Samsung Galaxy S4

Όταν η Samsung παθαίνει... Αpple

Ως εξελικτικό και μόνο προϊόν, το νέο Galaxy δικαιολογεί απόλυτα το "+1" στον τίτλο του. Καταφέρνει να είναι σημαντικά ταχύτερο από το S3 (και αυτό να είναι όντως αντιληπτό στη χρήση), να ενσωματώνει τη διπλάσια μνήμη λειτουργίας, καλύτερο υποσύστημα γραφικών και μεγαλύτερη μπαταρία, όντας ταυτόχρονα... λεπτότερο κι ελαφρύτερο (!). Τα εύσημα σαφέστατα στη Samsung γι' αυτό, όπως και για το γεγονός ότι, για κινητό με οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών, είναι περισσότερο εύχρηστο απ' ότι περιμέναμε. Η οθόνη αυτή, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να τονίζει με τρόπο υπερβολικό και αντιρεαλιστικό τα χρώματα (και οι σχετικές ρυθμίσεις τελικά δεν βελτιώνουν τα πράγματα όσο ελπίζαμε). Η ανάλυσή της πάντως (όση των τηλεοράσεων HD πλέον) είναι ομολογουμένως απολαυστική και αρκετή ώστε να ωθήσει τη θέαση φωτογραφιών, video, σελίδων από Web sites κλπ. πραγματικά "στο επόμενο επίπεδο".

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του S4 εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυτή η πολύ μεγάλη οθόνη και ο τετραπύρηνος επεξεργαστής του δεν έχουν τις αρνητικές επιπτώσεις που περιμέναμε όσον αφορά στην αυτονομία: "εργασιακή μέρα" 8-10 ωρών με έντονη χρήση κανένα smartphone από αυτά της εσοδείας 2012-2013 δεν "βγάζει", το S4 ωστόσο πλησίασε πιο κοντά από τα άλλα (και με έντονη μάλιστα χρήση λόγω της δοκιμής). Εδώ βοηθά όχι μόνο η μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία, αλλά και η βελτιστοποίηση που έχει κάνει σε πολλαπλά επίπεδα η Samsung, ώστε σχεδόν καμία λειτουργία να μην "σπαταλά" ενέργεια άσκοπα. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να επιδιώκουν όλοι οι κατασκευαστές.

Στις λειτουργίες πολυμέσων, επίσης, που ενδιαφέρουν το κοινό ενός κορυφαίου μοντέλου όπως το S4, δεν έχουμε συγκεκριμένο παράπονο - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει πιο πολλά από τη Samsung. Η κάμερα του νέου Galaxy, για παράδειγμα, υποστηρίζεται μεν από αισθητήρα ανάλυσης 13 ολόκληρων Megapixel και σε καλές συνθήκες φωτισμού συλλαμβάνει ποιοτικές φωτογραφίες, όμως ο κόκκος είναι αναγκαστικά εμφανής (και όχι μόνο στις "σκοτεινές" λήψεις). Τα αποτελέσματα στη λήψη video είναι αισθητά καλύτερα από αυτά του περυσινού S3, ενώ η απόδοση του ήχου στην αναπαραγωγή του ήχου πανομοιότυπη και εν ολίγοις τυπική. Με δεδομένο το γεγονός ότι το νέο Galaxy δεν είναι ούτε "μουσικό", ούτε "φωτογραφικό" smartphone, αλλά "γενικών καθηκόντων", όλα τα παραπάνω δεν είναι αρνητικά. Είναι απλώς... τα αναμενόμενα, ενώ από το κορυφαίο μοντέλο της Samsung ίσως μπορεί να ζητήσει κανείς περισσότερα.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει στη Samsung ότι το Galaxy S4 είναι ένα πάρα πολύ καλό smartphone. Θα ήταν, ωστόσο, και παραπλανημένος οποιοσδήποτε είχε την αίσθηση πως το S4 είναι κάτι περισσότερο από μία μετεξέλιξη του πολύ καλού περυσινού S3. Ένα προϊόν βελτιωμένο "στα σημεία". Με αυτό ως δεδομένο, η συνολική εντύπωση του S4 θα πρέπει να κατακυρωθεί ως χαμένη ευκαιρία για τη Samsung: με την HTC σε αδύναμη θέση για πολλούς από τους προηγούμενους μήνες και την Αpple να παραμένει σχεδόν στάσιμη με το iPhone 5, υπήρχε σαφές περιθώριο για τους Κορεάτες να δημιουργήσουν ένα προϊόν ξεχωριστό και να εντυπωσιάσουν τους πάντες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με το S4. Δεν αμφιβάλλουμε πως το νέο κορυφαίο smartphone των Κορεατών θα σημειώσει υψηλές πωλήσεις (έχει σημειώσει ήδη άλλωστε), όμως είναι άκρως συζητήσιμο το αν και κατά πόσο είναι το καλύτερο κινητό της αγοράς με Android (κατά τη γνώμη μας δεν είναι), όπως και αν και κατά πόσο αξίζει το υψηλό κόστος των €739 που ζητά (κατά τη γνώμη μας δεν το αξίζει). Ο νοών, νοείτω.

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ