Τα video games που στηρίζονται σε ταινίες έχουν αυτό που αποκαλούμε... "βεβαρημένο παρελθόν": πολύ σπάνια λειτουργούν όπως πρέπει, ακόμη κι αν η ταινία είναι καθ' όλα αξιοπρεπής κι ενδιαφέρουσα. Όσα games όντως λειτουργούν, το καταφέρνουν επειδή δεν προσπαθούν να ακολουθήσουν πιστά την ταινία. Ε, από αυτήν την άποψη, μάλλον... "χαμένο από χέρι" ήταν το The Golden Compass της Sega, αφού και η ταινία (που στις ελληνικές αίθουσες παίζεται με τον τίτλο "Το Αστέρι του Βορρά") ήταν κάκιστη, και αυτό προσπαθεί να την ακολουθήσει πιστά!
Για την ιστορία, ο παίκτης αναλαμβάνει (ως επί το πλείστον) το ρόλο της Lyra, ενός κοριτσιού που επιδιώκει να σώσει μία ομάδα παιδιών και τον καλύτερό της φίλο από μία αδίστακτη οργάνωση θρησκόληπτων, της οποίας απώτερος σκοπός είναι η κατανόηση μιας μυθικής ουσίας ονόματι "Σκόνη" (Dust). Ο τίτλος προσπαθεί να "ακολουθήσει" με τρόπο μάλλον απροσδιόριστο το σενάριο αυτό, αφού ούτε πιστά το αντικαθρεπτίζει, ούτε στηρίζεται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Με ό,τι συνεπάγεται, προφανώς, από την επιλογή αυτή των δημιουργών του.
Όσον αφορά, δε, στο gameplay; Περίπου όπως και στο βιβλίο του Philip Pullman ή την ταινία, ο παίκτης θα πρέπει να "διαβάσει" με επιτυχία το Alethiometer, να παραπλανήσει επιτυχώς μία σειρά από χαρακτήρες και να εξερευνήσει (σε κλασικό στυλ platforming κυρίως) διάφορες περιοχές για στοιχεία. Σε ένα τμήμα της εξέλιξης του τίτλου, δε, ελέγχει και τον Iorek, την αρκούδα-πολεμιστή που βοηθά τη Lyra, προκειμένου να εξουδετερώσει τις γνωστές απρόσωπες ορδές αντιπάλων.
Όλα, μα όλα τα διαφορετικά είδη gameplay που προσφέρει το The Golden Compass διακρίνονται από κακό χειρισμό, έλλειψη φαντασίας και άφθονες δόσεις... ανίας τελικά. Αν παραθέσει κανείς δίπλα σε αυτά και τον πολύ κακό τεχνικό τομέα (μόνο η προσεγμένη μουσική περισώζεται ανάμεσα στα φτωχά γραφικά, την παρουσίαση "στο πόδι" και την μετριότατη απόδοση των διαλόγων), έχει συγκεντρωμένους... σε μία παράγραφο όλους τους πιθανούς λόγους για να μείνει μακριά από μία παραγωγή που "έγινε για να γίνει". Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;
Βαθμολογία: *