banner

Καταδίκη της Samsung: και τώρα, τι;

Ποιές πρακτικές συνέπειες είχε το αποτέλεσμα για την κορεάτικη εταιρεία και το κοινό;

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα 24ωρα από την ώρα που η δικαστής Lucy Koh ανακοίνωσε την απόφαση των ενόρκων στη δίκη μεταξύ Apple και Samsung... και το Web συνεχίζει ν' αναλύει τις πιθανές "δονήσεις" που η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει σε δύο αγορές εξαιρετικά δυναμικές: αυτήν των smartphones και αυτή των tablets. Όσον αφορά στα δεύτερα, παραδόξως το δικαστήριο δεν διέκρινε κάποιου είδους καταπάτηση σε κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες - αν και, λογικά, θα έπρεπε (κάτι που είτε καταδεικνύει αρνητικά πράγματα για την αντίληψη των ενόρκων είτε κρύβει πιθανή μελλοντική... "φάση 2" της Apple). Όσον αφορά στην κατηγορία των smartphones, ωστόσο, το τοπίο αλλάζει τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο - κι όχι μόνο για τη Samsung. Δηλαδή;

Ξεκινώντας από τη Samsung, η ζημιά δεν είναι αυτή που αρχικά φαίνεται. Αφαιρώντας από την εξίσωση για λίγο το ποσό αποζημίωσης του 1 δις δολαρίων, ο εμπορικός αντίκτυπος της απόφασης δεν είναι μη διαχειρίσιμος: τα περισσότερα smartphones της κορεάτικης εταιρείας που βρέθηκαν "ένοχα" είτε έχουν ήδη ολοκληρώσει την πορεία τους στην αγορά είτε θα την ολοκλήρωναν σύντομα ούτως ή άλλως. Η Samsung έχει φροντίσει, έχοντας και γνώση της επικείμενης δίκης, εδώ και 14-18 μήνες περίπου να "ξεφύγει" από την πεπατημένη του iPhone σχεδιαστικά και λειτουργικά: το Galaxy S3, για παράδειγμα, διαφέρει πάρα πολύ από το Galaxy S2. Ολοκληρώνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2013, πανελάχιστα θα είναι πια τα μοντέλα της που θυμίζουν τα "ένοχα", με άλλα λόγια.

Όχι - η ζημιά για τη Samsung συγκεκριμένα δεν είναι τόσο εμπορική, όσο γοήτρου και γενικότερης εικόνας. Σε κανέναν δεν αρέσει η "ρετσινιά" του κατασκευαστή που, αντί να σχεδιάσει δικές του προτάσεις και να υλοποιήσει δικές του ιδέες, καταφεύγει σε φτηνή αντιγραφή του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια καταδικάζεται θεαματικά γι' αυτήν του την επιλογή. Δυστυχώς, αυτή τη "ρετσινιά" θα πρέπει να υπομείνει η Samsung (για κάποιο καιρό τουλάχιστον), έστω κι αν παραμένει αμφίβολο το πόσο θα τής "κοστίσει" εμπορικά. Ακόμη και αυτήν την εικόνα, ωστόσο, η κορεάτικη εταιρεία σε βάθος χρόνου έχει κάθε δυνατότητα να την ανατρέψει, κυκλοφορώντας προϊόντα με χαρακτηριστικό design και δικές της ιδέες σε λειτουργίες - όπως έχει κάνει ήδη, ας μην ξεχνάμε, με το Galaxy S3.

Πόσο μεγάλη είναι, ωστόσο, η ζημιά για το σύνολο των κατασκευαστών smartphones με λειτουργικό Android; Εκεί τα πράγματα... περιπλέκονται σ' ένα βαθμό. Από τη μία πλευρά δεν είναι μεγάλη γιατί όλοι οι κατασκευαστές που "έβλεπαν τη δίκη να έρχεται", έχουν εδώ και καιρό φροντίσει να... "μην δίνουν στόχο". Η σειρά των One της HTC, για παράδειγμα, ουδεμία σχέση έχει με τα iPhone σχεδιαστικά, ενώ το γραφικό περιβάλλον της εταιρείας (το περίφημο Sense) διαφοροποιείται πάρα πολύ του iOS της Apple. Το ίδιο το Android της Google, στην "αγνή" του μορφή, επίσης ακολουθεί άλλο δρόμο εικαστικά και λειτουργικά, σε σχέση με το iOS. Οι Motorola και LG έχουν επίσης φροντίσει σχετικά, ενώ η Sony Mobile (πρώην Sony Ericsson) είχε πάντοτε άλλες σχεδιαστικές τάσεις. Σε γενικές γραμμές, όσο οι κατασκευαστές smartphones με Android φροντίζουν να προσφέρουν χαρακτηριστικά διαφοροποιημένο design στις συσκευές τους, δείχνουν να είναι "ασφαλείς" - κάτι που η δίκη με την Apple και η σχετική απόφαση δεν άλλαξε.

Παράλληλα, ωστόσο, η θεαματική καταδίκη της Samsung μπορεί να έχει "ψυχολογικά" αρνητικό αποτέλεσμα στους κατασκευαστές smartphones με λειτουργικό Android. Κάποια από τα (κατά το σώμα των ενόρκων) "χαρακτηριστικά γνωρίσματα" του iPhone δυστυχώς δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα ώστε να μην είναι εν δυνάμει επικίνδυνα νομικά - και δεν έχουν όλοι οι κατασκευαστές τους πόρους και τα χρήματα της Samsung ώστε να αντιμετωπίσουν την Apple στο δικαστήριο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι κατασκευαστές κινητών με Android να καταφύγουν σε πολύ διαφορετικές, "περίεργες" επιλογές όσον αφορά στο design, κάτι σαφώς ριψοκίνδυνο εμπορικά (το κοινό τείνει να είναι περισσότερο συντηρητικό απ' ότι τολμηρό σε τέτοια πράγματα). Οι κατασκευαστές καταλαβαίνουν αυτό το ρίσκο, δεν είναι λοιπόν απίθανο να καταλήξουν να είναι περισσότερο προσεκτικοί, παρά δημιουργικοί.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η επίδειξη δύναμης που έκανε η Apple με την υποστήριξη του αμερικανικού δικαστηρίου ήταν ακριβώς αυτό: μία κίνηση περισσότερο προειδοποιητική, παρά... σαρωτική. Η Samsung θα επηρεαστεί όπως περιγράψαμε, οι άλλοι κατασκευαστές λιγότερο (και απομένει να δούμε πόσο), το σύνολο της αγοράς των Androidών κινητών ακόμη λιγότερο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αν η διαφοροποίηση που αναγκαστικά θα έλθει από τις... προειδοποιητικές βολές της Apple, θα αποδειχθεί ωφέλιμη για το καταναλωτικό κοινό, είναι κάτι που απομένει ν' αποδειχθεί. Στο μεσοδιάστημα, απλώς... ψυχραιμία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner