MWC 2018: τα δίκτυα 5G... επιτέλους στο προσκήνιο

Κατασκευαστές και πάροχοι με συγκεκριμένο πια χρονοδιάγραμμα, 18 ή 24 μήνες μακριά η ευρεία εμπορική διάθεση

Συζητήσεις για το επόμενο βήμα εξέλιξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αυτό της "πέμπτης γενιάς" ή 5G όπως αποκαλείται εν συντομία, γίνονταν σε... κάθε Mobile World Congress τα τελευταία έξι ή επτά χρόνια, όμως - όπως περιμέναμε - ήταν στο φετινό επιτέλους "είδαμε φως στο βάθος του τούνελ", με την έννοια των δρομολογημένων πια σχεδίων για εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες. Όλοι οι "συνήθεις ύποπτοι" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απέδειξαν πως δραστηριοποιούνται βάσει πλάνου 18 ή 24 μηνών πλέον, ορισμένοι μάλιστα έκαναν και live επιδείξεις πρώιμου εξοπλισμού παρόμοιου με αυτόν που όλοι θα αξιοποιούμε το 2023-2025. Έτσι για αλλαγή, φαίνεται να έχει όντως ξεκινήσει μία "αντίστροφη μέτρηση πια", η οποία θα οδηγήσει συνολικά το Internet σε καινούργια φάση.

Στον απαραίτητο, για προφανείς λόγους, τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής δικτύων 5G τόσο η Ericsson και η Nokia, όσο και η Huawei αλλά και η Samsung επέδειξαν προϊόντα που θα διαχειρίζονται την λήψη και διανομή μίας σύνδεσης 5G σε επίγειες γραμμές για περαιτέρω αξιοποίηση. Η πρώτη και η δεύτερη απευθύνονται σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και σε συνεργασίες με παρόχους, φυσικά, όμως η τρίτη και η τέταρτη επέδειξαν πλήρη καταναλωτικά συστήματα 5G (εγκατάστασης τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι του χρήστη) τα οποία θα λειτουργούν όπως τα σημερινά ενσύρματα modem/router αλλά θα λαμβάνουν την Δικτυακή σύνδεση ασύρματα στο πρώτο στάδιο της πρόσβασης αυτής.

Ταχύτητες της τάξης του ενός, των πέντε ή των δέκα Gbps δεν σημαίνουν και πολλά, φυσικά, σε καταναλωτικό πλαίσιο αν δεν υπάρχουν συσκευές όπως συμβατά PC, smartphones και tablets για να τις αξιοποιήσουν - γι' αυτό και η Intel επέδειξε τους πρώτους υβριδικούς Η/Υ με ενσωματωμένο modem 5G, για τους οποίους θα συνεργαστεί με κατασκευαστές όπως η Dell, η HP, η Lenovo και η Microsoft ώστε να είναι διαθέσιμοι στο κοινό μέσα στο δεύτερο μισό του 2019. Η ZTE, μάλιστα, σχεδιάζει να έχει έτοιμο προς πώληση το πρώτο κινητό 5G μέχρι το τέλος του 2018 (!), αν και προφανώς δεν είμαστε βέβαιοι τί νόημα θα είχε αυτό χωρίς λειτουργικά δίκτυα 5G ώστε να αξιοποιηθεί αντιστοίχως. Όλοι οι κατασκευαστές modem που ενσωματώνονται στα δημοφιλέστερα κινητά, πάντως - από τα iPhone και τα Galaxy S μέχρι τα Mate Pro και τα Xperia - είχαν εργαστηριακές εκδόσεις 5G σε κανονική λειτουργία, οπότε αν όχι το 2019, τότε σίγουρα το 2020 η διασύνδεση 5G θα εξαπλωθεί στην κατηγορία των smartphones με γοργούς ρυθμούς. Τα tablets πιθανώς θ' ακολουθήσουν.

Όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, τέλος, επιβεβαίωσαν και έμπρακτα τα σχέδιά τους να αρχίσουν την μετάβαση από τα σημερινά δίκτυα 4G LTE/4G LTE-A στα 5G από τα μέσα ή τέλη του 2019 - προφανώς σε περιορισμένη κλίμακα αρχικά και σταδιακά σε μεγαλύτερη, όπως συνέβη και με την μετάβαση από τα δίκτυα 3G στα δίκτυα 4G. Έτσι θα κινηθούν δεδηλωμένα οι Deutsche Telecom (άρα πιθανώς και η COSMOTE με κάποια διαφορά φάσης), η Sprint, η AT&T, η Telstra και η NTT DoCoMo. Η τελευταία, μάλιστα, ανακοίνωσε και μία ευρύτατη και φιλόδοξη συνεργασία με την Intel βάσει της οποίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020 θα στηριχθούν σε τεχνολογία 5G για την κάλυψη και μετάδοσή τους. Η σχετική υποδομή που θα αναπτυχθεί στο Τόκιο για αυτό το εγχείρημα θα αξιοποιηθεί μετά το τέλος των Αγώνων ως ένα τεράστιο εργαστήριο δοκιμών για μελλοντικές υπερ-εξελιγμένες εφαρμογές και υπηρεσίες ενημέρωσης και διασκέδασης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ