News Snacks 02-03-11

Move και Kinect εκπλήσσουν, iPad 2 οσονούπω!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

OK, OK... οφείλουμε να το παραδεχτούμε: η σημερινή ημέρα φαντάζει κατά τι διαφορετική από τις άλλες, καθώς περιμένουμε το βράδυ για την αποκάλυψη - επιτέλους - του iPad 2 από την Apple. Κακά τα ψέματα: όταν ένα προϊόν έχει δημιουργήσει στην αγορά καινούργια κατηγορία... μόνο του πρακτικά, το ενδιαφέρον όλων σχετικά με το επόμενο βήμα εξέλιξής του είναι αυξημένο. Μπορεί τα νέα tablets με Android - όπως το Xoom της Motorola και άλλα - να έχουν αρχίσει πια να προσφέρουν σοβαρό ανταγωνισμό στην πρόταση της Apple, είναι όμως το iPad 2 αυτό που εν τέλει θα "θέσει τον πήχυ" για το πώς κρίνουμε την κατηγορία συνολικά μέσα στο 2011. Και έχουμε την αίσθηση ότι η Apple δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το πλεονέκτημα του ενός έτους που απέκτησε πέρυσι με την τολμηρή της κίνηση.

Το Web και οι αναπόφευκτες διαρροές πληροφοριών, βέβαια, έχουν σε ένα βαθμό αποχρωματίσει την "αποκάλυψη" του νέου iPad και μειώσει τον ενθουσιασμό που θα μπορούσε να προκαλέσει. Σε γενικές γραμμές ξέρουμε τί να περιμένουμε από το iPad 2: λεπτότερο περίβλημα, τουλάχιστον μία κάμερα (το πιθανότερο δύο), καλύτερα ηχεία, περισσότερη μνήμη λειτουργίας και γυροσκόπιο είναι τα... "σιγουράκια". Ακολουθούν ο επεξεργαστής δύο πυρήνων (κι αυτός πολύ πιθανός), μία λευκή έκδοση και μία ικανή να αξιοποιήσει όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Περισσότερο ενδιαφέρον απ' όλα έχει η μικρή - και έχουμε εξηγήσει γιατί - πιθανότητα το iPad 2 να προσφέρει οθόνη αντίστοιχη του Retina Display που φέρει το iPhone4. Aπό τη μία ευχόμαστε να την έχει, από την άλλη το... απευχόμαστε (γιατί μετά απλώς... θα πρέπει να το αγοράσουμε!). Όπως και πέρυσι, το Αθηνόραμα Digital θα καλύψει την παρουσίαση της Apple στο San Fransisco μέσω... live tweeting, από το επίσημο feed του στο Twitter - οπότε... θα σάς δούμε στις 8.00 μ.μ!

Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε... πολύ αργότερα από απόψε να δούμε, είναι το αν και κατά πόσο η Activision θα κρατήσει την υπόσχεσή της σχετικά με την υποστήριξη των Guitar Hero και DJ Hero. Η αμερικανική εταιρεία αδίστακτα έθεσε τέλος και στις δύο αυτές σειρές τίτλων πριν από λίγο καιρό - αφού πρώτα τις... "άρμεξε" πέραν του δέοντος βέβαια, τυπικό λάθος μεγάλου εκδότη που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και όχι για το μέλλον των προϊόντων του - και όλοι νομίσαμε ότι τα rythm games κάπου εκεί πρακτικά μας αποχαιρέτισαν. Η Activision με updates στα επίσημα Twitter feeds των Guitar Hero και DJ Hero υποσχέθηκε νέο περιεχόμενο και για τα δύο σε μορφή DLC "σε αναγνώριση της συνεχούς υποστήριξης που η κοινότητα των gamers επεφύλαξε για τους τίτλους αυτούς". Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κρατήσει την υπόσχεσή της - αν μη τί άλλο γιατί τόσος κόσμος δεν αγόρασε τόσες κιθάρες, ντραμς και ντεκς (sic) για 50 κομμάτια...

Πολύ περισσότερα... "κομμάτια", πάντως, από όσα ίσως αρχικά υπολόγιζαν φαίνεται πως κατάφεραν να προωθήσουν στις πελατειακές βάσεις των PS3 και Xbox 360 οι Sony και Microsoft με τα PS Move και Kinect. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών iSuppli, έως το τέλος Δεκεμβρίου είχαν φτάσει στα χέρια καταναλωτών 6.3 εκατομμύρια Kinect και 4.3 εκατομμύρια Move. Οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν όλες τις μορφές διάθεσης των δύο περιφερειακών - μεμονωμένα, σε συνδυασμό με τίτλους και σε συνδυασμό με PS3 ή Xbox 360 στην ίδια συσκευασία - και κρίνονται ως άκρως ικανοποιητικοί. Ειδικά, δε, αν σκεφτεί κανείς ότι συνοδεύτηκαν υποχρεωτικά από games που δεν επέδειξαν σε καμία περίπτωση τις δυνατότητές τους. Είχαμε και το χειμώνα δηλώσει πως περιμένουμε ανυπόμονα να δούμε τί πραγματικά είναι ικανά να κάνουν τα Move και Kinect - κι όχι απλώς τί games α λα Wii Μπορούν να αποδώσουν σε υψηλή ευκρίνεια - με το δεύτερο κύμα τίτλων τους. Ε, στην Ε3 2011 ελπίζουμε να δούμε ακριβώς αυτό. Τρεις μήνες υπομονή!

Υπομονή, πάντως, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να κάνουν και οι καταναλωτές εκείνοι που έχουν επενδύσει σε ένα κινητό τηλέφωνο με Windows Phone 7. Το λειτουργικό της Microsoft είναι πολύ καλό και, μετά από τη μεγάλη συμμαχία με τη Nokia, περιμένουμε πολλά μέσα στο 2011 και το 2012, όμως από πλευράς διαθέσιμων εφαρμογών τα πράγματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο της "κρίσιμης μάζας", όπως λέμε. Με τον παρόντα ρυθμό, σε 2 εβδομάδες περίπου ο αριθμός των apps για τα κινητά αυτά θα ανέρχεται σε 10.000, αριθμό από κάποιες απόψεις ικανοποιητικό (ας μην ξεχνάμε ότι μόλις τον Οκτώβρη ξεκίνησε η εμπορική διάθεση των WP7) αλλά σαφέστατα όχι αρκετό για να ανταγωνιστεί ακόμη τα iPhone ή τα κινητά Android (με 350.000 και 130.000 διαφορετικά apps αντίστοιχα). Εννοείται βέβαια πως "ουκ εν το πολλώ το ευ" - η... σαβούρα στα app stores της Apple και της Google είναι πάρα, μα πάρα πολλή - όμως οι κάτοχοι κινητών αποδεδειγμένα εκτιμούν την ποικιλία και όσο συντομότερα την αποκτήσει και το λειτουργικό της Microaodft, τόσο το καλύτερο. Τουλάχιστον στη βιβλιοθήκη των apps για κινητά WP7 φαίνεται να "παίρνει σάρκα και οστά" η νευραλγικής σημασίας κατηγορία των games, με ΑΑΑ παραγωγές από αρκετές εταιρείες πια. Αναμένουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ