Samsung Galaxy S4

Όταν η Samsung παθαίνει... Αpple

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €739,00

Εταιρία: Samsung
Διανομή: Samsung Greece

Η φετινή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει πολύ "δυνατά" για την κατηγορία των smartphones που βασίζονται σε Android: με το iPhone 5 να είναι πολύ μικρό "βήμα μπροστά" και τίποτε περισσότερο, οι τρεις περισσότερο φιλόδοξοι κατασκευαστές του συγκεκριμένου χώρου - Samsung, HTC και Sony - είχαν μία πολύ καλή ευκαιρία να "κερδίσουν έδαφος" στα μάτια του κοινού. Η HTC έκανε τη δική της κίνηση με το One, ένα εξαιρετικό προϊόν που θα κρίνει πολλά για την πορεία της εταιρείας (έστω κι αν σε επίπεδο στοκ και προώθησης συνεχίζει ν' αντιμετωπίζει προβλήματα). Η Sony σημείωσε σαφή πρόοδο με το Xperia Z, όμως παραμένει μεγάλη η απόσταση που πρέπει να διανύσει, αν θέλει να παρουσιάσει κάποια στιγμή το μυθικό... "iPhone killer". Με περισσότερη... "φόρα" απ' όλους, ομολογουμένως, έρχεται η Samsung, της οποίας το Galaxy S4 διαδέχεται το περυσινό πολύ καλό και εμπορικά επιτυχημένο S3. Το ερώτημα είναι: αξιοποιήθηκε η... "φόρα";

Είχαμε την ευκαιρία μιας πρώτης επαφής με το νέο Galaxy πριν από αρκετό καιρό, στην παρουσίαση της Samsung στο Κολωνάκι. Τότε οι συνθήκες δεν ήταν ακριβώς ιδανικές (οι συσκευές ήταν "δεμένες" σε στύλους επίδειξης και δεν υπήρχε πρόσβαση στο Internet), περιμέναμε λοιπόν την ευκαιρία σωστής, διεξοδικής δοκιμής ώστε να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη εντύπωση. Για λόγους που (ίσως όχι μόνο) η Samsung γνωρίζει, η καθυστέρηση στην αποστολή δημοσιογραφικού δείγματος για παρουσίαση στα γραφεία του Αθηνόραμα Digital ήταν χαρακτηριστική - καταφύγαμε λοιπόν σε... δανεικό Galaxy S4 προκειμένου να καταθέσουμε τη γνώμη μας για το σημαντικό αυτό προϊόν. Αυτή, ακολουθεί.

Η εντύπωση που αποπνέει το S4 στα πρώτα λεπτά ενασχόλησης μαζί του παραμένει, αναπόφευκτα, αυτή που είχαμε σχηματίσει στο Κολωνάκι. Η ίδια για την οποία έχει δεχθεί τα περισσότερα αρνητικά σχόλια η Samsung. Διααφορετικά: αν δεν γνωρίζαμε ήδη ποιό είναι αυτό το κινητό, ούτε δεύτερη ματιά θα ρίχναμε στο design του, ούτε θα πιστεύαμε ότι το φτηνό έως φτηνιάρικο πλαστικό του περίβλημα "ζητά" στα σοβαρά €739 για ν' αποκτηθεί. Δεν μάς ενόχλησε τόσο το ότι ο σχεδιασμός του S4 δεν απομακρύνεται σχεδόν καθόλου από αυτόν του S3 - αν και δεν είναι παράλογο να θέλεις να τη βλέπεις την εξέλιξη από το ένα μοντέλο στο άλλο, όταν αναφερόμαστε στις "ναυαρχίδες" κάθε χρονιάς για μια εταιρεία.

Μας ενόχλησε όμως πάρα πολύ (και αντίστοιχες εντυπώσεις και σχόλια εισπράξαμε και από συναδέλφους ή φίλους) η "πλαστικούρα": η δυσάρεστη αίσθηση του να κρατάς στα χέρια σου κάτι φτηνό και κάτι που, εν τέλει, δεν σε παρακινεί να "παίξεις" μαζί του. Η Apple γνωρίζει πάρα πολύ καλά πόση... "ψυχολογική" σημασία έχει το να περιεργάζεται κανείς μια καλοκατασκευασμένη συσκευή, αυτή να αποπνέει την αίσθηση ποιότητας και πολυτέλειας κι εκείνος να αισθάνεται "δικαιωμένος για την επιλογή του". Η Samsung ολοφάνερα αγνοεί το γεγονός.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ