LG G3

Ποιότητα ολοφάνερη, βλέψεις για το θρόνο του Android

Από ένα απολύτως κορυφαίο κινητό τηλέφωνο που μόνο στο... 20% του χρόνου του θα χρησιμοποιείται για φωνητικές συνομιλίες και SMS, τρία πράγματα περιμένει κανείς: πολύ καλή οθόνη για να διευκολύνει τη χρήση των apps, εξελιγμένη κάμερα για φωτογραφίες και video, καθώς και γρήγορη σύνδεση με το Internet - αφού, κακά τα ψέματα, τα πιο πολλά πράγματα που θα κάνει κάποιος με συσκευή επιπέδου G3 σχετίζονται με αυτό. Για την οθόνη, τα είπαμε. Όσον αφορά στην κάμερα, η LG δεν έκανε... ριψοκίνδυνα πειράματα τύπου UltraPixel όπως η HTC: η κύρια αξιοποιεί αισθητήρα ανάλυσης 13 Megapixel και διπλό flash τεχνολογίαας LED για να προσφέρει τα ποιοτικά αποτελέσματα που περιμένει κανείς από ένα top Andoidές. Οι φωτογραφίες είναι καθαρές, με χρώματα πειστικά και απρόσμενα πολλές λεπτομέρειες να διατηρούνται σχεδόν πάντοτε χάρις στη σχετικά χαμηλή συμπίεση αρχείων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η ρύθμιση "Auto" ήταν υπεραρκετή - αν και ευπρόσδεκτη θα ήταν η ύπαρξη εκτενών ρυθμιστικών γι' αυτούς που έχουν τη γνώση και τις απαιτήσεις να τα αξιοποιήσουν - ενώ άκρως ικανοποιητική ήταν η απόδοση της κάμερας του G3 και σε κακές συνθήκες φωτισμού.

Το ότι η LG επέλεξε "συμβατική" κάμερα για το καλύτερό της φετινό κινητό δεν σημαίνει πως δεν την "προίκισε" με εξελιγμένα χαρακτηριστικά που οφείλει να υπογραμμίσει κανείς. Σύστημα οπτικής σταθεροποίησης έχουμε δει και σε άλλα smartphones, αλλά στο G3 δείχνει να είναι περισσότερο αποτελεσματικό - τόσο στη σύλληψη φωτογραφιών, όσο και video. Η εστίαση με τη βοήθεια... laser υπερύθρων (!) ήταν κάτι για το οποίο είχαμε πολλές επιφυλάξεις όταν πρωτοδιαβάσαμε, στην πράξη όμως πράγματι καθιστά το G3 ένα από τα ταχύτερα και ακριβέστερα κινητά στη "σκόπευση". Η εγγραφή video υπερυψηλής ευκρίνειας, άλλωστε, μπορεί να μην είναι εφάμιλλου επιπέδου με αυτό μιας "σωστής" βιντεοκάμερας 4Κ (η συμπίεση κατά H.264 είναι μεγάλη), αλλά παραμένει ενδιαφέρουσα λειτουργία για το μέλλον. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται βέβαια άφθονο αποθηκευτικό χώρο - κάτι που θα ωθήσει οποιονδήποτε κάτοχο ενός G3 να εκτιμήσει... πολύ γρήγορα τη δυνατότητα της συσκευής να αξιοποιεί κάρτες μνήμης microSD.

Το σημαντικότερο στοιχείο, ωστόσο, της χρήσης ενός G3 σε καθημερινή βάση αποδείχθηκε τελικά η εξαιρετική του απόδοση στη σύνδεση με το Internet μέσω δικτύων τηλεφωνίας 4G. Τη συσκευή μάς παραχώρησε για παρουσίαση η CosmOTE μαζί με μία microSIM ήδη ενεργοποιημένη για το δίκτυο ταχυτήτων 4G της - και στη διάρκεια ενός 10ημέρου αξιοποιήσαμε το G3 με αυτή τη σύνδεση τόσο σε διάφορα μέρη της Αττικής, όσο και του νησιού της Κέρκυρας. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: στις σχετικές μετρήσεις είδαμε ταχύτητες σύνδεσης μεγαλύτερες των 55 Mbps/15 Mbps ("ανέβασμα" και "κατέβασμα"), οι οποίες είναι βέβαια υψηλότερες... από αυτές που έχουμε οι περισσότεροι με σταθερή σύνδεση στα σπίτια μας, ακόμη κι αν αυτή είναι τεχνολογίας VDSL! Πέραν των μετρήσεων, ωστόσο, ήταν ο συνδυασμός "σβέλτης" συσκευής και γρήγορης ταχύτητας Δικτυακής σύνδεσης σε πρακτικό καθαρά επίπεδο - στη χρήση κάθε είδους εφαρμογών και Web sites - αυτός που μάς εντυπωσίασε περισσότερο. Συγκριτικά με το καθημερινό μας smartphone (iPhone 5S) και την ίδια, προσωπική μας σύνδεση CosmOTE 4G, η διαφορά ήταν άμεσα αντιληπτή. Φτάσαμε στο σημείο να δυσανασχετούμε όταν π.χ. σε διάφορους εσωτερικούς χώρους η σύνδεση 4G δεν ήταν εφικτή και έπρεπε να "περιοριστούμε" στο... απλό Wi-Fi!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ