iPhone: πωλήσεις σταθερές, πορεία όμως σε τέλμα

Η ριψοκίνδυνη επιλογή του ίδιου σχεδιασμού για τρίτη χρονιά κοστίζει στην Apple - πώς θα αντιδράσει φέτος;

To... "βλέπαμε να έρχεται" εδώ και πολύ καιρό, φυσικά, όμως όταν το καθιστούν σαφές τόσο οι αριθμοί, όσο και οι δηλώσεις των στελεχών της Apple, είναι πια κι επίσημο: τα iPhone δείχνουν να έχουν εξαντλήσει την δυναμική που χαρακτηρίζει μία πορεία ως συνεχώς ανοδική και, ενώ φυσικά η θέση τους παραμένει περίοπτη και η εμπορική τους απόδοση αξιοζήλευτη, η επιβράδυνση και πτώση στις πωλήσεις των iPhone 7/7Plus ήλθε πολύ νωρίτερα απ' ότι σε παρελθόντα μοντέλα του αμερικανικού κολοσσού. Υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, προφανείς ή λιγότερο προφανείς - το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι πως η Apple φέτος είναι πρακτικά υποχρεωμένη να παρουσιάσει iPhone αληθινά εκπληκτικά για ν' αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Και δυστυχώς με τα παρόντα δεδομένα δεν δείχνει ικανή να το κάνει.

Σε συνέντευξή του ο διευθύνοντας σύμβουλος της Apple, ο Tim Cook, ισχυρίστηκε πως η πτώση στις πωλήσεις των iPhone 7/7Plus (και των προκατόχων τους βέβαια) οφείλεται στο γεγονός ότι η έντονη φημολογία γύρω από τα ανασχεδιασμένα, επόμενα iPhone αποθαρρύνει αυτόν τον καιρό πολλούς καταναλωτές από την απόκτηση κινητού της εταιρείας του. Για το ποσοστό εκείνο του κοινού που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις της τεχνολογίας και διαβάζει ειδησεογραφία σχετική καθημερινά, κάτι τέτοιο μπορεί φυσικά να ισχύει - όμως δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι η Apple με την περυσινή της επιλογή να κρατήσει τον σχεδιασμό των νέων iPhone ίδιο με αυτό των προηγούμενων και προπροηγούμενων, "προκάλεσε την τύχη της" περισσότερο απ' όσο ήταν συνετό να κάνει. Ακόμη κι αν τα υποσυστήματα των iPhone 6, 6S και 7 διαφέρουν επαρκώς, η εντύπωση πως "η Apple πουλά σχεδόν το ίδιο κινητό για τρία χρόνια" δεν ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί. Τελικά.

Επίσης σημαντικό, θεωρούμε, είναι το γεγονός ότι τα iPhone δεν διεκδικούν προφανώς τα (ουκ ολίγα) χρήματα που κοστίζουν όντας σε... δική τους, ιδιωτική πραγματικότητα: στην αγορά υπάρχουν αυτή τη στιγμή συσκευές που με τον σχεδιασμό και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους κάνουν τα iPhone να φαντάζουν όντως "τριών ετών κινητά", από τα Samsung Galaxy S8 και LG G6 μέχρι τα Sony Xperia XZ Premium και One Plus 3T. Η Apple χρειάζεται ανασχεδιασμό άκρως εντυπωσιακό για τα iPhone 7S, αν εννοεί να έλθει στο ίδιο επίπεδο με τις κατασκευάστριες των προαναφερθέντων συσκευών - πόσο μάλλον για να τις ξεπεράσει.

Αντ' αυτού, όλα δείχνουν πως οι Αμερικανοί για το 2017 είχαν στα πλάνα τους τα δύο "αναμενόμενα" μοντέλα iPhone 7S/7S Plus με τον ίδιο σχεδιασμό αλλά αναβαθμισμένα υποσυστήματα, καθώς κι ένα επετειακό iPhone X με διαφορετικό σχεδιασμό και οθόνη - με το οποίο όμως έχουν συναντήσει σημαντικές κατασκευαστικές δυσκολίες και δεν είναι πλέον βέβαιο αν θα μπορέσουν να προσφέρουν φέτος. Έχει η Apple "κρυμμένο άσσο στο μανίκι" τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει ή την περιμένουν περισσότερα προβλήματα τον χειμώνα; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ