banner

Sony Alpha 1: φωτογραφική από... άλλον πλανήτη

Η κορυφαία κάμερα των Ιαπώνων εντυπωσιάζει, απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες

Ίσως ήταν θέμα χρόνου από κάποιες απόψεις, όμως εν τέλει συνέβη: μετά από χρόνια επένδυσης στον φωτογραφικό τομέα και εξέλιξης πλειάδας διαφορετικών σειρών από κάμερες DSLR ήλθε η στιγμή που η Sony θα επιδιώξει όχι απλώς να προκαλέσει τις δύο μεγαλύτερες αντίπαλες κατασκευάστριες, την Canon και την Nikon, αλλά να τις ξεπεράσει θέτοντας αυτή τον πήχυ πλέον για εκείνες. Η Αlpha 1 (α1) είναι η κορυφαία ψηφιακή φωτογραφική που έχει ποτέ προσφέρει ο ιαπωνικός κολοσσός και χρειάστηκε γι' αυτό όχι μόνο να στοχεύσει εξ αρχής σε εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά να καινοτομήσει με την αληθινή έννοια της λέξης.

Η Alpha 1 στηρίζεται σε νέο αισθητήρα full-frame της Sony ανάλυσης 50 Megapixel, καθώς και σε πανίσχυρο καινούργιο επεξεργαστή - καθόλου τυχαία ονομασμένο Bionz XR - οι οποίοι συνεργατικά προσφέρουν επιδόσεις ανήκουστες για ψηφιακή φωτογραφική: σύλληψη σε πλήρη ανάλυση με ρυθμό 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και ενεργοποιημένη την αυτόματη εστίαση, η οποία λειτουργεί με ρυθμό... 120 ελέγχων το δευτερόλεπτο (!). Η αυτόματη αυτή εστίαση είναι υβριδικού τύπου με πάνω από 750 σημεία ανίχνευσης. Η οπτική σταθεροποίηση IBIS του αισθητήρα είναι 5 αξόνων, ενώ το υβριδικό κλείστρο έτσι κατασκευασμένο ώστε να περιορίζει απόλυτα το "τρεμόπαιγμα" (flicker) κατά την διάρκεια των λήψεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί με την Alpha 1 την στον τομέα της σύλληψης video. Είναι η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική της Sony που συλλαμβάνει υλικό 8Κ (στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε 4:2:0) αλλά και υλικό 4Κ σε πολύ υψηλές ταχύτητες (120 καρέ σε 4:2:2). Και στις δύο περιπτώσεις το βάθος χρώματος είναι τάξης 10-bit ενώ η βιντεοσκόπηση λειτουργεί τόσο με υποβοήθηση της οπτικής σταθεροποίησης όσο και με μόνιμα ενεργή την αυτόματη εστίαση όπως στην φωτογράφηση. Υποστήριξη υπάρχει και για την τεχνολογία χρώματος HDR με αναφορά στο χρωματικό σύνολο BT.2020 και διαμόρφωση του υλικού κατά Hybrid Log Gamma (HLG). Υπάρχει ακόμη και έξοδος HDMI που προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο σε ποιότητα 16-bit RAW (μαρτυρώντας τις επαγγελματικές βλέψεις της a1 βέβαια).

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της α1 δεν είναι άλλο από το ψηφιακό σκόπευτρό της το οποίο είναι τεχνολογίας OLED και ανάλυσης σχεδόν 10 εκ. pixel, με σάρωση στα 240 Hz (!) για απολύτως κορυφαίες επιδόσεις στην φωτογράφηση αντικειμένων που κινούνται πολύ γρήγορα. Αντιστοίχως ποιοτική είναι και η οθόνη προεπισκόπησης, ενώ στον τομέα της διασύνδεσης υποστηρίζεται μεταφορά δεδομένων τόσο ασύρματα μέσω Wi-Fi AC όσο και ενσύρματα μέσω Gigabit Ethernet με ειδική θύρα (εννοείται προσφέρεται και USB-C έκδοσης 3.2). Δεδομένη για αυτού του επιπέδου συσκευή θα πρέπει να θεωρείται τόσο η ποιότητα κατασκευής (προσεγμένη με ειδικά διαμορφωμένο ανθεκτικό περίβλημα) όσο και η αυξημένη αυτονομία λειτουργίας.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να προσφερθούν σε κόστος... προσιτό ακριβώς, αλλά ακόμη και έτσι τα €6500 που έχουν οριστεί ως προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης για την Alpha 1 εξέπληξαν ουκ ολίγους (είναι σημαντικά πιο πολλά από της πλησιέστερης ανταγωνιστικής Canon R5). Αφορούν μάλιστα μόνο στο σώμα της φωτογραφικής και δεν περιλαμβάνουν κανέναν φακό (η α1 είναι συμβατή με όλη την σειρά των φακών Alpha). Θα γίνει διαθέσιμη τον Μάρτιο και αναμένουμε με εξαιρετικά μεγάλη περιέργεια τις γνώμες των πρώτων επαγγελματιών φωτογράφων που θα την αποκτήσουν. Θα έχουμε... πρωταθλητή για το 2021 από τον Ιανουάριο; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner