Δεν ήταν ούτε μία, ούτε δύο οι τεχνολογίες που εμφανίστηκαν στην δεκαετία του '90 με την φιλοδοξία να καθιερωθούν ως πρότυπα και εν τέλει απέτυχαν. Η ασύρματη διασύνδεση μέσω του προτύπου Bluetooth όμως δεν ανήκει σ' αυτές, ακριβώς επειδή ήταν η απάντηση σε μία ανάγκη υπαρκτή: την εύκολη ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε μικρές, φορητές συσκευές και τη συνεργασία τους με περιφερειακά όλων των τύπων. Η διαδρομή του βέβαια δεν ήταν πάντοτε ομαλή: ασυμβατότητες, προβλήματα συγχρονισμού και σύνδεσης, όχι άρτια υλοποιημένες εφαρμογές ταλάνισαν το κοινό σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Σήμερα όμως είναι δύσκολο να φανταστούμε την αγορά της πληροφορικής και των καταναλωτικών ηλεκτρονικών χωρίς λύσεις που μόνο το Bluetooth προσφέρει - και το εν λόγω πρότυπο μόλις συμπλήρωσε 10 χρόνια πορείας, μεταβαίνοντας παράλληλα στην πολυσυζητημένη έκδοση 3.0.
Το Bluetooth 3.0 επικεντρώνεται στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Θα είναι σε θέση να αξιοποιεί τo πρότυπο διασύνδεσης 802.11, αυτό των τοπικών δικτύων Wi-Fi, όταν μία συσκευή θα καλείται να ανταλλάξει δεδομένα κάποιου όγκου (μουσική, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, video) με μία άλλη. Δεν θα "μοιράζεται" το bandwidth των δικτύων Wi-Fi και δεν θα το καταλαμβάνει με τον τρόπο που το κάνει π.χ. ένα laptop: απλώς, επειδή πάρα πολλές από τις σύγχρονες συσκευές που φέρουν δυνατότητα διασύνδεσης Bluetooth, την προσφέρουν με το ίδιο chip που φροντίζει και για τη διασύνδεση Wi-Fi, η "έκδοση 3.0" θα δημιουργεί ένα είδος εικονικού "τοπικού δικτύου" Wi-Fi ανάμεσα σε δύο συσκευές, θα ανταλλάσει τα ογκώδη δεδομένα σε αυξημένη ταχύτητα και στη συνέχεια θα "επιστρέφει" στη χαμηλή ταχύτητα Bluetooth. Πάντοτε χωρίς την ανάγκη παρέμβασης εκ μέρους του χρήστη.
Το "σενάριο" αυτό δεν περιορίζεται, δε, σε προφανείς συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα ή τα φορητά media player: και άλλα προϊόντα, όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες ή τηλεοράσεις μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, οι συσκευές που θα αξιοποιούν το νέο πρότυπο θα είναι σε θέση να "αντιλαμβάνονται" πότε η σύνδεση π.χ. με περιφερειακά Bluetooth είναι αδρανής, ώστε να περιορίζουν την κατανάλωση στο απολύτως ελάχιστο. Ταυτόχρονα, όμως, οι συσκευές αυτές θα είναι σε θέση να διατηρούν την σύνδεση αυτή ανέπαφη όταν π.χ. τοποθετούνται σε μία τσέπη ή έναν χαρτοφύλακα, σε αντίθεση με την απώλεια σύνδεσης που συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις σήμερα. Οι σημαντικότερες εταιρείες ανάπτυξης των απαραίτητων chip για την υποστήριξη του νέου προτύπου (που παραμένει συμβατό με τις εκδόσεις 2.0 και 2.1) έχουν ήδη ανακοινώσει πως τα πρώτα τους δείγματα θα είναι έτοιμα μέσα στο φθινόπωρο. Θα προλάβουν οι κατασκευαστές να τα ενσωματώσουν στις πρώτες Bluetooth 3.0 συσκευές μέχρι το τέλος του χρόνου; Ίδωμεν!