Sony: νέα, απολύτως κορυφαία, ψηφιακή φωτογραφική

Αντιπρόταση στις αντίστοιχες των Nikon και Canon - στόχος κυρίως οι επαγγελματίες φωτογράφοι, μα όχι μόνο

Με τα smartphones να βελτιώνονται θεαματικά κάθε χρόνο στον τομέα της φωτογραφίας - έχουν πρακτικά συντρίψει την κατηγορία της "κάμερας τσέπης", όπως την αποκαλούσαμε παλιότερα, και τώρα... τολμούν συχνά να περιλαμβάνονται στην ίδια πρόταση με τον όρο "DSLR" - οι κατασκευαστές που διεκδικούν πολύ περισσότερα χρήματα από το κοινό που σκέπτεται να επενδύσει σοβαρά σε μία εξειδικευμένη ψηφιακή φωτογραφική δεν έχουν άλλη επιλογή: πρέπει να παρουσιάζουν προϊόντα εντυπωσιακά, με πάρα πολλές δυνατότητες και λειτουργίες. Η Sony το γνωρίζει πολύ καλά, όπως γνωρίζει και το γεγονός ότι οι πελάτες με τα περισσότερα χρήματα να διαθέσουν, οι επαγγελματίες φωτογράφοι, κοιτούν πρώτα τα μοντέλα των Nikon και Canon. Αυτούς ακριβώς στοχεύει αυτή τη φορά ο ιαπωνικός κολοσσός με το κορυφαίο του μοντέλο, την Α99 ΙΙ, η οποία είναι η ακριβότερη αλλά και η ικανότερη της σειράς Alpha μέχρι σήμερα.

Ακόμη και μία... διαγώνια ματιά στο περίβλημα της Α99 ΙΙ παραπέμπει στα υψηλότερα μοντέλα των Nikon και Canon, με παρόμοια υφή και "κρατήματα" - όμως οι τεχνικές προδιαγραφές της είναι ακόμη περισσότερο πειστικές: αισθητήρας ανάλυσης 42.5 Megapixels, αυτόματη εστίαση 79 σημείων, σταθεροποίηση σε 5 άξονες, φωτοευαισθησία που ξεπερνά τα 100.000 ISO (αρχική γκάμα 100-25600 ISO) και πανίσχυρο σύστημα ψηφιακής επεξεργασίας που αναλαμβάνει τον έλεγχο πολλών μαραμέτρων κατά τη σύλληψη κάθε φωτογραφίας. Η Α99 ΙΙ, επίσης, είναι μία από τις πανελάχιστες ψηφιακές φωτογραφικές που συλλαμβάνει video υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ, σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ροής δεδομένων και άρα ποιότητας (100 Mbps!), το αποθηκεύει σε επαγγελματικό φορμά XAVC-S και να το προβάλλει απευθείας σε συσκευές εικόνας 4Κ σε πλήρη ανάλυση. Για την υψηλότερη δυνατή ποιότητα χρειάζεται, βεβαίως, πολύ γρήγορες κάρτες μνήμης SDXC με... άφθονο αποθηκευτικό χώρο!

Κανείς δεν περίμενε, φυσικά, ένα μοντέλο ψηφιακής φωτογραφικής όπως η A99 II να είναι προσιτό σε πολύ κόσμο, όμως τα €3600 που θα ζητήσει τον Νοέμβριο (δεν διευκρινίζεται αν αφορούν μόνο στο σώμα ή σε συνδυασμό με βασικό συνοδευτικό φακό) είναι ουκ ολίγα - όχι, ωστόσο, πάρα πολλά για τους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να καταβάλλουν ο,τιδήποτε άνω των €5Κ-€9Κ, χωρίς συνοδευτικούς φακούς, για τα αντίστοιχα κορυφαία μοντέλα των Nikon και Canon. Όλα εξαρτώνται, φυσικά, από το αν και κατά πόσο η Α99 ΙΙ μπορεί να πείσει με την ποιότητα των αποτελεσμάτων της τους φωτογράφους που έχουν "χτίσει" με τα χρόνια μια σημαντική συλλογή από φακούς, να ξαναγοράσουν έναν αριθμό από αντίστοιχους της σειράς "A" για τη δουλειά τους. Δείχνει να είναι, πάντως, ιδανική αναβάθμιση για όσους έχουν ήδη κάποιους φακούς Alpha από άλλο μοντέλο Sony κι επιθυμούν να κάνουν την μετάβαση σε μία ψηφιακή φωτογραφική ικανότερη σε όλα. Έως τα Χριστούγεννα οι πρώτες δοκιμές κι αξιολογήσεις θα έχουν αποφανθεί σχετικά. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ