News Snacks 03-05-11

iPhone και Android εναντίον DS/PSP, το Blade θέλει το... Froyo του!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Μερικοί αριθμοί έχουν καταλήξει να είναι... αφηρημένοι σχεδόν, σε βαθμό που να μην εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα - μέχρι να τους τοποθετήσει κανείς σε καθημερινό, κατανοητό πλαίσιο, δηλαδή, οπότε μπορούν ενίοτε να αφήσουν τους πάντες με το στόμα ανοιχτό. Να, για παράδειγμα: 1.2 δισεκατομμύρια. Τί; Συσκευές με διασύνδεση Wi-Fi, διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους! Αυτό προβλέπει πρόσφατη μελέτη της γνωστής εταιρείας ερευνών iSuppli, η οποία εκτιμά πως μέχρι το 2015 ο αριθμός αυτός θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τη γνώμη της, μάλιστα, στη ραγδαία αυτή εξάπλωση του Wi-Fi θα συμβάλλουν τα επόμενα χρόνια όχι μόνο οι προφανείς συσκευές, όπως τα smartphones και τα tablets, αλλά και οι τηλεοράσεις και τα... αυτοκίνητα (!). Η πρόβλεψη της iSuppli βέβαια υποθέτουμε πως παίρνει ως δεδομένο το γεγονός ότι τα δίκτυα Wi-Max θα επικρατήσουν των 3G/4G μέσα στην επόμενη τριετία, για να έχει η πρόβλεψη νόημα. Κοινώς... χμ!

Αμφιβολία πάντως δεν χωρά στο γεγονός ότι τα smartphones αργά αλλά σταθερά "κλέβουν" μερίδιο αγοράς από τα φορητά συστήματα διασκέδασης, όπως το Sony PSP και το Nintendo DS/DSi/3DS. Όλοι το ξέρουμε, όλοι το βλέπουμε καθημερινά - κι ας... κρύβεται η Nintendo πίσω από το δάχτυλό της! - το μόνο που έλειπε ήταν οι απτές αποδείξεις. Ε, η μελέτη της εταιρείας ερευνών Furry, που ειδικεύεται στην αγορά των φορητών συσκευών, το επιβεβαιώνει. Η εταιρεία συγκεντρώνει στοιχεία πωλήσεων video games για αυτήν την κατηγορία από εμπορικά κανάλια, φυσικά και ψηφιακά, και τα δύο τελευταία χρόνια οι αλλαγές των ισορροπιών που διαπίστωσε είναι μεγάλες. Το 2009 το Nintendo DS είχε μερίδιο αγοράς της τάξης του 70% στα mobile/handheld games, το οποίο όμως μειώθηκε στο 57% το 2010. Η αντίστοιχη μείωση στο μερίδιο των PSP ήταν μικρότερη, αλλά αντιληπτή: από το 11%, στο 9%. Πού πήγε το διαφυγόν ποσοστό; Στο iOS και το Android (αντικειμενικά κυρίως στο πρώτο), που μαζί καταλαμβάνουν πια μερίδιο της τάξης του 35%, από 19% που είχαν το 2009. Και πού να "κλείσει" και το 2011!

Για το πώς θα αναπτυχθεί το 2011 η σειρά προϊόντων της Apple μπορεί να υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά, αλλά αυτά δεν αφορούν πια στους iMac. Η αμερικανική εταιρεία ανανέωσε τη σειρά των "όλα σε ένα" προσωπικών της υπολογιστών, πιστή στο... ετήσιο ραντεβού της, κρατώντας κάποια στοιχεία τους απαράλλακτα, εξελίσσοντας κάποια άλλα και προσθέτοντας 1-2 νέα στοιχεία. Η εξωτερική εμφάνιση των iMac δεν αλλάζει καθόλου, τόσο στο μοντέλο με οθόνη 21.5 ιντσών όσο και σε αυτό των 27 ιντσών. Οι κεντρικοί επεξεργαστές είναι και πάλι της Intel, οι Core i5 και i7 (αλλά της νέας γενιάς και τεσσάρων πυρήνων), ενώ το υποσύστημα γραφικών ανήκει στην AMD και δεν είναι άλλο από το ολοκαίνουργιο Radeon 6970M. Στα νέα στοιχεία περιλαμβάνεται τόσο η θύρα σύνδεσης περιφερειακών Thunderbolt, που είδαμε για πρώτη φορά στα νέα MacBook στην αρχή της χρονιάς, όσο και η κάμερα υψηλής ευκρίνειας που ενσωματώνουν οι οθόνες, φυσικά συμβατή με το Facetime των iPhone/iPad. Όπως πάντα οι τιμές των νέων iMac είναι κατά 20%-25% υψηλότερες συνολικά από αυτές που θα συναντούσαμε σε ένα PC με Windows αντίστοιχων προδιαγραφών, αλλά... all-in-one, ωραίο design και Apple είναι αυτή. Θέλεις; Πληρώνεις!

Γι' αυτό που, αντιθέτως και ευτυχώς, δεν... πληρώνεις, είναι η αναβάθμιση λειτουργικού σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα smartphones της αγοράς τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για το Blade της ZTE, το οποίο ναι μεν δεν έχει τις προδιαγραφές για να συναγωνιστεί υπερ-κινητά όπως το LG Optimus 2X, όμως είναι αξιοπρεπέστατο στη χρήση και αληθινή ευκαιρία για τα 159 ευρώ που ζητά. Για το Blade, λοιπόν, η ZTE κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες την επίσημη αναβάθμιση του Android από την αρχική του έκδοση 2.1 στην 2.2 - και η Wind, που διαθέτει αποκλειστικά το συγκεκριμένο smarphone στην ελληνική αγορά, φιλοξενεί σε ειδική σελίδα το αρχείο αναβάθμισης. Να πούμε την αλήθεια μας, πάντως, με... φόβο ψυχής το κοιτάμε αυτό το αρχείο, καθώς ανεπίσημες εκδόσεις του ίδιου update - σε Android 2.2 - μας έχουν βοηθήσει μήνες τώρα ν' "αποκαλύψουμε" τα 256 ΜΒ επιπλέον μνήμης του Blade που για κάποιο λόγο το επίσημο Android 2.1 είχε "κρύψει" σε αυτή τη συσκευή. Άσε, δε, που η - επίσης ανεπίσημη - έκδοση του Android 2.3 που εγκαταστήσαμε στο Blade, δείχνει να λειτουργεί μέχρι στιγμής μια χαρά! Decisions, decisions...

Και μιλώντας για... decisions, από τη μία ριψοκίνδυνη, από την άλλη ασφαλής δείχνει να είναι η πρόσφατη απόφαση της γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης video games Ubisoft να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και αλλού. Πού αλλού; Μα στο... σινεμά! Πράγματι, εμπνευσμένη ίσως από την περυσινή επιτυχία του Prince of Persia The Sands of Time - έσοδα άνω των 350 εκ. δολαρίων κι ας ήταν μέτρια - η Ubisoft ίδρυσε νέο κινηματογραφικό τμήμα που θα αναλάβει να φέρει στις κινηματογραφικές αίθουσες ή/και την τηλεόραση ταινίες ή/και σειρές με θέμα π.χ. τα Assassin's Creed ή τα Splinter Cell. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αγόρασε πρόσφατα την εταιρεία ειδικών εφέ Hybride Technologies. Ας ελπίσουμε, πάντως, για τους ρόλους του Sam Fischer ή του Ezio να διαλέξει πιο ενδιαφέροντες ηθοποιούς η όποια κινηματογραφική συνεργαστεί με τη Ubisoft: μόνο με τους... κοιλιακούς του Jake Gyllenhaal και το σπινθηροβόλο βλέμμα που αντικρύζει το απέραντο κενό, τα wannabe blockbusters ιστορία όπως τα αντίστοιχα games, δεν τα βλέπουμε να γράφουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ