Microsoft Zune: το τέλος του δρόμου

Κρίμα μεγάλο, κληρονομιά ενδιαφέρουσα

Η αγορά της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διασκέδασης δεν είναι πάντα... δίκαιη ακριβώς - ενίοτε μάλιστα μπορεί να γίνει εξόχως κυνική και σκληρή απέναντι σε προϊόντα και υπηρεσίες που άξιζαν καλύτερη τύχη. Μόνο αυτό μπορεί να σκεφτεί το Αθηνόραμα Digital σχετικά με την, σχεδόν επιβεβαιωμένη πια, πρόθεση της Μicrosoft να παύσει οριστικά την παραγωγή των Zune HD, των φορητών της media player, και να μην προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων. Πρόκειται για το... χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ουσιαστικά: μια εξέλιξη που δεν εκπλήσσει κανέναν, αφού γνωρίζαμε την εμπορική πορεία τους τα τελευταία χρόνια. Η χθεσινή διαρροή της πληροφορίας αυτής, από στέλεχός της που θέλησε να παραμείνει ανώνυμο, απλώς δίνει διάσταση γεγονότος σε μία γενική εντύπωση, γνωστή σε όλους.

Τα Zune ως συσκευές ήταν προϊόντα που, ομολογουμένως, είχαν στόχο δύσκολο έως πρακτικά... αδύνατο να επιτευχθεί. Ο ίδιος ο Steve Balmer, όταν τα ανακοίνωνε το 2006, ομολογούσε πως "θα είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσουμε μερίδιο αγοράς από τους iPod": τα περίφημα media player της Apple είχαν αποκτήσει πρακτικό... μονοπώλιο και η Microsoft ήταν σχεδόν υποχρεωμένη να προωθήσει μια δική της αντιπρόταση. Το κρίμα σε όλα αυτά έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι τα Zune, ειδικά τα πιο πρόσφατα Zune HD, ήταν αξιολογότατα προϊόντα - για την ακρίβεια, πάρα πολύ καλά σε συγκεκριμένα πράγματα. Δεν ήταν, όμως, εμφανώς καλύτερα από τους iPod, οπότε το κοινό ποτέ δεν τα τίμησε εμπορικά. Αν συνυπολογίσει κανείς και κάποια άλλα λάθη της Microsoft, όπως το γεγονός ότι δεν προώθησε ουσιαστικά τα Zune εκτός ΗΠΑ, δεν είναι να απορεί που για τη συγκεκριμένη προϊοντική σειρά η ευθανασία είναι πρακτικά επιβεβλημένη. Κι ας μην έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Τα Zune, πάντως, αποδείχθηκαν χρήσιμα στη Microsoft από πλευράς software και υπηρεσιών, τομείς όπου παραδοσιακά είναι ισχυρή. Το όμορφο περιβάλλον χρήσης του επηρέασε θετικά αυτό των Windows Phone 7, για παράδειγμα, ενώ μέσα από την υπηρεσία του Zune Marketplace έγινε πολλή δουλειά υποδομής για τη δημιουργία μιας Δικτυακής υπηρεσίας στην οποία έχουν πρόσβαση διαφορετικού τύπου συσκευές. Αυτή η υπηρεσία θα συνεχίσει να λειτουργεί, διανέμοντας μουσική τόσο στο κοινό του Xbox 360 όσο και στους κατόχους PC. Όλοι, δε, περιμένουν ότι η Microsoft από δω και στο εξής θα επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση του Zune Marketplace στα κινητά με Windows Phone 7: αυτά ήδη χρησιμοποιούν την εφαρμογή Zune player για την ακρόαση μουσικής, οπότε επέκταση του Marketplace μπορεί εύκολα να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, (ειδικά μάλιστα μετά την ευρεία συμμαχία της Microsoft με τη Nokia). Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ