Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία είχε δώσει μεγάλη έμφαση στο νέο της περιφερειακό για το Xbox 360, το Kinect, στην Ε3 2010 του Ιουνίου, η GamesCom ήταν η πρώτη ουσιαστική ευκαιρία για πολλούς δημοσιογράφους να έλθουν σε επαφή με το πολύ σημαντικό γι' αυτήν προϊόν. Και η ίδια η Microsoft είχε ούτως ή άλλως αντιληφθεί ότι το να έλθουν οι τελευταίοι σε επαφή με το Kinect ήταν μεγαλύτερης σημασίας από οποιαδήποτε τυπική ομιλία και απαρίθμηση οικονομικών στοιχείων, γι' αυτό και η Play Day - όπως την ονόμασε - επικεντρώθηκε σε αυτό ακριβώς. Για το καταναλωτικό κοινό και το εμπορικό κανάλι της Microsoft, φυσικά, εξίσου σημαντική ήταν και η επιβεβαίωση της κυκλοφορίας του Kinect στην ευρωπαϊκή αγορά στις 10 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο της GamesCom, ωστόσο, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε από τη Microsoft για πρώτη φορά στη Δικτυακή υπηρεσία που θα αναλάβει να συνδέσει το Xbox 360 με τα κινητά τηλέφωνα που θα στηρίζονται στο νέο της λειτουργικό γι' αυτές τις συσκευές, το Windows Phone 7. Αυτή θα ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία της τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους και μέσα από τη χρήση της οι gamers θα μπορούν να απολαμβάνουν και στα κινητά τους τηλέφωνα χαρακτηριστικά του Xbox Live όπως τα Αvatars, demo εκδόσεις παιχνιδιών, λίστες παγκόσμιας κατάταξης, Achievements, λίστα φίλων, ανταλλαγή μηνυμάτων, ακόμη και δυνατότητα ταυτόχρονης συμμετοχής με άλλους παίκτες σε συγκεκριμένα videogames.
Η Microsoft, αν κρίνει κάποιος από την ευρεία γκάμα από games που φρόντισε να προσφέρει για να υποστηρίξει αυτό το νέο χαρακτηριστικό, στοχεύει να δημιουργήσει έναν αληθινά υπολογίσιμο αντίπαλο για το App Store. Ανάμεσα στους τίτλους που θα συνοδεύσουν τα κινητά με Windows Phone 7 στην έναρξη της υπηρεσίας αυτής ξεχωρίζουν τα Asphalt 6, Assassin’s Creed, Bejeweled Live, Brain Challenge, Castlevania, Crackdown 2: Project Sunburst, De Blob Revolution, Earthworm Jim, Fast & Furious 7, Flight Control, Frogger, Guitar Hero 5, Halo Waypoint, Hexic Rush, Let’s Golf 2, Splinter Cell: Conviction, Star Wars: Battle for Hoth και UNO.
Επιδιώκοντας, άλλωστε, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θέλουν τη Microsoft να μην υποστηρίζει τόσο δυναμικά όσο θα μπορούσε την αγορά των PC games (η πρωτοβουλία των Games for Windows σίγουρα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα), η αμερικανική εταιρεία έκανε στο πλαίσιο της Play Day σχετικές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για δύο νέους τίτλους. Το Age of Empires Online είναι μία Δικτυακή έκδοση της πασίγνωστης σειράς strategy, η οποία όμως χρησιμοποιεί πολλούς μηχανισμούς από τίτλους RPG και... κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, παροτρύνοντας τους παίκτες να εξελίσσουν το επίπεδό τους και να συνεργάζονται με άλλους για να κερδίσουν στις online αναμετρήσεις που προκύπτουν. Την ανάπτυξη του νέου AOE έχει αναλάβει η Robot Entertainment, η οποία συστάθηκε από μέλη της θρυλικής Ensemble.
Το Flight, από την άλλη πλευρά, είναι η ανεπίσημη συνέχεια της ιστορικής σειράς σειράς των Flight Simulator: το πρώτο θα αξιοποιήσει στοιχεία του gameplay που την έκαναν γνωστή τη δεύτερη, παράλληλα όμως θα προσπαθήσει να σηματοδοτήσει και ένα νέο ξεκίνημα για την πορεία των εξομοιωτών πτήσης στην αγορά. Πέρα από ένα όμορφο αλλά... διόλου κατατοπιστικό video δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας για να σχολιάσουμε τη νέα αυτή προσπάθεια της Microsoft, εν καιρώ ωστόσο - κατά πάσα πιθανότητα μετά την εορταστική περίοδο - αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες και γι' αυτήν. Έως τότε...