Έπειτα, είναι η δεδηλωμένη πρόθεση της Microsoft να επενδύσει συνολικά σε προϊόντα με οθόνες αφής - περισσότερο εξελιγμένα ωστόσο από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γίγαντας του Redmond αγόρασε την εταιρεία Perceptive Pixel, άλλωστε: η προχωρημένη τεχνογνωσία της δεύτερης. Για τον ίδιο λόγο εικάζεται πως η Microsoft έχει έλθει σε συμφωνίες για στενή συνεργασία με μικρότερες εταιρείες, ειδικευμένες σε άλλα πράγματα - όπως την αναγνώριση κίνησης με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια απ' όση μπορεί σήμερα το Kinect του Xbox 360 ή την "έξυπνη" αναγνώριση φυσικής ανθρώπινης ομιλίας - ώστε να στηρίξει μελλοντικά της προϊόντα εκεί. Τί είδους προϊόντα; Δεν έχουμε ιδέα ακόμη, όμως ο διάδοχος του Xbox 360 - που θα αποκαλυφθεί τον Ιούνιο - ίσως μας δώσει σαφέστερη εικόνα.
Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω οδηγούν με... μαθηματική ακρίβεια στην είσοδο της Microsoft και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες πέραν των tablet και των smartphones, κανείς δεν αμφιβάλλει για το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις κατηγορίες των περιφερειακών για PC. Με άλλα λόγια σε αυτές των mouse, πληκτρολογίων κλπ. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι: πόση... εξέλιξη χωρά ακόμη σε αυτά τα προϊόντα (πέρα από τη βελτίωση υπαρχόντων χαρακτηριστικών τους δηλαδή), ώστε να διακρίνει οποιοσδήποτε, σε αυτό το χρονικό σημείο τουλάχιστον, περιθώριο ανάπτυξης εκεί; Μερικά megapixel ανάλυσης παραπάνω σε μία κάμερα ή μερικές εκατοντάδες DPI ακριβέστερης ανάγνωσης σε ένα mouse δεν "κάνουν τη διαφορά" πια - και το design δεν είναι αρκετός λόγος για αναβαθμίσεις... συνήθως. Προς τα πού το επόμενο βήμα, λοιπόν;
Σε αυτήν ακριβώς την ερώτηση περιμένουμε να δούμε ποιά απάντηση ετοιμάζουν τα επόμενα χρόνια τα Microsoft Research Labs. Μπορεί κάποια επαναστατική τεχνολογία για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη όντως να "κάνει τη διαφορά". Μπορεί νέες κατασκευαστικές τεχνικές και υλικά να καταστήσουν εφικτή την κυκλοφορία προϊόντων που σήμερα δεν γίνεται να παρουσιαστούν (ή να το κάνουν σε εμπορικά λογικές τιμές). Μπορεί το software, παραδοσιακά "ισχυρό χαρτί" στα χέρια της Microsoft, να επανέλθει στο προσκήνιο για να μεταμορφώσει την τυπική λειτουργία του hardware σε κάτι που δεν είχαμε μέχρι σήμερα. Ποιός ξέρει; Κάποιοι άνθρωποι υψηλά ιστάμενοι στις βαθμίδες των Microsoft Reasearch Labs μπορεί και να γνωρίζουν, εμείς ακόμη όχι. Ας ελπίσουμε αυτό να αλλάξει... σύντομα!