Sony Xperia Z Ultra

Μεγάλο σε όλα, ολοφάνερα για λίγους

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €749,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Έτσι είναι αυτά: όσο αλλάζουν τα δεδομένα, τόσο πράγματα που κάποτε θα θεωρούσαμε αδιανόητα, βαθμιαία μπορούν να μην ξαφνιάσουν πια και τόσο. Στα τέλη του 2010 η Dell είχε κυκλοφορήσει ένα smartphone με το όνομα Streak (λογικό να το θυμούνται λίγοι... "μια που ήλθε και μια που εξαφανίστηκε" όπως λένε), το οποίο έφερε οθόνη 5 ιντσών όταν όλα τα smartphones βασίζονταν σε οθόνες 3 ή 3.5 ιντσών στην πλειοψηφία τους. Φέτος, λοιπόν, που οι 5 ίντσες έχουν καταστεί η... νορμάλ διαγώνιος στα smartphones υψηλών προδιαγραφών με Android, στις πόσες θα πρέπει να ανέλθει μία συσκευή αν θέλει να ξεχωρίσει βάσει μεγέθους; Την απάντηση στο... maximum την έχει η Sony Mobile: ούτε λίγο ούτε πολύ, 6.4 ίντσες!

Πράγματι, δεν μπορεί παρά να είναι το μέγεθος του Xperia Z Ultra αυτό που "τραβά τα βλέμματα" από την πρώτη στιγμή: ο σχεδιασμός του (ειδικά για τόσο μεγάλη συσκευή) είναι καλαίσθητος, αλλά δεν μπορεί να "κρύψει" με κανέναν τρόπο το γεγονός ότι η οθόνη των 6.4 ιντσών αναγκαστικά "σπρώχνει" το συγκεκριμένο smartphone κοντά στο μέγεθος του... Nexus 7 των Asus/Google. Yπερβολικά κοντά. Δίπλα-δίπλα, για την ακρίβεια, το Ultra δίνει περισσότερο την εντύπωση ενός λεπτότερου και ποιοτικότερα κατασκευασμένου tablet (είναι όντως εκπληκτικά λεπτό), παρά ενός μεγάλου smartphone. Αυτή είναι η αρχική εντύπωση και, ευτυχώς ή δυστυχώς, παραμένει το καθοριστικό χαρακτηριστικό στοιχείο του νεότερου Xperia, το οποίο όχι μόνο κανείς δεν μπορεί να χειριστεί "με το ένα χέρι", αλλά ελάχιστοι μπορούν να πιάσουν σταθερά "με το ένα χέρι". Ακόμη και το Nexus 7, παρά το μεγαλύτερό του μέγεθος, ευκολότερα το χειριζόμαστε - επειδή ακριβώς δεν είναι τόσο λεπτό!

Δεν χωρά πάντως αμφιβολία στο γεγονός ότι η οθόνη του Z Ultra - καθώς αυτή ευθύνεται για το μέγεθος της συσκευής συνολικά - και εντυπωσιακή είναι, και ποιοτική τεχνολογικά: ανάλυσης 1080p, φωτεινή, με ικανοποιητικότατες γωνίες θέασης και πειστικά χρώματα, αποδίδει φωτογραφίες, video και τα περισσότερα web sites με τρόπο εξαιρετικό. Δεν είναι ίσως τόσο καλή όσο θα θέλαμε στην απόδοση του μαύρου και στην αντίθεση γενικότερα, όμως μόνο σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες φωτισμού το διακρίνει κανείς. Λόγω σχεδιασμού του περιβλήματος - που προσφέρει προστασία από τη σκόνη και σε πολύ μεγάλο βαθμό από το νερό - κακός δυστυχώς είναι ο ήχος του Z Ultra, μονοφωνικός και "ξερός" όσο δεν περιμέναμε ν' ακούσουμε από smartphone αυτού του επιπέδου. Ευτυχώς... υπάρχουν πάντα και τ' ακουστικά, όμως αυτό παράλληλα σημαίνει πως το μεγαλύτερο Xperia δεν μπορεί να συναγωνιστεί π.χ. το HTC One ως συσκευή multimedia συνολικά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ