Nokia C6

Πολλές λειτουργίες, τιμή προσιτή

Παρά το γεγονός ότι η Nokia έχει καταφανώς χάσει έδαφος τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία εκείνη των κινητών που, ειρωνικά, η ίδια δημιούργησε - αυτή των smartphones - το N97 ήταν ένα μοντέλο που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του και άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους καταναλωτές που την προμηθεύτηκαν. Η σειρά Ν συνολικά, ωστόσο, δεν είχε την ίδια επιτυχία. Έτσι ο φινλανδικός κολοσσός αποφάσισε πρόσφατα να εισάγει στην αγορά μια νέα σειρά συσκευών με το πρόθεμα C, στην οποία θα κατατάσσονται όσες προσφέρουν μεν τα βασικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων κινητών, αλλά σε χαμηλή τιμή, στοχεύοντας το κοινό που δεν αναζητά μόνο τις υψηλές επιδόσεις αλλά και μια καλή σχέση κόστους/απόδοσης από την επιλογή του. Ο πρώτος εκπρόσωπος της καινούργιας σειράς είναι το Nokia C6 και το Αθηνόραμα Digital το χρησιμοποίησε για 2 εβδομάδες σχεδόν, ώστε ν' ανακαλύψει πώς τοποθετείται η νέα αυτή πρόταση απέναντι στον ανταγωνισμό.

Από άποψης μεγέθους, το C6 βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο Nokia N97 και στο N97 Mini. Χαρακτηρίζεται από την οθόνη αφής διαγωνίου 3.2 ιντσών που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης και προσφέρει ανάλυση 360x640 pixels. Η συμπεριφορά της οθόνης σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας δεν ήταν ακριβώς ιδανική, αφού πολλές φορές χρειάστηκε να την καλύψουμε με το χέρι μας ώστε να έχουμε καλύτερη οπτική επαφή με τα μενού. Παρ' όλα αυτά, η γενική εντύπωση που αφήνει τόσο στον τομέα της απεικόνισης, όσο και σε αυτόν της απόκρισης στις εντολές αφής είναι καλή: σε φυσιολογικές συνθήκες φωτισμού δεν υπάρχουν προβλήματα, ενώ σε καμία περίπτωση δε συναντήσαμε δυσκολία στο χειρισμό.

Τα τρία πλήκτρα που βρίσκονται στην πρόσοψη και κάτω από την οθόνη εκτελούν, όπως... πάντα, την πραγματοποίηση και τερματισμό των κλήσεων, καθώς και την πλοήγηση στις επιλογές των μενού. Στο επάνω μέρος της πρόσοψης υπάρχει και κάμερα ανάλυσης QVGA - η οποία αναλαμβάνει την διενέργεια των βιντεοκλήσεων - ενώ το πλήρες πληκτρολόγιο εμφανίζεται από το πίσω μέρος της συσκευής ώστε να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στην εισαγωγή κειμένου από το χρήστη. Το ειδικό D-Pad που βρίσκεται στο δεξί τμήμα του, αλλά και ο οπίσθιος φωτισμός που ενσωματώνει, βοηθούν στη χρήση της συσκευής κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Από τα του σχεδιασμού αναφοράς αξίζει η σωστή θέση όπου έχει τοποθετηθεί η υποδοχή καρτών μνήμης microSD, καθώς και στην ειδική θύρα microUSB για σύνδεση με Η/Υ.

Για τη σύλληψη φωτογραφιών και video η Nokia έχει εφοδιάσει το C6 με την κάμερα ανάλυσης 5 Megapixel που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Αυτή συνοδεύεται από LED flash και αποδίδει φωτογραφίες ανάλυσης έως και 2592x1944 pixels. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει παραμέτρους όπως αυτή της φωτοευαισθησίας ή της αντίθεσης των χρωμάτων μέσα από το ειδικό menu με την ονομασία Color Tones. Στο C6 το δυσάρεστο φαινόμενο του "κόκκου" ή "θορύβου" είναι ευτυχώς περιορισμένο. Το επίπεδο λεπτομέρειας που συλλαμβάνεται είναι εντυπωσιακό για τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων, ενώ τα χρώματα αποδίδονται σωστά ακόμη και με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις - κάτι σημαντικό. Στη σύλληψη video η υποστηριζόμενη ανάλυση δεν ξεπερνά τα 640x352 pixel με ρυθμό 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η ποιότητα ωστόσο της εικόνας είναι ικανοποιητική. Η συμπίεση που δέχονται τα σχετικά αρχεία, πάντως, μειώνει κατά τι την καθαρότητα των clip που αποθηκεύονται τελικά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ