώλησης αυτών που βρίσκονται ήδη στα καταστήματα.

Το σκάνδαλο αυτό έρχεται, μάλιστα, σε πολύ κακό χρονικό σημείο για την Samsung: όχι μόνο στο πλαίσιο μιας σημαντικότατης τεχνολογικής έκθεσης, αλλά και μία εβδομάδα πριν από την επίσημη αποκάλυψη του smartphone που το Galaxy Note 7 καλείται να αντιμετωπίσει εμπορικά, το iPhone 7 Plus με άλλα λόγια. Είναι δύσκολο να φανταστούμε τα στελέχη της Apple να... αφήσουν την ευκαιρία μιας ακόμη και έμμεσης αρνητικής ή/και ειρωνικής αναφοράς στα φλεγόμενα κινητά της Samsung να πάει χαμένη. Δεν είναι, πάντως, καθόλου δύσκολο να φανταστούμε την απογοήτευση των στελεχών marketing της κορεάτικης εταιρείας, που δεν θα μπορέσουν ποτέ πια με ασφάλεια να αναφερθούν σε... "εκρηκτικές επιδόσεις" για μελλοντικές συσκευές της, χωρίς να προκαλέσουν - το λιγότερο - χαμόγελα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ