News Snacks 14-02-11

Ημέρα των ερωτευμένων, ημέρα Microsoft-Nokia!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Snacks την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αφιερωμένα στον πιθανώς σημαντικότερο... κεραυνοβόλο έρωτα της χρονιάς. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Τα σενάρια για αλλαγή πλεύσης της Nokia έδιναν και έπαιρναν ημέρες πριν, βέβαια, όμως εν τέλει μόνο έκπληξη δεν απετέλεσε η συνεργασία με τη Microsoft. Οι Φινλανδοί χρειάζονταν απεγνωσμένα ένα αξιόλογο λειτουργικό σύστημα για να στηρίξει τα επόμενα smartphones τους. Η Apple δεν θα τους έδινε το δικό της. Έμενε το Windows Phone 7 και το Android. Σύμφωνα με τα λεγόμενα υψηλά ιστάμενων στελεχών της Nokia, "το να επιλέξουν το Android θα σήμαινε πως έχουν ήδη αποδεχθεί την ήττα", υπό την έννοια πως θα έπρεπε να μπουν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι σε έναν αγώνα δρόμου με άλλους 10 κατασκευαστές, ήδη εμπειρότερους στην εφαρμογή του λειτουργικού της Google. Μονόδρομος, λοιπόν, η Microsoft; Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν λύση ανάγκης με την κακή έννοια. Για την ακρίβεια, ακριβώς το αντίθετο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της Nokia τα τελευταία χρόνια ήταν στο software, όχι στις συσκευές. Οι Φινλανδοί μπορούν να κατασκευάσουν εξαιρετικά κινητά. Το Windows Phone 7 τους προσφέρει ένα πολύ καλό υπόβαθρο και τη συνεργασία μιας εταιρείας της οποίας η δύναμη είναι στο software. Η Μιcrosoft, από την πλευρά της, κερδίζει έναν μεγάλο σύμμαχο που θα σχεδιάσει υπέροχα προϊόντα, παγκόσμιας κλάσης και για παγκόσμιο κοινό. Και πάλι από την πλευρά της Nokia, η συνεργασία με τη Microsoft ανοίγει τις πόρτες της αμερικανικής αγοράς, που γι' αυτήν όλα αυτά τα χρόνια ήταν εν πολλοίς κλειστές. Και πάλι από την πλευρά της Μicrosoft, κερδίζεται ένα πεδίο ανάπτυξης πολλά υποσχόμενο για την επέκταση όχι μόνο των Windows Phone 7, αλλά και του Bing, του Xbox Live και του Office Mobile (γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει και αυτά).

Δεν είναι προφανές; Ήταν μονόδρομος, αλλά ο σωστός και για τους δύο εμπλεκόμενους. Κι αυτό έχει την περισσότερη σημασία. Με αυτή τη συμφωνία δύο εταιρείες που δεν είχαν μεγάλη πιθανότητα από μόνες τους να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς - σίγουρα όχι συγκρίσιμο με των Apple και Google - μαζί δημιουργούν όντως τη δυναμική για έναν τρίτο παίκτη, υπολογίσιμο. Και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών τον καλωσορίζουμε όλοι, ως απολύτως ευεργετικό για τον τελικό καταναλωτή. Μπορεί η Nokia να ομολογεί πως το 2011 θα είναι "μεταβατική χρονιά" (με άλλα λόγια ότι εμπορικά θα είναι μέτρια), όμως το πρώτο της κινητό με Windows Phone 7 θα το δούμε φέτος και πολύ περισσότερα μοντέλα, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το 2012. Μέγα comeback; Το ελπίζουμε!

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το παρασκήνιο αυτής της μεγάλης συμφωνίας. Ο παρών διευθύνων σύμβουλος της Nokia, o Stephen Elop, είναι πρώην στέλεχος της Microsoft (και κάτοχος πολλών μετοχών της δεύτερη και καμίας της πρώτης... λένε οι κακές γλώσσες). Λιγότερες από 12 ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόεδρος της Nokia USA και αντικαταστάθηκε με... μαντέψτε... ω ναι, πρώην στέλεχος της Microsoft. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έγινε πρακτικά πλειστηριασμός της Nokia ανάμεσα στις Google και Microsoft - και η δεύτερη κέρδισε τον Φινλανδό σύμμαχο όχι μόνο λόγω των περισσότερων χρημάτων και ανταλλαγμάτων που υποσχέθηκε, αλλά και λόγω του Elop και άλλων ανθρώπων που διευκόλυναν τις συνομιλίες. Συμπτώσεις δεν υπάρχουν, λέμε! Πάμε παρακάτω.

Ποιο ήταν, δε, το κόστος της σημαντικότερης συμφωνίας στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία χρόνια; Ουδείς γνωρίζει πέραν των πολύ υψηλά ιστάμενων στελεχών των δύο εταιρειών - και αυτοί δεν μιλούν. Η φημολογία οργιάζει όμως. Άλλοι μιλούν για πολλά εκατομμύρια, άλλοι για πολλές δεκάδες εκατομμύρια και άλλοι για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια - δεν βοηθά και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, που μιλά για... πολλά δισεκατομμύρια (αναφερόμενος στην μακροχρόνια αξία της συμφωνίας βέβαια). Ανεπίσημα, σημαντικό ποσοστό του τιμήματος της συνεργασίας από την πλευρά της Microsoft αντιστοιχεί σε κονδύλια marketing και γενικότερης προώθησης, πράγμα λογικό. Η Nokia, δε, θα έχει την ευκαιρία πάρα πολύ στενής συνεργασίας με το Redmond, αφού κορυφαίοι προγραμματιστές της θα μετακομίσουν μόνιμα εκεί ώστε να απορροφήσουν την τεχνογνωσία που χρειάζεται για την υλοποίηση κορυφαίων κινητών με το λειτουργικό της Microsoft. Απ' όσο γνωρίζουμε, κανένας άλλος κατασκευαστής Windows Phone 7 δεν έχει τέτοια προνόμια. Για τελευταία φορά σήμερα: τυχαίο; Δεν νομίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ