Sony NEX-5

Τα καλά και των δυο κόσμων!

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €699,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Ένα από τα αναμφισβήτητα θετικά της αγοράς των προϊόντων τεχνολογίας είναι το εξής: πρόκειται για έναν κλάδο που, ακόμη κι αν χρειαστεί καιρό, εν τέλει προσαρμόζεται στις ανάγκες των καταναλωτών του. Στις ψηφιακές φωτογραφικές, για παράδειγμα, το χάσμα ανάμεσα στην κατηγορία των "τσέπης" (compact) και "ημιεπαγγελματικών" ή "επαγγελματικών" (DSLR) ήταν αγεφύρωτο για πολλά χρόνια: έπρεπε να διαλέξει κανείς ανάμεσα στο συμπαγές μέγεθος και την ευχρηστία των πρώτων ή στην ποιότητα φωτογραφίας και την ευελιξία των δεύτερων. Καμία "ενδιάμεση" εναλλακτική. Πριν από 18 μήνες η Papasonic και η Olympus ξεκίνησαν μία προσπάθεια για τη δημιουργία προϊόντων... "γέφυρας", με ψηφιακές φωτογραφικές τεχνολογίας Micro Four Thirds που επέτρεψαν μικρότερες, ποιοτικότερου τελικού αποτελέσματος συσκευές να εισέλθουν στην αγορά. Και αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά η πρόταση της Sony για τη δημιουργία μιας τέτοιας "ενδιάμεσης" κατηγορίας, με τις NEX-3 και NEX-5.

Το Αθηνόραμα Digital είχε στη διάθεσή του εδώ και ένα μήνα σχεδόν - και χρησιμοποίησε εκτενώς τόσο στην έκθεση της Ε3 2010 όσο και σε άλλες συνθήκες και περιβάλλοντα - μία NEX-5. Η γνώμη που μας ενδιαφέρει να καταθέσουμε σε αυτό το άρθρο (έχοντας ήδη αναφερθεί στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις πρώτες μας εντυπώσεις) είναι αυτή που προκύπτει καθαρά από την συμβίωσή μας μαζί της... "εκεί έξω". Ποιά είναι η αίσθησή της κατά τη χρήση και πόσο ποιοτικές οι φωτογραφίες που μπορεί να συλλάβει; Ασχέτως του ανταγωνισμού από τις Micro Four Thirds, μπορούν οι δύο νέες NEX να δημιουργήσουν νέα κατηγορία ανάμεσα στις compact και τις DSLR; Και σε ποιο κοινό στοχεύει κυρίως η NEX-5, με τις τιμές των DSLR να έχουν μειωθεί αισθητά τον τελευταίο καιρό και τις φετινές καλύτερες compact να έχουν αισθητά βελτιωθεί σε σχέση με τα μοντέλα του 2009;

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά χειρισμού μιας NEX-5, γίνεται αντίληπτό πόσο διαφορετικό θέλει να είναι αυτό το προϊόν. Είναι μια ψηφιακή φωτογραφική που περιέχει κανονικό, κανονικότατο αισθητήρα μεγάλης, επαγγελματικής κάμερας, είναι όμως τόσο μικρή κι ελαφριά όσο μόνο από... εισαγωγική compact θα περίμενε κανείς. Είναι ψηφιακή φωτογραφική που αποθηκεύει φωτογραφίες των 14 Megapixel σε ασυμπίεστη μορφή και video σε υψηλή ευκρίνεια (1080 γραμμές), αλλά τη χειρίζεται κανείς με εικονίδια στην οθόνη και... μόλις τρία πλήκτρα. Είναι, δε, ψηφιακή φωτογραφική ικανή να δεχθεί διαφορετικούς φακούς - ιδιότητα των DSLR μέχρι πρότινος - όμως τα menu των επιλογών της είναι έτσι δομημένα, ώστε να βοηθούν πρωτίστως τους αρχάριους χρήστες κι όχι τους έμπειρους. Ε, ναι. Είναι αν μη τί άλλο ψηφιακή φωτογραφική διαφορετική από τις άλλες.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ