Sony Xperia Z2

Πανίσχυρο και φωτογραφικό

Το ότι το Xperia Z2 είναι "μεγάλο τηλέφωνο", δεν κρύβεται - τουλάχιστον, η Sony έχει φροντίσει ώστε η εμπειρία χρήσης του με την οθόνη αυτή να είναι... ανάλογα εντυπωσιακή. Η ανάλυση παραμένει στα 1920x1080 pixel, προβάλλει όμως τα πάντα με οξύτητα και λεπτομέρεια, αποδίδοντας παράλληλα με τρόπο πειστικό "δύσκολα" χρώματα όπως το βαθύ κόκκινο ή τα έντονα πράσινα. Η οθόνη είναι, επίσης, φωτεινότατη, γεγονός που επιτρέπει την ανάγνωση κειμένου σε mail ή σελίδες του Web με άνεση ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Και αυτό το Xperia, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από την αδυναμία των Ζ του 2013: την μη επαρκή αντίθεση. Τα λευκά έχουμε την αίσθηση πως είναι καλύτερα στο Z2 απ' ότι στο περυσινό Z1 Compact, τα μαύρα ωστόσο "γκριζάρουν" και στερούν έτσι τον "ανάγλυφο" χαρακτήρα και το "βάθος" σε φωτογραφίες και video που επιτυγχάνουν άλλα smartphones. Συνολικά η οθόνη παραμένει πολύ καλή, αλλά όχι κορυφαία.

Σε κορυφαία επίπεδα κινούνται, αντιθέτως, οι επιδόσεις του Z2. Το νέο smartphone της Sony Mobile βασίζεται στον ίδιο επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών με το HTC One M8, οπότε με... καμία έκπληξη λάβαμε περίπου τα ίδια υψηλά σκορ σε μετροπρογράμματα και τα καθιερωμένα games του Android. To Z2 προσφέρει 1 GB περισσότερης μνήμης λειτουργίας από τα HTC One M8 και Samsung Galaxy S5, όμως για να είμαστε ειλικρινείς σε καθημερινή χρήση δεν διακρίναμε βάσει αυτού καμία διαφορά. Ίσως με περισσότερες απαιτητικές εφαρμογές ενεργές ή με το επόμενο "κύμα" apps για Android 5.0 η πιο πολλή μνήμη να προσφέρει διακριτό πλεονέκτημα. Το Z2 είναι, όμως, σημαντικά καλύτερο από τον προκάτοχό του στην αυτονομία: ενώ το περυσινό μοντέλο με την οθόνη στο maximum της φωτεινότητας και με "βαριά" χρήση με δεν ξεπερνούσε τις 8 ώρες λειτουργίας, το φετινό αγγίζει τις... 12 σχεδόν (!). Γι' αυτό ευθύνεται τόσο ο εξυπνότερος στην κατανάλωση ενέργειας επεξεργαστής, όσο και η ευμεγέθης μπαταρία των 3200 mAh.

Ένας τομέας, ωστόσο, στον οποίο το Z1 πέρυσι υπερείχε του ανταγωνισμού και κατά τα φαινόμενα το Z2 θα υπερέχει επίσης, είναι αυτός της σύλληψης φωτογραφίας και video. H Sony δεν άλλαξε κάτι στις τεχνικές προδιαγραφές της κύριας κάμερας: αυτή συνεχίζει να προσφέρει αισθητήρα Exmor RS των 20 Megapixel, να αξιοποιεί τον ευρυγώνιο φακό G και να υποστηρίζεται από το υποσύστημα επεξεργασίας Bionz, αλλά μέσω software έχουν προστεθεί τρεις νέες λειτουργίες. Η πρώτη - και άκρως ευπρόσδεκτη - είναι αυτή της σταθεροποίησης λήψης (η γνωστή SteadyShot από φωτογραφικές compact της Sony). Η δεύτερη είναι η εγγραφή video σε υπερυψηλή ευκρίνεια, ανάλυση εικόνας 4Κ δηλαδή - κάτι που ναι μεν δεν μπορεί ουσιαστικά να αξιοποιήσει όποιος δεν έχει μέσο προβολής 4Κ αλλά, αντίστροφα, για όποιον έχει, το Z2 ξαφνικά αποκτά... ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέσο δημιουργίας περιεχομένου δικού του. Η τρίτη, η TimeShift, εγγράφει video HD με ρυθμό 120 καρέ το δευτερόλεπτο, οπότε ο χρήστης μπορεί να... "επιβάλλει" slow motion στο υλικό αυτό για εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ποιοτικά κορυφαία, βεβαίως, είναι τα αποτελέσματα στις στατικές φωτογραφίες, έστω κι αν τα χρώματά τους ενίοτε δεν είναι σε άλλες συσκευές (π.χ. την οθόνη ενός PC) τόσο έντονα όσο στην οθόνη του Z2.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ