Τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που παίζουν τακτικά games σε προσωπικούς υπολογιστές απλώς... χαμογελούν συγκαταβατικά κάθε φορά που ξεκομμένες, γραφικές "φωνές" στο Internet υποστηρίζουν πως το Linux έχει θέση και προοπτικές στην ηλεκτρονική διασκέδαση. Οι ίδιοι άνθρωποι, ωστόσο, όταν η Valve ανακοινώνει μελλοντικά της σχέδια, στρέφουν το βλέμμα με ενδιαφέρον στο τί έχει να πει η εταιρεία αυτή: δεν πρόκειται μόνο για την δημιουργό των Half Life και Team Fortress, αλλά και την κινητήρια δύναμη πίσω από την άκρως επιτυχημένη και δημοφιλή Δικτυακή υπηρεσία διανομής Steam. Η Valve έχει εδώ και πολύ καιρό δηλώσει την υποστήριξή της στο Linux, έχει δημιουργήσει ειδική κατηγορία με games γι' αυτό και έχει επίσης προωθήσει την επιλογή Big Picture πολλά από τα games της Steam - ένα χαρακτηριστικό που πρακτικά εξομοιώνει την παρουσίαση, χειρισμό και λειτουργία τους με την αντίστοιχη των games σε PS3/Xbox 360. Όλα ήταν, όπως γνωρίζαμε καιρό τώρα, βήματα προετοιμασίας προς κάτι μεγαλύτερο - και τον πρώτο πυλώνα του σχεδίου της αυτού η αμερικανική εταιρεία τον αποκάλυψε χθες. Το όνομά του, Steam OS.
Πρόκειται για τίποτε λιγότερο από ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, βασισμένο σε πυρήνα Linux αλλά διαμορφωμένο έτσι, ώστε να μεγιστοποιεί τις επιδόσεις του εκάστοτε PC για games. Το λειτουργικό αυτό η Valve θα το προσφέρει σε όλους εντελώς δωρεάν - τόσο στο κοινό, όσο και στους κατασκευαστές PC - με σκοπό να προωθήσει τη χρήση του όσο το δυνατόν ταχύτερα, χωρίς να αναγκάζει κανέναν από τους gamers που χρησιμοποιεί Windows να απεγκαταστήσει το υπάρχον λειτουργικό (θα επιτρέπει επιλογή με άλλα λόγια). Το όποιο PC αξιοποιεί το Steam OS θα συνδέεται στην τηλεόραση και από εκείνο το σημείο και πέρα θα μπορεί (α) να αξιοποιήσει όλα τα Linux games της Steam απευθείας αλλά και (β) να "δεχθεί" ασύρματα, μέσω streaming δηλαδή, τα games που έχουν ήδη οι gamers εγκατεστημένα στα PC ή τα Mac τους και να τα προβάλλει στην τηλεόραση. Η Valve σημείωσε πως στα σχέδιά της έχει ήδη συμπεριλάβει και τη σταδιακή υποστήριξη δημοφιλών υπηρεσιών διανομής μουσικής και ταινιών, ώστε σε βάθος χρόνου το Steam OS να είναι σε θέση να στηρίξει ένα πλήρες Media Center PC, με έμφαση όμως στα games.
Όλα καλά κι ωραία με το Steam OS... όμως μέχρι στιγμής η Valve δεν έχει πραγματικά δώσει φανερό, αδιαμφισβήτητο λόγο να χρησιμοποιήσει κανείς το νέο της λειτουργικό αντί για κάτι άλλο. Η χθεσινή, ωστόσο, ήταν η πρώτη εκ των τριών ανακοινώσεων που έχει να κάνει η Valve σχετικά με το όλο "Project SteamBox". Η δεύτερη υποψιαζόμαστε πως θα έχει να κάνει με τους κατασκευαστές που θα αξιοποιήσουν το Steam OS σε ειδικά σχεδιασμένους - καλαίσθητους και μικρούς σε μέγεθος - προσωπικούς υπολογιστές "του σαλονιού". Πολλοί αναλυτές άλλωστε έχουν ήδη κάνει παραλληλισμούς με την αγορά των smartphones και του Android, το οποίο (ακριβώς επειδή διατίθεται στους κατασκευαστές δωρεάν) κέρδισε γρήγορα μερίδιο αγοράς χωρίς το κόστος του να μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Η τρίτη, δε, μπορεί να είναι και η... μεγάλη έκπληξη, καθώς το όλο "κίνημα" του πολυσυζητημένου Steam Box θα χρειαστεί ένα πολύ ισχυρό "χαρτί" για να αποκτήσει δύναμη και επιρροή μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Αποκλειστικότητα του Half Life 3 στο Steam OS; Όλα τα περιμενουμε από τη Valve!