News Snacks 29-03-11

Η μουσική... πάει "σύννεφο" χάρις στο Amazon, αναβολή των PlayStation Rewards

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Το 2011 και το 2012 προδιαγράφονται ως χρονιές όχι μόνο εξελικτικές για πολλές εταιρείες, αλλά αμιγώς μεταβατικές για πολλές άλλες. Η πορεία της Nokia προς τη σύγκλιση με τη Microsoft και το λειτουργικό της, για παράδειγμα, τα Windows Phone 7, είναι προδιαγεγραμμένη. Οι Φινλανδοί αποδεικνύουν πάντως ότι ναι μεν "έμειναν πίσω" στα smartphones λόγω της στασιμότητας του λειτουργικού Symbian, αλλά... δεν κρατούν κακίες: απεναντίας, ενθαρρύνουν τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που αναπτύσσουν προγράμματα για το - δεδηλωμένα με ημερομηνία λήξεως πια - λειτουργικό, να συνεχίσουν την υποστήριξή τους. Η Nokia, δε, δίνει το καλό παράδειγμα πρώτη επιβεβαιώνοντας όχι μόνο με νέα κινητά Symbian μέσα στη χρονιά - τα Χ7, T7 και E6 - αλλά και μία μεγάλη ανανέωση του ίδιου του λειτουργικού, τόσο στην όψη όσο και στις λειτουργίες, με σχετικό update το καλοκαίρι. Αξίζει τα εύσημα, λοιπόν, αν μη τί άλλο γιατί εκατομμύρια χρήστες θα έχουν την ευκαιρία ν' αξιοποιήσουν τα κινητά τους για πολλούς μήνες ακόμη. Και για τα πρώτα κινητά με Windows Phone 7... έχουμε καιρό.

Καιρό, ωστόσο, φαίνεται να μην έχει η Apple πια - τουλάχιστον όχι τόσο όσο υπολόγιζε, καθώς ο ανταγωνισμός της κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες. Από την εταιρεία που έφερε στην αγορά τα iPod και το iTunes περιμέναμε την πρώτη υπηρεσία αποθήκευσης της μουσικής μας στο Δίκτυο, το Amazon τελικά είχε αυτήν την τιμή: από σήμερα το... παντοπωλείο του Jeff Bezos προσφέρει δωρεάν χώρο της τάξης των 5 GB για να αποθηκεύσει κανείς την αγαπημένη του μουσική "κάπου στο Internet" και να την ακούει απ' οπουδήποτε έχει σύνδεση με αυτό, είτε με PC είτε με κινητό βασισμένο σε Android. Η ίδια η υπηρεσία, ονόματι Amazon Cloud Player, είναι επίσης δωρεάν (για την ώρα), αλλά έχουν πρόσβαση σε αυτήν μόνο οι χρήστες των ΗΠΑ (ελπίζουμε επίσης μόνο για την ώρα). Το Amazon δίνει και κίνητρα αναβάθμισης στα 20 GB με την αγορά κάποιου μουσικού album από αυτό, το οποίο αυτόματα είναι διαθέσιμο και από τον Cloud Player. Για όσους και όσες έχουν την απορία: δεν υπάρχει ακόμη iPhone app για τη νέα υπηρεσία του Amazon. Θα υπάρξει; Θα δείξει!

Μιλώντας για iPhone, έχει αρχίσει να γίνεται... αποδεκτό από το κοινό του Web πως εν τέλει είναι πιθανό να μην ανακοινωθεί το iPhone 5 στην εκδήλωση WWDC του Ιουνίου. Η Apple θα επικεντρωθεί, όπως υποννοεί και η πρόσκληση που έλαβαν οι συμμετέχοντες στο event, στο λογισμικό και όχι τις συσκευές: με άλλα λόγια στο Mac OS-X Lion και το iOS 5. Τα έχοντα καλή σχέση με την αμερικανική εταιρεία μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι το iPhone 5 θα ανακοινωθεί και κυκλοφορήσει αργότερα στη χρονιά, όχι το καλοκαίρι. Εδώ που τα λέμε η Apple έχει την πολυτέλεια αυτή, για την ώρα και πάλι: το iPhone 4 παραμένει ταχύτατο ακόμη και δίπλα στα διπύρηνα... Ανδροειδή κινητά που εμφανίζονται στην αγορά, οπότε λόγος για βιασύνες δεν υπάρχει. Ούτε για την Apple ούτε για μας. Ε, να, απλώς φοβόμαστε ότι θα... υπάρξει όταν διατεθεί το iOS 5, το εγκαταστήσουμε στο αγαπημένο μας iPhone 4 και διαπιστώσουμε ότι αργεί πιο πολύ απ' το iOS 4 στο iPhone 3G. Αλλά πώς αλλιώς θα πειστούμε ν' αναβαθμιστούμε, σωστά;

Κάτι πάντως που ελπίζουμε να φέρει ως δυνατότητα το iOS 5 και η αντίστοιχη επόμενη έκδοση του iTunes, είναι κάτι που και πάλι το Amazon προσφέρει για Android μέσω εξομείωσης: το λεγόμενο... trialware. Με άλλα λόγια, να είναι σε θέση να δοκιμάσει κανείς μία εφαρμογή για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στην πλήρη της μορφή, ώστε ν' αποφασίσει αν τον ικανοποιεί ή όχι πριν την αγοράσει. Η Google το προσφέρει σε ένα βαθμό, αλλά με μάλλον... μη πρακτικό τρόπο (χρονικό περιθώριο 15 λεπτών!). Το Amazon προσφέρει - στους Αμερικανούς χρήστες για την ώρα - κάτι άλλο: "εκτελεί" ένα πιστό αντίτυπο της εφαρμογής που τους ενδιαφέρει μέσα σε Web browser και τους επιτρέπει να την χειριστούν με το mouse. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να είναι εγκατεστημένη στο κινητό του χρήστη, σε καμία περίπτωση, μπορεί πάντως να δώσει μια σαφή ιδέα του τί περιέχει και μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από apps για Android. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε να θέλουμε κάποιας μορφής trialware και από την Apple, και από την Google. Σύντομα, ε...!

Μια υπηρεσία όμως που, κατά τα φαινόμενα, δεν μπορούμε να περιμένουμε σύντομα, είναι αυτή των περίφημων PlayStation Rewards. Πρόκειται για ένα είδος... ανταποδοτικού ή επιβραβευτικού προγράμματος της Sony, το οποίο θα αντάμοιβε με δωρεάν και αποκλειστικό περιεχόμενο τους χρήστες εκείνους του PlayStation Network που αγοράζουν συχνά games και extras από το PlayStation Store, συμμετέχουν σε έρευνες, συμπληρώνουν πολλά Trophies κλπ. Η υπηρεσία είχε ξεκινήσει σε κλειστή, δοκιμαστική λειτουργία τον περασμένο Οκτώβριο με σκοπό να κάνει την πρεμιέρα της τον Απρίλιο, όμως η Sony απέστειλε χθες ευχαριστήριο μήνυμα σε όλους τους συμμετέχοντες πληροφορώντας τους ότι η έναρξη των PlayStation Rewards αναβάλλεται επ' αόριστον. Τόσο η Nintendo όσο και η Μicrosoft έχουν αντίστοιχα προγράμματα επιβράβευσης για τους κατόχους των συστημάτων τους εδώ και καιρό, ελπίζουμε λοιπόν η Sony απλώς να μην μπορεί προσωρινά να βρει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη δική της πρόταση για να την ξεκινήσει, όχι να την εγκαταλείπει οριστικά. Όπως πάντοτε... ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ