Όπως δείχνουν τα πράγματα ο αγώνας δρόμου για την ανάδειξη του πλέον επιτυχημένου εμπορικά οικιακού συστήματος ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας έχει πλέον σαφές... φαβορί (έστω κι αν στην σύγχρονη αγορά της ψηφιακής διασκέδασης ο "ηττημένος" δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να έχει επαρκή εμπορική επιτυχία επίσης): τα PlayStation4 και Xbox One, συνολικά στις διάφορες εκδόσεις τους, μετά από περίπου 40 μήνες πορείας έχουν να επιδείξουν πελατειακές βάσεις που αγγίζουν τα 60 και τα 30 εκ. συστήματα αντιστοίχως. Η Microsoft δεν δημοσιεύει εδώ και χρόνια στοιχεία πωλήσεων για το σύστημά της, για προφανείς λόγους, για τους αντίστροφους όμως λόγους η Sony το κάνει - και αυτές τις μέρες εκπλήσσει εκ νέου: στην πρόσφατη αναλυτική της αναφορά προς τους επενδυτές της υπογραμμίζει πως το περασμένο τρίμηνο - το εορταστικό των Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου - ήταν το καλύτερο μέχρι σήμερα στην πορεία του PS4, με πωλήσεις σχεδόν 10 εκατομμυρίων συστημάτων μόνο σε αυτές τις 90 μέρες!
Με αυτά τα δεδομένα, είναι μάλλον ανεπαρκές να αναφέρεται στον ειδικό Τύπο πλέον πως "το PlayStation4 έχει πουλήσει τα διπλάσια συστήματα από το Xbox One" γιατί... δεν είναι τόσο απλό: στην ουσία είναι αυτή η διαφορά των 30 εκατομμυρίων συστημάτων αυτή που θα πρέπει να προβληματίζει την Microsoft, γιατί αν το Xbox One χρειάστηκε σχεδόν 3.5 χρόνια για να αγγίξει τον ίδιο αριθμό, είναι πρακτικά αδύνατο να "γεφυρωθεί το χάσμα" με το PS4 μακροπρόθεσμα. Οι επόμενοι 9-12 μήνες, μάλιστα, θεωρούμε πως μόνο να αυξήσουν αυτήν την διαφορά μπορούν, καθώς το επερχόμενο Xbox Scorpio του Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα θα στερεί πωλήσεις από το Xbox One S και το ίδιο με την εκκίνησή του δεν είναι πιθανό να συνεισφέρει περισσότερα από 5 ή 6 εκατομμύρια συστήματα. Σε αυτό το μεσοδιάστημα δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην αναμένουμε πως το PS4 θα συνεχίσει, με μικρές έστω διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα, την εμπορικά επιτυχημένη του πορεία σταθερά.
Στο πλαίσιο της ίδιας αναφοράς προς τους επενδυτές, πάντως, γίνεται... επώδυνα σαφές για την Sony και κάτι άλλο: το τμήμα του PlayStation είναι πλέον αυτό που κρατά τα οικονομικά του ιαπωνικού κολοσσού σε αξιοπρεπή επίπεδα. Το τμήμα των smartphones της Sony συνεχίζει να ακολουθεί καθοδική πορεία, το πιθανότερο μη αναστρέψιμη εύκολα, ενώ το τμήμα των ψηφιακών φωτογραφικών σημειώνει επίσης πτώση στον όγκο των πωλήσεών του. Το τμήμα των τηλεοράσεων βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα, το τμήμα ωστόσο των κινηματογραφικών παραγωγών σημείωσε σημαντικότατες ζημίες μέσα στο 2016. Με... αυτά και μ' εκείνα τελικά είναι το PS4, μαζί με τα περιφερειακά, τα games του και τις συνδρομές του PS Plus, αυτά που εξισορροπούν την αρνητική επιρροή άλλων τμημάτων της Sony στα οικονομικά της. Είναι να απορεί κανείς που μέσα στο 2017 ο ιαπωνικός κολοσσός περιμένει τόσα από αυτό; Μάλλον όχι!