News Snacks 14-04-11

Σετ εργαλείων Kinect για PC το Μάη, λευκό iPhone 4... επίσης!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Αν και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν νομίζουμε ότι υπήρξε καταναλωτής το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο που δεν αγόρασε iPhone 4 γιατί... περίμενε το λευκό μοντέλο, αυτό θα είναι διαθέσιμο σύντομα ούτως ή άλλως. Αυτό αναφέρουν ανώνυμες πηγές που έχουν επαφή με τους κατασκευαστές με τους οποίους συνεργάζεται η Apple. Το λευκό iPhone 4 θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα στις δύο διαφορετικές εκδόσεις που χρειάζονται για τα δίκτυα των AT&T και Verizon, στην ίδια τιμή με το μαύρο μοντέλο, είτε μέσα στη δεύτερη είτε μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Μάη. Έτσι διατείνονται οι πηγές των σχετικών διαρροών, τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση, αν όντως έτσι διατεθεί το λευκό iPhone 4, ενισχύεται η άποψη εκείνων που θέλουν το iPhone 5 να μην κυκλοφορεί πριν το Σεπτέμβριο, ίσως και αρκετά αργότερα. Έχει αυτήν την πολυτέλεια η Apple; Θα δείξει!

Μιλώντας για το iPhone 5, για καιρό συζητούνταν η φήμη πως θα είναι το πρώτο κινητό της Apple που θα ενσωματώνει κύκλωμα NFC. Πρόκειται για το ακρωνύμιο του όρου Near Field Communication και περιγράφει έναν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ συσκευών που δεν απαιτεί δίκτυο για να γίνει: γίνεται απευθείας, αρκεί αυτές να βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. Οι... μελλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας NFC κάποια στιγμή θα πληρώνουμε μόνο ηλεκτρονικά π.χ. πλησιάζοντας το κινητό μας κοντά σε ειδικά τροποποιημένα ταμεία, ώστε τα δεύτερα να "αντλήσουν" χρήματα από τον τραπεζικό μας λογαριασμό, που είναι συνδεδεμένος με το πρώτο. Βολικό ακούγεται. Για την ακρίβεια τόσο, που η εταιρεία Juniper Research θεωρεί ότι έως το 2014 το 20% των κινητών τηλεφώνων της αγοράς (περίπου 300 εκατομμύρια συσκευές) θα είναι εξοπλισμένες με κύκλωμα NFC. Αισιόδοξο το βρίσκουμε, αλλά υποθέτουμε... θα δείξει, Νο 2.

Κάτι που δεν θα δείξει, αλλά... έδειξε, έστω και με καθυστέρηση χρονική, είναι το γεγονός ότι αρκετή πίεση από την αγορά μπορεί να "πείσει" ακόμη και τις μεγαλύτερες εταιρείες να αλλάξουν σχέδια. Όπως την Intel, η οποία για πολλούς μήνες αρνούνταν να συμπεριλάβει στα μελλοντικά της chipset - που θα στηρίξουν motherboard και desktop και laptop υπολογιστές - υποστήριξη στο πρότυπο USB 3.0. Η Intel ήθελε... σώνει και καλά να επιβάλλει το δικό της πρότυπο, το Thunderbolt, το οποίο είναι μεν ικανότατο αλλά δεν έχει αποδείξει ακόμη την αξία του. Συν τοις άλλοις, ε, απλώς δεν γίνεται όλη η υπόλοιπη αγορά να θέλει (και) το USB 3.0 και εσύ να επιμένεις στο... δικό σου! Η Intel επιβεβαίωσε, λοιπόν, ότι το τελευταίο θα υποστηρίζεται με το chipset που θα συνοδεύει τους επεξεργαστές Ivy Bridge - αυτοί αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά στα μέσα του 2012. Η AMD, αξίζει να σημειωθεί, θα υποστηρίξει το USB 3.0 νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα, με το chispet που θα στηρίζει συνδυασμό επεξεργαστή/κάρτας γραφικών Fusion. Έτσι!

Πιστή στην υπόσχεσή της, πάντως, η Microsoft θα υποστηρίξει πάρα πολύ σύντομα και με επίσημο τρόπο τη χρήση του Kinect με PC. Το σχετικό σετ εργαλείων (SDK) θα διατεθεί στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου και θα θέσει στη διάθεση των ερασιτεχνών προγραμματιστών πρακτικά όλες τις δυνατότητες του περιφερειακού, ώστε να τις αξιοποιήσουν με δικές τους ιδέες, σε δικές τους εφαρμογές - με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα είναι προϊόντα εμπορικά, καθώς για αυτά θα διατεθεί αργότερα διαφορετικό SDK. Στο αναμενόμενο σύντομα σετ εργαλείων περιλαμβάνονται μάλιστα πολλά πράγματα που οι hackers μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να αξιοποιήσουν, όπως τα τέσσερα μικρόφωνα και τα φίλτρα εξουδετέρωσης θορύβου, ενώ το SDK προσφέρει και ρουτίνες για την ανίχνευση του σώματος δύο παικτών ταυτόχρονα και όχι μόνο ενός. Περιμένουμε εκπλήξεις!

Ολοκληρώνοντας δυσάρεστα, σε κάποιο βαθμό, σήμερα δεν θα μπορούσαμε παρά να αναφέρουμε το θάνατο του Sidney Harman, μίας από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στο χώρο της αμερικανικής επιχειρηματικότητας τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Harman απεβίωσε χθες στα 92 του, μετά από χρόνια μάχη με τη λευχαιμία, στην Ουάσινγκτον. Θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως ο άνθρωπος που συνίδρυσε την ομώνυμη διάσημη εταιρεία κατασκευής ηχείων και άλλων προϊόντων home cinema, την Harman/Kardon, αλλά και ως ο μόνος άνθρωπος της αγοράς μας που διετέλεσε ως γενικός γραμματέας εμπορίου (!) στην κυβέρνηση του Τζίμι Κάρτερ, καθώς και ως ο άνθρωπος που αγόρασε πέρυσι το περιοδικό Newsweek από την Washington Post Company αντί... 1 δολαρίου (αλλά με 47 εκ. δολάρια χρέη). Η περιουσία του πρόσφατα εκτιμήθηκε ως μεγαλύτερη των 500 εκ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι έκανε πολλές και γενναίες δωρεές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς της Τέχνης. Ας ελπίσουμε η σύζυγος του, πρώην μέλος του αμερικανικού κονγκρέσσου, να τις συνεχίσει...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ