banner

Samsung Galaxy S4

Όταν η Samsung παθαίνει... Αpple

Το αδιάφορο design άλλους θα προβληματίσει, άλλους όχι. Η "πλαστικούρα" σίγουρα δεν θα αρέσει σε κανέναν - όμως άλλοι θα στρέψουν την πλάτη τους στο Galaxy S4 αμέσως, όπως θα κάναμε εμείς αμέσως μόλις ακούγαμε την τιμή του στο κατάστημα, και άλλοι όχι. Οι δεύτεροι, τουλάχιστον, αν δεν θα ενοχληθούν από το ευτελές υλικό του περιβλήματος, "έχουν να λαμβάνουν" δύο δυνατότητες που όσοι προτιμούν τα κινητά με ενιαίο περίβλημα (όπως το iPhone και HTC One) αναγκάστηκαν να στερηθούν: την εναλλάξιμη μπαταρία και την υποδοχή για κάρτες μνήμης που επεκτείνουν τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής. Και αυτά τα δύο θετικά, πάντως, έχουν τα... μελανά σημεία τους. Από τη μία πλευρά, δεν ξέρουμε κανέναν μα κανέναν που έχει καταβάλλει το κόστος για απόκτηση δεύτερης μπαταρίας και τη φορτίζει τακτικά (το χρειάζονται μόνο οι άνθρωποι που και έντονη χρήση κάνουν και συχνά ταξιδεύουν).

Από την άλλη, στην κάρτα μνήμης ο χρήστης δεν μπορεί να αποθηκεύσει εφαρμογές (το S4 δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο... τουλάχιστον όχι επίσημα και χωρίς "σπάσιμο" της συσκευής), αλλά μόνο μουσική, φωτογραφίες και video. Είναι ένα θέμα εκνευριστικό μεν, αλλά εν δυνάμει ανεκτό - αν δεν υπήρχε παράλληλα το εξής σχετικό και ακόμη πιο εκνευριστικό δεύτερο θέμα: οι δευτερεύουσες εφαρμογές και το γραφικό περιβάλλον που προσθέτει η Samsung "πάνω από" το Android στο S4 καταλαμβάνουν σχεδόν 7 GB (!!!) αποθηκευτικού χώρου από τον εσωτερικό της συσκευής. Και με δεδομένο το ότι στην Ελλάδα προσφέρεται μόνο το μοντέλο των 16 GB και όχι των 32 ή 64, τα δύο αυτά "θέματα" συνιστούν σοβαρότατο περιορισμό για το είδος των ανθρώπων που ενδιαφέρονται πρώτοι για το κορυφαίο Galaxy S (και μπορούν να το αποκτήσουν): τους χρήστες με υψηλές απαιτήσεις, οι οποίοι θα κάνουν "βαριά χρήση" του S4 με πολλές εφαρμογές ή/και εξελιγμένα 3D games.

Θα μπορούσαμε ίσως να δικαιολογήσουμε (και πάλι μέχρις ενός σημείου...) τον υπερβολικό αποθηκευτικό χώρο που δεσμεύουν οι αποκλειστικές λειτουργίες και εφαρμογές που η Samsung εγκαθιστά σε κάθε S4, υπό μία προϋπόθεση: αυτές να ήταν αληθινά χρήσιμες και σε πρακτικό επίπεδο να "έκαναν τη διαφορά" σε σχέση με τον τρόπο που άλλοι κατασκευαστές έχουν υλοποιήσει το Android στις συσκευές τους. Δυστυχώς, ωστόσο, δεν μπορούμε ούτε γι' αστείο να πούμε κάτι τέτοιο. Σχεδόν όλες αυτές οι λειτουργίες μάς φάνηκαν περισσότερο... επίδειξη του τί μπορούν να κάνουν οι εξελιγμένοι, πολυάριθμοι αισθητήρες του S4, παρά κάτι άλλο. Πρόκειται για το γνωστό "πλάκα έχει" με το οποίο χαρακτηρίζουμε κάτι που αρχικά εντυπωσιάζει, στη συνέχεια ωστόσο αποδεικνύεται πρακτικά άχρηστο.

Ως μόνη εξαίρεση θα ξεχωρίσουμε τη λειτουργία που εμποδίζει να σβήσει η οθόνη όταν ο χρήστης την κοιτά. Αλλά να... "παίζουμε Kinect" με την οθόνη του κινητού ή να προσπαθούμε να "σημαδέψουμε" ένα σημείο της οθόνης από απόσταση χωρίς να την αγγίζουμε; Κανένα νόημα σε καθημερινό πλαίσιο χρήσης. Όταν η Samsung αποφασίσει να προσφέρει πρόσβαση σε όλους αυτούς τους αισθητήρες από ανεξάρτητους προγραμματιστές, ίσως δούμε κάποιο αληθινά ενδιαφέρον app. Ως έχει, τα προεγκατεστημένα δεν συνιστούν "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" και αρκετά από αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με καλύτερα, δωρεάν ή μη, apps από το Google Play.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner