News Snacks 03-02-11

Διαθέσιμη η The Daily, 3D tablet από την LG

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Με ενδιαφέρουσες εξελίξεις όσον αφορά στον αγώνα δρόμου των Sony, Microsoft και Nintendo για τη συγκέντρωση της μεγαλύτερης πελατειακής βάσης, ξεκινά το 2011. Οι δύο πρώτες βγήκαν κερδισμένες από την εορταστική περίοδο, σημειώνοντας σημαντική αύξηση στον αριθμό κατόχων των PS3 και Xbox 360 σε σχέση με αυτά που είχαν προβλέψει. Η πελατειακή βάση του πρώτου αριθμεί πια 48 εκατομμύρια καταναλωτές, ενώ του δεύτερου 51 εκατομμύρια - αν σκεφτεί όμως κανείς ότι το δεύτερο έχει προβάδισμα ενός έτους στην αγορά, είναι σαφώς θετικό για τη Sony που κατάφερε να καλύψει τη διαφορά σχετικά σύντομα και να προετοιμάζεται για μία "στήθος με στήθος" αναμέτρηση. Το Wii της Nintendo κατέγραψε μεγάλη πτώση, καθώς η γοητεία του δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που ήταν. Παραμένει όμως επικεφαλής στον προαναφερθέντα αγώνα δρόμου με 85 εκατομμύρια συστήματα, έστω κι αν το 2011 αναμένεται να χάσει ακόμη πιο πολύ έδαφος. Για να δούμε!

Αυτό που με μεγάλο ενδιαφέρον περιμέναμε να δούμε και μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν η Τhe Daily, η ηλεκτρονική εφημερίδα της News Corp. ειδικά για το iPad. Είναι η ψηφιακή έκδοση που δίνει την αίσθηση της πλέον φροντισμένης μέχρι στιγμής, τόσο από εικαστικής πλευράς όσο κι από πλευράς ενδιαφέροντος περιεχομένου. Το κόστος της έχει οριστεί στο 1 δολάριο για κάθε εβδομάδα ή 40 δολάρια το χρόνο - προσιτό και λογικότατο κατά τη γνώμη μας - ενώ τις πρώτες 2 εβδομάδες θα προσφέρονται στο κοινό δωρεάν, ως δοκιμαστικές ώστε να αποκτήσει άποψη για την αντικειμενικά θαρραλέα πρωτοβουλία του Rupert Murdoch. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα την τιμήσει ο κόσμος που έχει iPad πέρα από το αρχικό διάστημα των 15 ημερών, αλλά και τί επίπεδο ύλης θα διαμορφώσει μετά από αρκετούς μήνες λειτουργίας, με δεδομένο ότι ποιοτική ύλη στο Web μπορεί να βρει σήμερα κανείς και δωρεάν. Για να δούμε... Νο 2!

Μιλώντας πάντως για το iPad, ο ανταγωνισμός με τα tablets άλλων κατασκευαστών που θα στηρίζονται σε Android προδιαγράφεται σκληρός για όλο το 2011. Κάθε κατασκευαστής, δε, θα προσπαθήσει λογικά να βρει τα δικά του στοιχεία για να διαφοροποιήσει την πρότασή του από τα παρόμοια - κάποια στιγμή θα είναι δεκάδες - προϊόντα. Ε, η LG φαίνεται πως βρήκε ήδη ένα για το δικό της tablet: την εικόνα 3D! Όντως, η κορεάτικη εταιρεία αποκάλυψε πως το G-Slate, όπως θα λέγεται το προϊόν, θα φέρει στην πίσω πλευρά του δύο κάμερες, με τη βοήθεια των οποίων θα μπορεί να εγγράφει video σε εικόνα 3D (!) και μάλιστα σε ανάλυση FullHD. Το video αυτό και τις 3D φωτογραφίες ο κάτοχος της συσκευής θα μπορεί να τα παρακολουθήσει στην ίδια την οθόνη της, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι ενεργητικής ή παθητικής λειτουργίας. Αναμενόμενα το G-Slate στηρίζεται σε γρήγορο επεξεργαστή, άφθονη μνήμη και την ειδική έκδοση του Android που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των tablets, την 3.0 ή Honeycomb. Πότε, όλα αυτά; Συντομότερα απ' όσο θα περίμενε κανείς: το Μάρτιο. 3D παντού. Για να δούμε... Νο 3!

Αυτό που θα θέλαμε να δούμε, αλλά... δεν πιστεύουμε πως θα δούμε, είναι να ισχύουν οι ελάχιστες απαιτήσεις της έκδοσης PC που ανακοίνωσε η Crytek για το επερχόμενο shoot' em up της, το διάσημο Crysis 2. Οι δημιουργοί του θεωρούν ότι o τίτλος θα λειτουργεί ικανοποιητικά σε σύστημα με επεξεργαστή δύο πυρήνων χρονισμένο στα 2 GHz και με 2 GB μνήμης. Ως minimum κάρτα γραφικών αναφέρουν την 8800 GT της nVidia και την 3850HD της ΑΤΙ, κάθε μία με 512 ΜΒ μνήμης μόνο. Μμμμμνννννααι. Τώρα, αν αυτό που θα βλέπουμε στην οθόνη με αυτό το PC θα είναι το Crysis 2 ή κάτι που... θυμίζει Crysis 2 αν έχει κανείς πολλή φαντασία (γιατί θα έχουν απενεργοποιηθεί όλα τα εφέ και οι τεχνικές βελτίωσης της εικόνας), είναι άλλο θέμα. Άσε που είναι να προβληματίζεται κανείς με το γεγονός ότι τις ελάχιστες απαιτήσεις τις δημοσίευσε η Crytek, αλλά όχι τις συνιστώμενες προδιαγραφές του PC για το οποίο μιλάμε. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε κλπ. κλπ. κλπ.

Τυχαίο επίσης, από κάποιες απόψεις, δεν φανταζόμαστε πως είναι το γεγονός ότι η Sony επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να υποστηρίξει επίσημα τη χρήση του PlayStation Move σε PC, με δικό της λογισμικό. Στο Web έχει γίνει πλέον... σύνηθες "το hack της εβδομάδας" για το Kinect του Xbox 360, καθώς πολλοί προγραμματιστές δημιουργούν παράξενα κι ενδιαφέροντα demos συνδέοντας το περιφερειακό της Microsoft σε Η/Υ. Η Sony δεν θέλει να στερήσει την ίδια ευκαιρία σε προγραμματιστές να δημιουργήσουν τέτοια φουτουριστικά demos, αναδεικνύοντας τί μπορεί να κάνει το Move στα χέρια ανθρώπων με φαντασία, που όμως δεν δεσμεύονται από τις διαδικασίες ανάπτυξης εμπορικών video games. Ανακοίνωσε λοιπόν ένα project με το όνομα Move Server, το οποίο θα παρέχει στους προγραμματιστές την υποδομή σε λογισμικό για να πειραματιστούν με τη χρήση του περιφερειακού σε PC. Η πρωτοβουλία και θεμιτή είναι, και θετική και εν δυνάμει ωφέλιμη για την ιαπωνική εταιρεία. Περισσότερες λεπτομέρειες στο πλαίσιο της Game Developers Conference του Μαρτίου!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ