Δεν εστιάσαμε ομολογουμένως στο θέμα από τις πρώτες ημέρες που τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν σχετικά άρθρα, καθώς το θεωρήσαμε "απόηχο" της κυκλοφορίας των iPhone 5S/5C: είναι σύνηθες φαινόμενο η... "φασαρία" στο Web σχετικά με το ο,τιδήποτε νέο έχει μόλις διαθέσει η Apple στην αγορά. Όμως οι αναφορές, αρκετές μέρες αργότερα, συνεχίζουν να πληθαίνουν από όλων των ειδών τις πηγές - όχι μόνο τα... παθιασμένα forums - και συν τοις άλλοις υπάρχουν πια δημοσιευμένες και επιστημονικές εξηγήσεις ή αναλύσεις για το ζήτημα. Με άλλα λόγια, είναι επίσημο: το iOS 7, το νέο λειτουργικό της Apple για τα iPhone και iPad, έφερε ένα απρόσμενο πρόβλημα μαζί του. Οι ειδικοί το ονομάζουν... "κυβερνοζαλάδες"!
Ο όρος στα αγγλικά είναι "cybersickness" και αναφέρεται στο αίσθημα της ναυτίας που μπορεί να προκαλέσει σε ένα μικρό ποσοστό των χρηστών η θέαση της οθόνης των iPhone και iPad που στηρίζονται στο iOS 7. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στα εφέ "βάθους" και κίνησης που έχει προσθέσει η Apple στο iOS 7: την οφθαλμαπάτη των εικονιδίων που "αιωρούνται" πάνω από το background στην home screen και τo γρήγορο zoom in/zoom out που γίνεται σε κάθε είσοδο/έξοδο σε εφαρμογές ή φακέλους εφαρμογών αντίστοιχα. Παραδόξως, ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να διαχωρίσει ανάμεσα στην εντύπωση της κίνησης που "αναφέρει" το κέντρο ισορροπίας του σώματος και στην εντύπωση που αυτά τα εφέ δημιουργούν. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό των συμπτωμάτων που έχουν πολλοί άνθρωποι όταν π.χ. όταν κάνουν ταξίδια με το αυτοκίνητο χωρίς να κοιτούν το έξω περιβάλλον ή όταν παρατηρούν για πολλή ώρα κάτι του οποίου τα στοιχεία κινούνται με άλλες ταχύτητες στο προσκήνιο και άλλες στο παρασκήνιο. Με άλλα λόγια η ζαλάδα, τα προβλήματα στην όραση, η ναυτία, οι πονοκέφαλοι, ακόμη και η τάση για εμετό σε ακραίες περιπτώσεις.
Ειρωνικά, είναι η ποιότητα της οθόνης των τελευταίων iPhone και iPad αυτή που... συνεισφέρει στο πρόβλημα: όντας αρκετά υψηλής ανάλυσης - και, κυρίως, υψηλού ρυθμού ανανέωσης - δίνει την αίσθηση του "φυσικού" ευκολότερα απ' ότι άλλες οθόνες, που παραμένουν όσον αφορά στην οπτική εντύπωση "ψηφιακές". Εξ ου και οι πολλαπλές αναφορές και διαμαρτυρίες από χρήστες των συσκευών της Apple, οι οποίες πολλοί δεν αποκλείουν να οδηγήσουν και σε μηνύσεις κατά της εταιρείας. Το εφέ των εικονιδίων που "αιωρούνται" στην home screen μπορεί να το αφαιρέσει κανείς, μεταβαίνοντας στην περιοχή General/Accessibility των ρυθμίσεων στο iOS 7 και απενεργοποιώντας εκεί την επιλογή Reduce Motion. Για τα άλλα εφέ του zoom in/zoom out στις εφαρμογές και τη μετάβαση από την μία στην άλλη, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη σχετική ρύθμιση - είναι ωστόσο πιθανό να προστεθεί σε κάποια επόμενη αναβάθμιση λογισμικού.
Άξιο απορίας, πάντως, παραμένει το γεγονός ότι αυτού του είδους το πρόβλημα "πέρασε μέσα από τα δίχτυα" των δοκιμών του iOS 7 από την Apple πριν γίνει διαθέσιμο στο κοινό. Η αμερικανική εταιρεία είναι συνήθως προσεκτική με αυτά τα πράγματα και η πιθανότητα να έτυχαν έστω και αριθμητικά λίγοι χρήστες που να εντόπισαν το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του λειτουργικού, δεν είναι μικρή. Δεν παύει, δε, να είναι άκρως ειρωνικό και το γεγονός ότι αυτό το θέμα προέκυψε στο λειτουργικό μιας εταιρείας που όλα αυτά τα χρόνια σκιαγραφούσε τον εαυτό της ως... τον υπερασπιστή της απλότητας στο design και της κρίσης κάθε στοιχείου στα προϊόντα της βάσει της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με αυτό. Τα εφέ αυτά του iOS 7 όχι μόνο ηλιθιωδώς φαντεζί είναι, όχι μόνο δεν προσθέτουν απολύτως τίποτε στην αίσθηση της χρήσης ενός iPhone ή iPad καθημερινά (για... λειτουργικότητα δεν συζητάμε καν), αλλά να δημιουργούν και... ιατρικά ζητήματα, ακόμη και περιορισμένα σε κλίμακα; Φάουλ. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ανακυρήξουμε την "cybersickness" ως την "γκάφα της Apple για το 2013" (όπως όλοι είχαμε την περυσινή των Apple Maps), αλλά... θα δείξει!