Στην αγορά του gaming ελάχιστες είναι - ευτυχώς - οι εταιρείες με αληθινά μονοπωλιακή θέση, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η Valve έχει πλησιάσει... επικίνδυνα πολύ σε αυτό το σημείο με την Steam, την υπηρεσία της διανομής τίτλων για προσωπικούς υπολογιστές. Τόσο η Electronic Arts, όσο και η Ubisoft, η Activision και η Microsoft έχουν δημιουργήσει τα δικά τους ψηφιακά καταστήματα πώλησης των games τους, και υπηρεσίες όπως π.χ. η GOG προσφέρουν μια εναλλακτική επιλογή, όμως η Steam κατέχει την μερίδα του λέοντος τόσο όσον αφορά στις πωλήσεις PC games όσο και στις νέες κυκλοφορίες τους. Η Epic πάντως - δημιουργός πολλών διάσημων τίτλων του παρελθόντος για Η/Υ και τον τελευταίο χρόνο του δημοφιλέστερου video game στον κόσμο, του πολυσυζητημένου Fortnite - φιλοδοξεί να επιτύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν με την δική της αντιπρόταση.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία του Epic Games Store, ψηφιακού καταστήματος πώλησης games για προσωπικούς υπολογιστές βασισμένους σε Windows ή OS-X. Ως επιχειρήματα προς τους δημιουργούς τίτλων η Epic θέτει δύο: το πολύ μικρότερο ποσοστό που η ίδια θα παρακρατά από τις πωλήσεις (12% αντί για το σύνηθες 30% της Valve) και την μηδενική (!) χρέωση δικαιωμάτων χρήσης λογισμικού που θα ζητά από τους δημιουργούς εκείνους που θα αξιοποιούν το δικό της σύστημα ανάπτυξης games (Unreal Engine 4) και θα πωλούν την δουλειά τους μέσω του Epic Games Store. Η αμερικανική εταιρεία διευκρίνισε πως θα διανέμει κανονικά και τους τίτλους που στηρίζονται σε άλλα συστήματα ανάπτυξης (π.χ. Unity), ενώ θα προσφέρει και εξειδικευμένο πρόγραμμα διασύνδεσης των δημιουργών games με Δικτυακούς δημιουργούς περιεχομένου (π.χ. Youtubers) για προώθηση της δουλειάς των πρώτων από τους δεύτερους.
Είναι σαφές ότι οι όροι συνεργασίας που προσφέρει η Epic είναι ελκυστικοί, καθώς και ότι η αγορά του PC gaming μόνο να ωφεληθεί θα είχε από την επιτυχία της προσπάθειας που η συγκεκριμένη εταιρεία θα κάνει σύντομα. Κατά πάσα πιθανότητα... καθόλου τυχαία η Valve ήδη ανακοίνωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πως μειώνει στο 25% ή και στο 20% το ποσοστό των εσόδων που παρακρατά από τις πωλήσεις PC games, ανάλογα με το ύψος του τζίρου που σημειώνει ένας τίτλος στην Steam. Θα πρέπει φυσικά να περιμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η τελική μορφή της υπηρεσίας Epic Games Store, ποιά η ποικιλία που θα προσφέρει, το σύστημα αξιολόγησης κλπ., όμως ο,τιδήποτε θα "ταράξει τα λιμνάζοντα νερά" στην διανομή PC games μέσω Internet στα δικά μας μάτια, ευπρόσδεκτο!
[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07-12-2018]: Κάνοντας την έκπληξη, η Epic έθεσε σε λειτουργία πριν από μερικές ώρες το Δικτυακό της κατάστημα πώλησης PC games - βρίσκεται εδώ και, όπως περιμέναμε, για την ώρα φιλοξενεί πολύ λίγους τίτλους. Κάτι, ωστόσο, που δεν είχε γνωστοποιηθεί αρχικά και έχει ένα ενδιαφέρον είναι η πρόθεση της Epic να προσφέρει από τις αρχές του 2019 δύο δωρεάν games κάθε μήνα σε όλους μέσα από την νέα της δραστηριότητα. Για να δούμε!