News Snacks 19-01-11

Αpple των επιτυχιών και... μυρωδιές σε games!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Να, αυτά που λέγαμε χθες για την οικονομική κρίση κι εκείνους που δεν επηρεάζονται απ' αυτήν: η Apple δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίμηνο 25/9-25/12 και... μαντέψτε. Ρεκόρ εσόδων στην ιστορία της (26.7 δις δολάρια) και 6 δις δολάρια καθαρά κέρδη (!), σε μία εποχή που άλλες εταιρείες του χώρου θεωρούν εαυτούς τυχερούς αν παραμένουν σταθερές από χρονιά σε χρονιά. Μόνο σε αυτό το διάστημα η Apple σημείωσε πωλήσεις 7.3 εκ. iPad, 19.5 εκ. iPod, 16 εκ. iPhone και άνω των 4 εκ. Mac. Πού να διανύαμε και περίοδο "παχιών αγελάδων", δηλαδή. Κατά μία έννοια, να την... ευχαριστούν την κρίση θα καταλήξουν να κάνουν οι Google και Microsoft. Αν δεν υπήρχε αυτή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα είχε iPad όλος ο πλανήτης!

Αυτό πάντως στο οποίο όλοι συμφωνούμε είναι πως, αν όχι όλος ο πλανήτης, σίγουρα το μεγαλύτερο τμήμα του θα έπρεπε να έχει φθηνή, άμεση πρόσβαση σε ένα PC και το Internet. Για το δεύτερο έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε, για το πρώτο έχουν γίνει βήματα και θα γίνουν μερικά ακόμη αν ο David Braben (ο δημιουργός του διάσημου Elite αλλά κι έξυπνος επιχειρηματίας) με την παρέα του πετύχουν το στόχο τους σύντομα. Πάρα πολύ μικρά και φτηνά PC υπάρχουν και σήμερα, αλλά όχι σε... αυτήν την κλίμακα: το Raspberry Pi είναι ένας πλήρης Η/Υ μεγέθους... νομίσματος (!), ο οποίος συνδέεται απευθείας στη θύρα HDMI τηλεοράσεων ή monitor και προσφέρει αρκετή επεξεργαστική δύναμη για όλα τα τυπικά: Web, mail, επεξεργασία κειμένου κλπ. Το Pi θα έχει εσωκλειστεί σε ανθεκτικό σκληρό περίβλημα, ώστε να είναι πρακτικά άθραυστο. Εκτιμώμενο κόστος κατασκευής, δε; Κάτω από €20 (!). Μακάρι να το δούμε, να το πιστέψουμε και ν' αποκτήσουν όλοι από ένα, φέτος!

Αυτό που δεν βλέπουμε να αποκτούν όλοι φέτος είναι καινούργια έκδοση του λειτουργικού Android της Google για τα κινητά τους. Η εταιρεία κυκλοφορεί νέες εκδόσεις του γρηγορότερα απ' ότι οι κατασκευαστές μπορούν να τις προσαρμόσουν στα δικά τους κινητά, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις - συχνά, δε, τόσες, που στη συνέχεια κρίνεται πως δεν έχει εμπορικό νόημα (μεγάλο φάουλ αυτό) και οι κάτοχοι παλαιότερων συσκευών μένουν για πάντα σε προηγούμενη έκδοση. Να σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά της Google, μόλις πριν από λίγες μέρες η έκδοση 2.2 (Froyo) βρήκε το δρόμο της στο 50% των κινητών με Android. Κι αυτή έχει κυκλοφορήσει από πέρυσι το Μάιο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παλαιότερα κινητά ίσως δεν δουν ποτέ τη νέα έκδοση 2.3 (Gingerbread) που κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη, ενώ τα ολοκαίνουργια που θα την έχουν εξ ορισμού δεν έχουν ακόμη διατεθεί. Καμία απορία στην επιλογή των κωδικών ονομάτων από τη Google για κάθε έκδοση. Για να μας... γλυκάνει την πίκρα το κάνει, είναι βέβαιο!

Μιλώντας για γεύση ή άλλες αισθήσεις πέραν της όρασης, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει λόγος για χρήση και της... οσμής στα video games, σωστά; Αλλά πάντα στο θεωρητικό παρέμενε το θέμα. Ε, όχι πια! Στην πρόσφατη έκθεση CES μια εταιρεία ονόματι Scent Sciences - ναι, ναι - επέδειξε ένα περιφερειακό που κάνει ακριβώς αυτό: διοχετεύει μυρωδιές στο χώρο όπου παίζει ο παίκτης, ανάλογα με το τί συμβαίνει στο παιχνίδι! Το προϊόν, με το όνομα ScentScape, εμπεριέχει 20 μυρωδιές ως προεγκατεστημένες και παρέχει την λειτουργία ανάμιξής τους για τη δημιουργία νέων (ο μοναχικός πειραματισμός συνιστάται!), ενώ η εταιρεία θα διαθέσει και έτοιμα συγκεκριμένα... mix, όπως "άνοιξη" ή "καλοκαίρι" για συγκεκριμένες χρήσεις. Η τιμή του περιφερειακού, δε, είναι μικρή, μόλις 70 δολάρια. Δεν υπάρχουν βεβαίως ακόμη games που να το υποστηρίζουν, αλλά αν με τη βοήθεια μερικών τολμηρών μικρότερων εταρειών αρχικά, οι μεγαλύτερες... μυριστούν προοπτικές σε όλο αυτό...!

Προοπτικές ολοφάνερες που δεν χρειάζονται... μαντεψιά, έχει σίγουρα το 3DS της Nintendo, το οποίο έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία διάθεσης σ' όλον τον κόσμο. Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφυγαν από την εκδήλωση με την αίσθηση πως τα €250 περίπου που θα ζητήσει από τους καταναλωτές είναι πολλά (ασχέτως της πάντα άδικης για τους Ευρωπαίους μετατροπής των νομισμάτων). Η Nintendo υποστηρίζει, από τη μία πλευρά, ότι τόσο κόστιζε και το αρχικό PSP όταν κυκλοφόρησε... κι έχει δίκιο. Από την άλλη, η τεχνολογία αυτών των συσκευών όσο περνά ο καιρός θεωρητικά θα έπρεπε να γίνεται πιο φθηνή, όχι να παραμένει στα επίπεδα 5 ετών πίσω. Από την... τρίτη πλευρά, η στερεοσκοπική εικόνα είναι ολοκαίνουργια τεχνολογία και δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση, ενώ από μία τέταρτη πλευρά - αμιγώς σχετική με τα χρήματα per se - το Xbox 360 δεν είναι φορητό, αλλά κοστίζει το ίδιο, προσφέροντας πολύ περισσότερες ψυχαγωγικές επιλογές. Ενώ €250 είναι, μάλιστα, και... άβολα κοντά στο κόστος ενός PlayStation3. Πώς θα τα ζυγίσει όλα αυτά το καταναλωτικό κοινό; Το Μάρτιο, θα μάθουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ