Χρόνια πολλά, iTunes!

Δεκάχρονα γενέθλια για την εφαρμογή. Από εδώ, στο μέλλον πού...;

Ελάχιστες, απειροελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εφαρμογής που διχάζει τους χρήστες τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε άλλοι να "πίνουν νερό στ' όνομά της" και άλλοι να... "εξασκούν τα γαλλικά τους" όταν τη χρησιμοποιούν. Η διασημότερη από αυτές; Το iTunes της Apple, φυσικά! To πρόγραμμα διαχείρισης ψηφιακής μουσικής έχει φανατικούς εχθρούς και φίλους σε όλον τον πλανήτη, ακόμη και οι πρώτοι ωστόσο δεν μπορούν να μην παραδεχθούν πως η αμερικανική εταιρεία έφερε με το iTunes μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που πολύς κόσμος καταναλώνει πια το ψυχαγωγικό περιεχόμενο της επιλογής του. Αυτή ακριβώς η εφαρμογή έκλεισε τα 10 χρόνια πορείας στην αγορά χθες: μια πορεία που εμπεριέχει ουκ ολίγα σημεία-σταθμούς στην εξέλιξη της ψηφιακής μουσικής, σε αυτό που είναι σήμερα.

Η ιστορία του iTunes ως προγράμματος - γιατί ως Δικτυακή υπηρεσία, που είναι ευρύτερα γνωστή, χρειάζεται ακόμη 3 χρόνια για να... δεκαχρονίσει - είναι περισσότερο περίπλοκη απ' όσο θα περίμενε κανείς. Εν τάχει, ωστόσο: το iTunes προήλθε από την προσαρμογή στα δεδομένα των Mac μιας παλαιότερης εφαρμογής ονόματι SoundJam MP και στις πρώτες 2 ή 3 εκδόσεις της είχε σημαντικές ελλείψεις. Η Apple ωστόσο όχι μόνο το βελτίωσε με γρήγορους ρυθμούς, αλλά το προσέφερε από την πρώτη μέρα δωρεάν, καθώς και προεγκατεστημένο με κάθε Mac από το 2001 και μετά. Τα δύο αυτά γεγονότα το βοήθησαν να ξεχωρίσει στα μάτια του κοινού που αγαπούσε κι αγαπά τους Η/Υ της Apple - δεν είναι υπερβολή, από μερικές απόψεις, να ισχυριστεί κανείς πως με την ψηφιακή μουσική πάρα πολλοί άνθρωποι είχαν την πρώτη τους επαφή μέσα από το iTunes.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως το iTunes έγινε αληθινά διάσημο - ή... διαβόητο! - όταν η χρήση του συνδυάστηκε αφενός με τους απίθανα επιτυχημένους εμπορικά iPod, αφετέρου με το ομώνυμο Δικτυακό κατάστημα της Apple που άλλαξε για πάντα τη μουσική βιομηχανία. Αυτό συνέβη από την έκδοση 4 και μετά. Οι επόμενες εκδόσεις δεν ήταν πάντα εξελικτικά ικανοποιητικές - άλλες προσέθεταν σημαντικά πράγματα, άλλες όχι - όμως στο σύνολό τους τελικά δημιούργησαν το πληρέστερο περιβάλλον αγοράς και διαχείρισης μουσικής, ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και βιβλίων. Η Apple έξυπνα "έδεσε" τη λειτουργία του και με άλλες συσκευές πέραν των iPod, όπως το iPhone και το iPad, ανάγοντας εν τέλει το iTunes σε πρακτικά απαραίτητο προς εγκατάσταση λογισμικό, αν χρησιμοποιεί κανείς οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα.

Είναι αλήθεια ότι το iTunes είναι πρόγραμμα ιδιότροπο, το οποίο απαιτεί από το χρήστη να προσαρμοστεί στη δική του λογική και τρόπο λειτουργίας, αντί για το αντίθετο που θα έπρεπε. Είναι επίσης αλήθεια πως είναι εφαρμογή συλλογιστικής Mac, λόγος για τον οποίο οι πιο πολλοί χρήστες που δεν το συμπαθούν είναι χρήστες Windows. Είναι όμως αλήθεια πως λόγω της ύπαρξής του, και ιδεών που υλοποίησε σωστά, όλη η κατηγορία των προγραμμάτων διαχείρισης multimedia περιεχομένου σημείωσε βήματα μπροστά. Και ομολογούμε πως, παρά τη σχέση... μίσους και πάθους που μάς συνδέει με αυτό, ανυπομονούμε να δούμε τις κατευθύνσεις προς τις οποίες η Apple θα το επεκτείνει στο μέλλον. Πώς θα διαχειρίζεται, για παράδειγμα, το μοντέλο "αποθήκευση της μουσικής μου κάπου στο Internet" (cloud storage), προς το οποίο κινείται η αμερικανική εταιρεία; Τί νέο μπορεί να φέρει στο προσκήνιο για να εμπλουτίσει τους τρόπους που το χρησιμοποιούμε (ελπίζουμε καλύτερους από το Ping); Μέσα στους επόμενους μήνες, κάποιες απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις, θα τις έχουμε. Προσβλέπουμε στο καλύτερο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ